ΣΠΟΡ

MLB: οι Σικάγο Καμπς έσπασαν την Ελληνική "κατάρα του τράγου" και κέρδισαν το πρωτάθλημα μπέιζμπολ

MLB: οι Σικάγο Καμπς έσπασαν την Ελληνική "κατάρα του τράγου" και κέρδισαν το πρωτάθλημα μπέιζμπολ
Τέλος στην αναμονή 108 χρόνων για τους Σικάγο Καμπς στο μπέιζμπολ Reuters / Charles Le Claire-USA TODAY Sports

Το Σικάγο πανηγυρίζει εδώ και λίγες ώρες την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπέιζμπολ στην Αμερική μετά από 108 χρόνια σπάζοντας και την περίφημη "κατάρα του τράγου" από Έλληνα οπαδό τους!

Το τελευταίο πρωτάθλημα World Series (ο νικητής από την American League αντιμετωπίζει το νικητή της National League σε σειρά play off 7 αγώνων) για τους Σικάγο Καμπς (Chicago Cubs) ήταν το 1908 (έχοντας κερδίσει και το 1907) και παρότι μέχρι με το 1945 κέρδισαν και άλλα εθνικά πρωταθλήματα (National League) εκείνη τη χρονιά διεκδίκησαν για τελευταία φορά τον κορυφαίο τίτλο στο επαγγελματικό μπέιζμπολ. Και για αυτό πιθανότατα ευθύνεται η "κατάρα του τράγου" από έναν Έλληνα.

The curse of the Billy Goat

Ένας πατριώτης μας, ο Βασίλης Σιάνης από την Αρκαδία (Παλαιόπυργο), μετανάστης στο Σικάγο (Γουίλιαμ Σιάνις η μετατροπή του ονόματός του) ήταν ο υπεύθυνος για μια από τις πιο διάσημες και μακροχρόνιες κατάρες στον χώρο του αθλητισμού, την περίφημη "κατάρα του τράγου". Στα 1936 ο κύριος Σιάνης (γεννημένος το 1895 και μετανάστης από το 1912 στην Αμερική) αγόραζε μια ταβέρνα απέναντι από το γήπεδο των Σικάγο Καμπς (είχε αλυσίδα εστιατορίων στην πόλη). Ο θρύλος λέει ότι βρήκε ένα κατσικάκι, που έπεσε από φορτηγό, έξω από το μαγαζί, το υιοθέτησε (του έδωσε το όνομα Μέρφι) και μάλιστα άλλαξε και την ονομασία της ταβέρνας από Lincoln σε Billy Goat, που έγινε το στέκι για τους οπαδούς και όχι μόνο της πόλης.

Ο ίδιος, φανατικός οπαδός των Καμπς, δεν έχανε αγώνα και το ίδιο έκανε και το 1945 στην τελευταία παρουσία της ομάδας σε τελικούς με το Ντιτρόιτ. Στον 4ο αγώνα της σειράς αποφάσισε να πάρει μαζί του στην διακεκριμένη θέση και τον τράγο, με αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν οι διπλανοί από την μυρωδιά του ζώου και να τον βγάλουν από το γήπεδο (άλλοι λένε ότι δεν του επετράπη η είσοδος καθόλου λόγω της σχετικής απαγόρευσης για τα ζώα).

GettyImages 3134095


(Το Ντριτρόιτ κερδίζει μέσα στο Σικάγο τον τίτλο του 1945 - Πηγή: Getty Images / Fox Photos)

Όπως και να χει ο κύριος Σιάνης φεύγοντας φέρεται να τους καταράστηκε: "που να μην ξαναπάρουν πρωτάθλημα οι Καμπς". Ο ίδιος συνέχισε να έχει την ταβέρνα, αφού μετακόμισε σε άλλο κεντρικό σημείο της πόλης και να μεγαλουργεί (παραδίδοντας την σε συγγενείς του), αλλά οι Καμπς έχασαν από τους Τάιγκερς στο 5ο παιχνίδι και δεν ξαναπήραν έκτοτε τίτλο!

GettyImages 96354457


(Ο ανιψιός του βασίλη Σιάνη, Σαμ (αρ.) μπροστά στην περίφημη ταβέρνα μαζί με τον Άλεξ Γιαννούλια (υπουργό Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις) στην προεκλογική του εκστρατεία το 2010 - Πηγή: Getty Images / Scott Olson)

Τα γούρια των οπαδών και το πρωτάθλημα

Οι κατάρες όμως κάποτε σπάνε και αυτό συνέβη εφέτος για το Σικάγο, που πρώτα κέρδισαν τους Λος Άντζελες Ντότζερς για το πρωτάθλημα της National League και πριν από λίγες ώρες τους Κλίβλεντ Ίντιανς με συνολικό σκορ 4-3 (παρότι βρέθηκαν να χάνουν στην σειρά με 3-1) για να πανηγυρίσουν τον τρίτο τίτλο της 100 και πλέον χρόνων ιστορίας τους.

GettyImages 2560797


(Οπαδοί των Καμπς με το κατσικάκι στο γήπεδο, αρχές Οκτωβρίου - Πηγή: Getty Images / Brian Bahr)

Κάποιοι οπαδοί τους μάλιστα είχαν φροντίσει πριν την έναρξη των αγώνων των τελικών να πάνε με ένα κατσικάκι στην έδρα των Καμπς για να "σπάσει η κατάρα" και κάποιοι άλλοι είχαν μαζί τους ένα συμπαθέστατο τετράποδο σε κάποιους από τους αγώνες με το Κλίβελαντ.

GettyImages 619205932


(Πηγή: Getty Images / Scott Olson)

Κάπως έτσι έλαβε τέλος μια από τις πιο διάσημες "κατάρες" στον χώρο του αθλητισμού.

2016 11 03T104304Z 1 MTZGRQECB32B4OU2 RTRFIPP 0 BASEBALL


(Οι παίκτες του Σικάγο πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τίτλου - Πηγή: Reuters / Ken Blaze-USA TODAY Sports)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ