ΣΠΟΡ

Με αποκλεισμό απειλεί την Ελλάδα η WADA, επειδή δεν ενημέρωσε το ΕΣΚΑΝ

Με αποκλεισμό απειλεί την Ελλάδα η WADA, επειδή δεν ενημέρωσε το ΕΣΚΑΝ
Reuters / Christinne Muschi / File Photo

Η WADA απειλεί με αποκλεισμό την Ελλάδα εάν δεν εναρμονίσει άμεσα τη νομοθεσία της με τις αλλαγές στον κανονισμό αντιντόπινγκ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μέχρι τις 10 Νοεμβρίου!

Αυτή ήταν η εισήγηση της CRC (Compliance Review Committee - Επιτροπή Εξέτασης Συμμόρφωσης), που συνεδρίασε στο Μόντρεαλ ακριβώς για αυτό το θέμα και διαπίστωσε προβλήματα (είτε στο θέμα των κανονισμών, είτε στη χρήση μη εξουσιοδοτημένων εργαστηρίων, είτε στο πρόγραμμα για το αντι-ντόπινγκ) σε μια σειρά από χώρες και ανάμεσα τους και την Ελλάδα (Βραζιλία, Ινδονησία, Αζερμπαϊτζάν, Γουατεμάλα οι άλλες).

wada greece oct


(Η ανακοίνωση της WADA - Πηγή: www.wada-ama.org)

Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος 4373 με τον οποίο γινόταν η εναρμόνιση της χώρας μας με τον διεθνή κώδικα αντι-ντόπινγκ. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κενά τα οποία δεν εντόπισε η ΓΓΑ και οφείλει τώρα τάχιστα να διορθώσει, με την χώρα μας πάντως να εκτίθεται παγκόσμια.

ΕΣΚΑΝ: κανένα πρόβλημα, απλά δεν ενημερώσαμε...

Την δική του εξήγηση για το "τελεσίγραφο της WADA" έδωσε το ΕΣΚΑΝ με το Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ (στην οποία υπάγεται): καθυστέρησε να ενημερώσει (ως όφειλε) τον Παγκόσμιο Οργανισμό αντιντόπινγκ για τις αλλαγές στο νόμο 4373, κάτι που οφείλεται σε "διάφορα έκτακτα και απρόσμενα γεγονότα". Στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ πληροφορεί, ότι θα ολοκληρώσει σήμερα την ενημέρωση και επιπλήττει όσους ασκούν κριτική...

Η ανακοίνωση

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ (ΕΣΚΑΝ)

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της WADA προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, το ΔΣ του ΕΣΚΑΝ ενημερώνει για τα εξής:

Μετά την ψήφιση του Ν. 4373/2016 (ΦΕΚ49 /Α΄/1-4-2016) , ακολούθησε η επίσημη ανακήρυξη της Ελλάδας ως πλήρους εναρμονισμένης με το σύνολο των διατάξεων του νέου Παγκοσμίου Κώδικα Αντιντόπινγκ, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2014, γεγονός που χαιρετίσθηκε με επίσημη ανακοίνωση της WADA.

Ακολούθως, μετά από σχετική πρόσκληση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού, έλαβε χώρα στις 18-5-2016 στην Αθήνα συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της νομικής Υπηρεσίας WADA κ. Emiliano Simonelli με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ καθώς και υπαλλήλους της Υπηρεσίας αρμόδιους για τη διοικητική υποστήριξη του έργου του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ.

Στη συνάντηση της 18.5.2016 τέθηκαν οι επόμενοι στρατηγικοί στόχοι για την προώθηση της συνεργασίας WADA- Ελλάδας, οι οποίοι συνοψίζονται στα παρακάτω :

1. Σύνταξη και ψήφιση Υπουργικής Απόφασης για τις αμοιβές των δειγματοληπτών.
Πράγματι, στις 23.6.2016 υπεγράφη η με αρ πρωτ : 2/51793/ΔΕΠ/23-6-2016 ΚΥΑ περί αμοιβής των δειγματοληπτών (ΦΕΚ 340/ΥΟΔΔ/1-7-2016)

2. Αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΚΑΝ. Ήδη έχουν μετακινηθεί δύο (2) υπάλληλοι και επίκειται η μετακίνηση άλλων δύο (2) υπαλλήλων της ΓΓΑ στο τμήμα Αθλητικής Επιστημονικής Υποστήριξης που είναι αρμόδιο για τη διοικητική υποστήριξη του έργου του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ.

3. Ίδρυση του προβλεπόμενου από το Ν. 4373/2016 νέου Ν.Π.Ι.Δ. (ΕΟΚΑΝ). Ήδη συνάσσεται η χρηματοοικονομική μελέτη, το οργανόγραμμα και το καταστατικό, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2016 και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εντός του α΄εξαμήνου του 2017.

4. Συγκρότηση και θεσμοθέτηση της νέας ανεξάρτητης Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, αρμόδιας για την εξέταση των παραβάσεων ντόπινγκ σε ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αθλήματα. Η Πειθαρχική Επιτροπή συστήθηκε με την από 20-4-2016 απόφαση του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ (απόσπασμα πρακτικού αρ. 21), έχει ήδη συνταχθεί και δημοσιευθεί ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της και είναι ήδη έτοιμη να συζητήσει υποθέσεις ντόπινγκ που τυχόν θα παραπεμφθούν σε αυτήν.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, η συμμετοχή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς και Παρολυμπιακούς αγώνες του Ρίο εξασφαλίσθηκε δίχως την παραμικρή υπόμνηση της WADA.

Ωστόσο, ενώ πραγματοποιήθηκαν όλα τα παραπάνω, το ΔΣ του ΕΣΚΑΝ καθυστέρησε να ενημερώσει σχετικά τη WADA, εξαιτίας διάφορων έκτακτων και απρόσμενων γεγονότων, όπως η επείγουσα ανάγκη σχεδιασμού και επίβλεψης των ελέγχων σε όλους τους αθλητές της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής αποστολής, η πρόσφατη παραίτηση της Πρόεδρου κ. Σπηλιοπούλου, η οποία θεσμικά είχε αναλάβει την αρμοδιότητα επικοινωνίας με τη WADA και ο αιφνίδιος θάνατος του μέλους του Δ.Σ. του ΕΣΚΑΝ κ. Ν. Σιταρά. Η ενημέρωση προς τη WADA ολοκληρώνεται σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της WADA αναφέρει ότι εξετάζονται θέματα εναρμόνισης ή πιστοποίησης εργαστηρίων- τα οποία δεν αφορούν στην ΕΛΛΑΔΑ- ή εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού (όπως ανωτέρω σημειώθηκε).

Τούτων δοθέντων, κάθε προσπάθεια τυχόν πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας και της κακοήθειας.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΚΑΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ