ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: η Ελλάδα κέρδισε την Κύπρο αλλά χρειάζεται βελτίωση

ΠΚ 2018: η Ελλάδα κέρδισε την Κύπρο αλλά χρειάζεται βελτίωση
EUROKINISSI / ICONPRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Η εθνική έκανε δύο τις νίκες της στον όμιλο νικώντας την Κύπρο με 2-0, πριν ταξιδέψει για την αναμέτρηση με την Εσθονία την Δευτέρα.

Όμως το τρίποντο δεν ήρθε από το δημιουργικό παιχνίδι της γαλανόλευκης, αλλά από την πίεση των διεθνών μας και τα λάθη του Κύπριου τερματοφύλακα, που εκμεταλλεύτηκαν οι παίκτες του Σκίμπε, επιστρέφοντας πάντως στο στυλ παιχνιδιού, που έφερε τις επιτυχίες τα περασμένα χρόνια: αμυντική λειτουργία, τρέξιμο και γρήγορες αντεπιθέσεις με εκφραστή τον Μήτρογλου.

Το τρίποντο επαναφέρει προς το παρόν την χαμένη ψυχολογία στην εθνική (πρώτο ζητούμενο), αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί και αγωνιστικά για τα πιο δύσκολα ματς με Βέλγιο και Βοσνία. Η Κύπρος πάντως κέρδισε τις εντυπώσεις και δικαιούται σίγουρα ένα γκολ, από τις πολλές τελικές φάσεις που έκανε, ιδιαίτερα στο β μέρος.

Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο στα πρώτα λεπτά, η επιμονή του Σταφυλίδη να διεκδικήσει μια απόκρουση του Παναγή και του Τζαβέλλα από τα αριστερά να την κλέψει μέσα από τα πόδια του Χαραλαμπιδη, έδωσε τη δυνατότητα στον Φορτούνη να γυρίσει στο σημείο του πέναλτυ και εκεί ο Μήτρογλου να εκτελέσει για το 1-0 στο 12 (12 και τα τέρματα του Μητρογκόλ με την εθνική ομάδα).

2608247


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Η Κύπρος είχε την μπάλα στα πόδια της, πίεζε από τα άκρα (Μάνταλος και Μπακασέτας άλλοτε έδιναν βοήθειες και άλλοτε ήταν καθυστερημένοι στις επιστροφές τους) και εκτέλεσε και αρκετά καλά στημένα (φάουλ και κόρνερ) με τον Χαραλαμπίδη, δίχως πάντως κάτι ουσιαστικό.

2608204


(Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Η εθνική απλά πίεζε και περίμενε, είχε ένα σουτ του Σταφυλίδη από τα 35 μέτρα λίγο πριν το ημίωρο (απέκρουσε εύκολα ο Παναγή), ενώ θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για το τρίποντο στο 33, όταν ο Φορτούνης στην κόντρα έβγαλε τετ α τετ τον Μήτρογλου με τον τερματοφύλακα, αλλά το τελείωμα του εκτός περιοχής ήταν πολύ κακό.

Το γκολ ήρθε όμως στο 42 από ένα ακόμη λάθος του Παναγή, που έδωσε την μπάλα με τα χέρια σε συμπαίκτη του, που δεν έβλεπε, και ο Μάνταλος την κέρδισε και διαμόρφωσε εύκολα το 2-0.

2608255


(Ο Μάνταλος πλασάρει - Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους φιλοξενούμενους να παίζουν πολύ καλύτερα (ενώ η μεσαία μας γραμμή ανασταλτικά παρουσίαζε πολλά προβλήματα, για αυτό και αντικαταστάθηκε ο κουρασμένος Σταφυλίδης με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έπαιξε δίπλα στο Μανιάτη) και να έχουν τελικές προσπάθειες εντός περιοχής για να μειώσουν στο σκορ, δίχως όμως να βρίσκουν τελικά στόχο.

2608270


(Ο Αρτυματάς (ν18) με τον Μάνταλο - Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Δίχως άκρα, αφού Τοροσίδης και Τζαβέλλας δεν ανέβαιναν (λόγω της πίεσης) και Μάνταλος με Μπακασέτα συνέκλιναν (αφού δεν είναι ακραίοι), η εθνική είχε πρόβλημα και στην ανάπτυξή της (έκανε απλά κάποια μακρινά σουτ, πάντα περιμένοντας σε κόντρα επίθεση), με τον Σκίμπε να υποχρεώνεται να βάζει και τον Χολέμπας σαν αριστερό χαφ.

2608238


(Ο Μίχαελ Σκίμπε - Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES)

Η εικόνα πάντως δεν άλλαξε ιδιαίτερα με τον Κάστανο να έχει την καλύτερη ευκαιρία για την Κύπρο, ενώ στο φινάλε του παιχνιδιού κτύπησε σε άτσαλο πέσιμο ο Τζαβέλλας στο γόνατο και τη θέση του πήρε ο Καρέλης, ενώ ο Φορτούνης άγγιξε με σουτ στις καθυστερήσεις το 3-0.

2608277


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Η 11άδα της Ελλάδας (Σκίμπε 4-2-3-1): Καρνέζης / Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας (88 Καρέλης) / Μανιάτης. Σταφυλίδης (70 Κ.Παπαδόπουλος)/ Μάνταλος, Φορτούνης, Μπακασέτας (77 Χολέμπας) / Μήτρογλου.

Η 11άδα της Κύπρου (Χριστοφόρου 4-2-3-1): Παναγή / Δημητρίου, Τζούνιορ, Λαΐφης, Χαραλάμπους / Λαμπάν, Αρτυματάς (77 Κυριακού) / Ευφραίμ, Κάστανος, Χαραλαμπίδης (66 Χριστοφή) / Μυτίδης (83 Μακρής).

Τα αποτελέσματα του ομίλου

Στο "ντέρμπυ" του ομίλου το Βέλγιο έδειξε ότι είναι το φαβορί για την 1η θέση, που οδηγεί απευθείας στην Ρωσία και κέρδισε εύκολα τη Βοσνία, ενώ η Εσθονία "ζεστάθηκε" στο β μέρος με το Γιβραλτάρ και περιμένει την εθνική μας.

Βέλγιο-Βοσνία 4-0 (26 Σπάχιτς αυτ., 29 Αζάρ, 60 Αλντερβάιρελντ, 79 Λουκάκου)
Ελλάδα-Κύπρος 2-0
Εσθονία-Γιβραλτάρ 4-0 (47,70 Κάτι, 52 Βασίλιεφ, 88 Μοσνίκοφ)

Η βαθμολογία

1.Βέλγιο 6 βαθμοί (+7 γκολ)
2.ΕΛΛΑΔΑ 6 (+5)
3.Βοσνία 3 (+1)
4.Εσθονία 3 (-1)
5.Κύπρος 0 (-5)
6.Γιβραλτάρ 0 (-9)

*Για την κατάταξη μετρά η συνολική διαφορά τερμάτων και στη συνέχεια η καλύτερη επίθεση

Η επόμενη αγωνιστική (Δευτέρα 10/10)

Βοσνία-Κύπρος 21.45
Εσθονία-Ελλάδα 21.45
Γιβραλτάρ-Βέλγιο 21.45

Στα άλλα παιχνίδια της βραδιάς: Γαλλία-Βουλγαρία 4-1, Λουξεμβούργο-Σουηδία 0-1, Ολλανδία-Λευκορωσία 4-1, Ουγγαρία-Ελβετία 2-3, Λετονία-Ν.Φερόε 0-2, Πορτογαλία-Ανδόρα 6-0 (4 γκολ ο Κριστιάνο).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ