ΣΠΟΡ

Επιτροπή της FIFA αναλαμβάνει τη διοίκηση του Ελληνικού ποδοσφαίρου

Επιτροπή της FIFA αναλαμβάνει τη διοίκηση του Ελληνικού ποδοσφαίρου
Getty Images / Philipp Schmidli

Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα αναλάβει τις τύχες του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην Ελληνική Ομοσπονδία, που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βρει λύση στο αδιέξοδο, που προέκυψε μετά και την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Η "Επιτροπή εξομάλυνσης" όπως ονομάζεται θα είναι εκείνη, που θα αναλάβει να τρέξει πλέον τις εξελίξεις στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως αποφάσισε η FIFA σήμερα στη συνεδρίασή της στη Ζυρίχη. Ακυρώνεται έτσι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου και η νέα προσωρινή διοίκηση, που θα ορίσει η FIFA θα είναι εκείνη, που θα επιλέξει τον τρόπο των εκλογών, ενώ πιθανότατα θα ασχοληθεί και με το φλέγον θέμα της διαιτησίας και του τρόπου λειτουργίας της ΚΕΔ.

fifa greece


(Το απόσπασμα από την απόφαση της FIFA για το Ελληνικό ποδόσφαιρο)

Μένει να μάθουμε από Δευτέρα και με την πιθανή έλευση του ειδικού απεσταλμένου Κωστάκη Κουτσοκούμνη αν το νεο σχήμα θα είναι ολιγομελές (7) ή με περισσότερα μέλη καθώς και τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν (θα χρειαστούν πάντως 2-3 εβδομάδες μέχρι την οριστικοποίηση του σχήματος, όπως αποκάλυψε ο Κύπριος παράγοντας με μήνυμα του στην σελίδα του στο Facebook). Ο χρονικός ορίζοντας φαίνεται ότι θα καλύψει όλη την εφετινή σεζόν (άλλωστε ο όρος "εξομάλυνση - normalisation" παραπέμπει σε διοίκηση που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να βάλει σε τάξη το χάος του Ελληνικού ποδοσφαίρου). Μέχρι τον ορισμό της "Επιτροπή" παράμενει ώς έχει το status στην ΕΠΟ με την υπηρεσιακή διοίκηση υπό τον κύριο Τζανόπουλο.

GettyImages 614261292


(Πηγή: Getty Images / Philipp Schmidli)

Το μέτρο της επιτροπής εξομάλυνσης δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2008 στο Ελ-Σαλβαδόρ, συνεχίστηκε στις Μαλδίβες (2014), το Μπενίν και την Ταϋλάνδη (2015), ενώ πριν από μερικούς μήνες τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η FIFA και για την κατάσταση, που επικρατεί στην Αργεντινή.

Η επιστολή στην ΕΠΟ

Αργά το βράδυ της Παρασκευής η FIFA απέστειλε και την σχετική επιστολή στην ΕΠΟ, που την ενημέρωσε και επίσημα για τον ορισμό της Επιτροπής εξομάλυνσης και την οποία θα καθορίσουν οι κοινοί απεσταλμένοι της με την UEFA και επικεφαλής τον κύριο Κουτσοκούμνη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαΐου του 2017 και μέχρι τότε η "Επιτροπή" θα εκτελεί την διοίκηση της Ομοσπονδίας σύμφωνα με τα στάνταρ της FIFA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ