ΣΠΟΡ

Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα

Όταν ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το ντεμπούτο του με την Μπαρτσελόνα
Getty Images / Alex Caparros

Η 28η Οκτωβρίου είναι μια σημαδιακή ημέρα στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Και αυτό γιατί πριν από 43 χρόνια οι οπαδοί της είδαν για πρώτη φορά στα μπλαουγκράνα τον άνθρωπο που θα άλλαζε την σύγχρονη ιστορία της: τον Γιόχαν Κρόιφ.

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" είναι 26 χρόνων και έχει ήδη λάμψει με την φανέλα του Άγιαξ και της εθνικής Ολλανδίας. Η Μπαρτσελόνα θα ξοδέψει το καλοκαίρι του 1973 2,5 εκατομμύρια ευρώ (σε σημερινή αξία - 6 εκατομμύρια γκίλντες) για να τον αποκτήσει, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για μια μετεγγραφή. Ο Κρόιφ θα παίξει στις 19 Αυγούστου του 1973 το τελευταίο του παιχνίδι (στην πρώτη θητεία του) με την φανέλα του Αίαντα στο 6-1 επί της Άμστερνταμ FC για το πρωτάθλημα 1973-1974.

GettyImages 474138045


(Ο Κρόιφ στην μέση της κάτω σειράς με την φανέλα της Μπαρτσελόνα - Πηγή: Getty Images / Central Press/Hulton Archive)

Στο πρόσωπο του οι Καταλανοί βλέπουν τον άνθρωπο που θα τους βγάλει από την αφάνεια και θα τους οδηγήσεις ξανά στην κορυφή μετά την κυριαρχία της μισητής Ρεάλ Μαδρίτης (τελευταίο πρωτάθλημα των "μπλαουγκράνα" είναι στο μακρινό 1960). Και ο Κρόιφ δεν θα τους διαψεύσει.

Την σεζόν 1973-74 η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στην κορυφή, ενώ το 1978 θα σηκώσει και το Κύπελλο Ισπανίας. Περισσότερο όμως από τις μαγικές στιγμές που τους χάρισε στο χορτάρι, μεγαλύτερη είναι η προσφορά του όταν ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου ως προπονητής και η Μπαρτσελόνα ασπάστηκε την φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο, που την συνοδεύει μέχρι σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν λοιπόν στις 28 Οκτωβρίου 1973 και το ντεμπούτο του Γιόχαν Κρόιφ σε αναμέτρηση με την Γρανάδα (4-0), όταν θα σκοράρει 2 φορές. Και βέβαιο ο Καταλανικός σύλλογος και οι φίλοι της ομάδας δεν θα μπορούσαν παρά να θυμηθούν την επέτειο του αείμνηστου Ολλανδού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ