ΣΠΟΡ

Ντοπέ η Χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012 Λισένκο, επιστρέφει το μετάλλιο της σφυροβολίας

Ντοπέ η Χρυσή Ολυμπιονίκης του 2012 Λισένκο, επιστρέφει το μετάλλιο της σφυροβολίας
Βλόνταρτσικ, Λισένκο και Χάιντλερ στο βάθρο των ΟΑ 2012 ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CHRISTOPHE KARABA

Ένα ακόμη σοκ στον κόσμο του στίβου με την απόφαση της ΔΟΕ να αφαιρέσει το Χρυσό μετάλλιο του 2012 στην σφυροβολία, από την Ρωσίδα Τατιάνα Λισένκο, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Η 33χρονη Ρωσίδα είχε βρεθεί θετική σε επανέλεγχο του Απριλίου, σε δείγμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της WADA είχε βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία δεχιδροχλωρομεθυλτεστοστερόνη ή αλλιώς τουριναμπόλ. Άμεσα της είχε απαγορευθεί η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, πριν μάλιστα η IAAF αποφασίσει την συνολική αποβολή της ομάδας στίβου από την διοργάνωση.

11622712


(Η "χρυσή" βολή της Λισένκο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KERIM OKTEN)

lysenko sanction


(Η απόφαση της ΔΟΕ)

Η Λισένκο είχε τιμωρηθεί και πάλι την διετία 2007-2009 για χρήση άλλης ουσίας και εκτός από το Χρυσό στο Λονδίνο (το οποίο κατέκτησε με Ολυμπιακό ρεκόρ, που επίσης δεν ισχύει), είχε κατακτήσει και το χρυσό στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Νταεγού (2013) και της Μόσχας (2011).

11622916


(Η Βλόνταρτσικ θα πάρει το Χρυσό του Λονδίνου από τη Λισένκο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / KERIM OKTEN)

Χρυσή Ολυμπιονίκης πλέον θα αναδειχθεί (με απόφαση της IAAF, που θα ακολουθήσει) η Αννίτα Βλόνταρτσικ από την Πολωνία, 2η θα είναι η Γερμανίδα Χάιντλερ, ενώ μετάλλιο θα πάρει και η Κινέζα Ζανγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ