ΣΠΟΡ

Παραολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016: Παύλος Μάμαλος, από θύμα bullying χρυσός Ολυμπιονίκης

Παραολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016: Παύλος Μάμαλος, από θύμα bullying χρυσός Ολυμπιονίκης
REUTERS/Ueslei Marcelino

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει συγκεντρώσει ο Παύλος Μάμαλος, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατηγορία των 107 κιλών στην άρση βαρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Όμως η διαδρομή του ως το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Ο 45χρονος ολυμπιονίκης αγωνίστηκε σκληρά και χρειάστηκε να επιστρατεύσει τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης για να καταφέρει να κρεμάσει στο στήθος του ένα χρυσό μετάλλιο.

Κι αν τώρα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός, οι ιστορίες που διηγείται από τα παιδικά του χρόνια δείχνουν ότι είχε δοκιμαστεί σκληρά.

Πριν από αρκετά χρόνια, μιλώντας σε μαθητές σχολείου του Περιστερίου, ο Παύλος Μάμαλος είχε ανοίξει την καρδιά του και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα παιδικά του χρόνια και οι οποίες τον υποχρέωσαν να σταματήσει το σχολείο.

2016 09 14T142411Z 1992716333 HT1EC9E13ZXVT RTRMADP 3 PARALYMPICS RIO POWERLIFTING

REUTERS/Ueslei Marcelino

«Τα παιδιά με κοροϊδεύανε, με λέγανε ανάπηρο, κούτσαβο και τέτοια πράγματα. Εγώ καθόμουν σε μια γωνιά και έκλαιγα, όταν κτύπαγε το κουδούνι και ανέβαιναν τα παιδιά πάνω, εγώ καθόμουν από κάτω και έκλαιγα. Μου πετούσαν τις τσάντες από το παράθυρο και μου ερχόντουσαν στο κεφάλι και με κορόιδευαν. Δεν με παίρνανε σε εκδρομές, δεν με παίρνανε σε πενταήμερες, καθόμουν μόνος στο σχολείο μέχρι να γυρίσουν τα άλλα παιδιά και έτσι κάποτε, όταν έφτασα στην έκτη δημοτικού, τα παράτησα το σχολείο τελείως και δεν πήγα γυμνάσιο».

Με αυτά τα λόγια είχε περιγράψει τα μαθητικά του χρόνια ο Παύλος Μάμαλος, ο αθλητής που με το πάθος του πάνω στον αγώνα, τον αυθορμητισμό του, αλλά και τον ξεχωριστό πανηγυρισμό του μόλις ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του στο Ρίο, κατάφερε να κλέψει την παράσταση.

2016 09 14T141711Z 1683538068 HT1EC9E13O3VN RTRMADP 3 PARALYMPICS RIO POWERLIFTING

REUTERS/Ueslei Marcelino

Από τα δύσκολα παιδικά χρόνια και το bullying στο σχολείο ως σήμερα, έχουν περάσει αρκετά χρόνια και στη διάρκειά τους ο Παύλος Μάμαλος κατάφερε να αλλάξει πολλά στη ζωή του. Ο «αγαθός» γίγαντας της ελληνικής άρσης βαρών, πλέον διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου, όπως ο ίδιος είπε μιλώντας στο Πρακτορείο Sport.

«Το 2004 προσπάθησα να μπω στο δημόσιο, όμως μου έλειπε το απολυτήριο γυμνασίου. Μπήκα σε διαδικασία να τελειώσω το σχολείο και τα κατάφερα. Ολοκλήρωσα το γυμνάσιο δεύτερης ευκαιρίας σε ηλικία 37 ετών κι ενώ τον ίδιο διάστημα γυμναζόμουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Με ένα μικρό διάλειμμα για το σχολείο. Παρά τις δυσκολίες, τα κατάφερα».

Ο Παύλος Μάμαλος, που κρέμασε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2016, αποκάλυψε και τους λόγους που δεν κατάφερε στο Λονδίνο να βρεθεί πιο ψηλά στην κατάταξη της κατηγορίας του.

2016 09 14T143728Z 409665421 HT1EC9E14M1VZ RTRMADP 3 PARALYMPICS RIO POWERLIFTING

REUTERS/Ueslei Marcelino

«Ένα προβολέας, δίπλα στην κάμερα που βρισκόταν πάνω ακριβώς από τον αγωνιστικό πάγκο, με ενοχλούσε αφάνταστα. Ουσιαστικά αυτό ήταν το μοναδικό μου θέμα στο Λονδίνο. Τώρα, στο Ρίο, ενώ υπήρχε κάμερα στο ίδιο ακριβώς σημείο, δεν υπήρχε ο προβολέας και αυτό με βοήθησε σημαντικά για να είμαι ο εαυτός μου και να κάνω τα κιλά που επιθυμούσα και τα κιλά που μπορούσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ