ΣΠΟΡ

Ξένους διαιτητές ζητά ο υφυπουργός, συνάντηση με τους "μεγάλους" ο Κουτσοκούμνης και η ΕΠΟ

Ξένους διαιτητές ζητά ο υφυπουργός, συνάντηση με τους "μεγάλους" ο Κουτσοκούμνης και η ΕΠΟ
EUROKINISSI / ICONPRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Εν αναμονή της σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρμόδιους υπουργούς το απόγευμα για το θέμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι επαφές των υπευθύνων συνεχίζονται ενώ υπάρχουν και οι πρώτες προτάσεις των αρμοδίων, ώστε να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο απεσταλμένος της FIFA Κωστάκης Κουτσοκούμνης είχαν νωρίτερα συνάντηση (τέθηκε και το θέμα των ξένων διαιτητών), ενώ συνεδρίασε και η Επιτροπή Εξομάλυνσης με την ΕΠΟ να ζητά άτυπη συνάντηση των 4 "μεγάλων" του ποδοσφαίρου.

Ο κύριος Βασιλειάδης (που θα είναι παρών στο Μέγαρο Μαξίμου και την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός) επανέφερε στο τραπέζι και σήμερα την πιθανότητα έλευσης ξένων διαιτητών στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ εκδήλωσε και την πρόθεσή του να συναντηθεί με τα προεδρεία της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ για την αντιμετώπιση καλεσμάτων από τον Τύπο που αφορούν αθλητική βία.

Η ανακοίνωση του Υφυπουργού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκε σήμερα με τον επιτετραμμένο FIFA και UEFA στην Ελλάδα, κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον πρόεδρο της Π.Δ.Ε της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννη Δρόσο, καθώς και τον Νομικό Σύμβουλο της UEFA κ. Άντζελο Ρηγόπουλο.
Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες και την ΠΔΕ της ΕΠΟ, με στόχο την εξυγίανση του χώρου του ποδοσφαίρου και την επιστροφή στην κανονικότητα.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν ένα κοινό πλάνο αντιμετώπισης της έκρυθμης, στην παρούσα φάση, κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βίας.
Από την πολιτική ηγεσία προτάθηκε ο ορισμός ξένων διαιτητών στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας για διάστημα που θα οριστεί από κοινού εν ευθέτω χρόνω, ίδρυση σχολής διαιτησίας, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η ελληνική διαιτησία να λειτουργήσει σε επαγγελματικό καθεστώς και τονίστηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των πολεμικών καλεσμάτων από τον Τύπο με αποτέλεσμα την προαγωγή φαινομένων βίας.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα Τύπου, ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε συνάντηση με τα προεδρείο των οικείων δημοσιογραφικών Ενώσεων ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ, ώστε να ακούσει την άποψή τους και να συνυπολογίσει τις εκτιμήσεις τους, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Κουτσοκούμνης: συνάντηση με τους 4 "μεγάλους" και "ανακωχή"

Ο απεσταλμένος της FIFA Κωστάκης Κουτσοκούμνης αποκάλυψε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των τεσσάρων "μεγάλων" (χωρίς πάντως να έχει ξεπεραστεί με το εμπόδιο της απαγόρευσης ενασχόλης με το ποδόσφαιρο, που ισχύει στην περίπτωση του κυρίου Μαρινάκη και οδήγησε σε ματαίωση αντίστοιχη προσπάθεια του πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού, παρά την εκπεφρασμένη διάθεση του διοικητικού ηγέτη του Ολυμπιακού να παραβρεθεί) σε μια προσπάθεια να υπάρξει "ανακωχή", ενώ ξεκαθάρισε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εκείνος που θα αναλάβει την καυτή πατάτα της Ελληνικής Διαιτησίας (αποκλείοντας πάντως την πιθανότητα να είναι κάποιος ξένος).

16497110


(Ο κύριος Κουτσοκούμνης (δ) - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κυρίου Κουτσοκούμνη

«Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός, πρέπει να μας προβληματίσει εξαιρετικά γιατί ήταν η πρώτη μας επιλογή για την ΚΕΔ και είχαμε προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες. Τώρα μπαίνουν στον πάγο αυτές οι ενέργειες, αφού πρέπει να βρεθεί νέα σύνθεση. Το να βρεθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό θα το συζητήσουμε στην Ευρώπη».

«Αυτό (ορισμός ξένου αρχιδιαιτητή) είναι κάτι που μας προβληματίζει γιατί ένας ξένος αρχιδιαιτητής δεν θα ξέρει την ελληνική πραγματικότητα και γιατί τα όσα έγιναν με τους Μπίκα και Τσαχειλίδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και δύσκολα θα δεχθεί κάποιος».

1114264


(Ο Γιώργος Μπίκας - Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΝΕΤΑΣ)

«Ο κ. Μπίκας έκανε κάποιες πρώτες σκέψεις, αλλά δεν έχουν αποκαλυφθεί σε κανέναν (σχετικά με το αν έκανε αλλαγές στους πίνακες). Και απορώ πώς τις ξέρουν κάποιοι αυτές τις σκέψεις. Για να αλλάξει τους πίνακες έπρεπε πρώτα να κάνει τα αγωνιστικά τεστ».

«Υπάρχει μια κατανόηση από την Πολιτεία για το συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικά αυτά που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Έχω τη διαβεβαίωση του κ. Βασιλειάδη ότι μας στηρίζει, ότι κι εκείνος θα αναλάβει κάποια πράγματα. Έγινε μια γνωριμία και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία».

2632633


(Το καμμένο σπίτι του Γιώργου Μπίκα - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Κουτσοκούμνης: θέλουμε να ξεκινήσει σύντομα το πρωτάθλημα

«Δεν είναι αυτοσκοπός να διαλύσουμε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι μεγάλοι θα αντέξουν στη διακοπή, οι μικρομεσαίες ομάδες είναι το πρόβλημα. Λυπούμαστε που έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση, αλλά μέσα στα επόμενα 24ωρα δεν μπορούμε να έχουμε μια σύνθεση της ΚΕΔ που να εγγυάται ορθολογιστική λειτουργία. Υπάρχουν λύσεις που έχουν προταθεί, αλλά δεν τις βλέπω εφαρμόσιμες».

«Το πρωτάθλημα θέλουμε να το ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Το ποδόσφαιρο είναι για τον κοσμάκη. Μετά όμως από ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά και όχι να προσπαθούμε -όσοι είμαστε μέρος αυτού του οικοδομήματος- να το διαλύσουμε. Ανέμενα ότι η Σούπερ Λίγκα θα έπαιρνε μια κοινή στάση, ότι θα σταματήσουν οι αντιδικίες και ότι θα υπήρχε μια ηρεμία μέχρι να δούμε πώς θα πάμε μπροστά. Αντ’ αυτού, είδα και πάλι αντιπαλότητες για ένα τόσο σοβαρό γεγονός».

«Θα πρέπει να έχουμε συνάντηση με τους ιδιοκτήτες, με τους πραγματικού ιδιοκτήτες και όχι μόνο με αυτούς που φαίνονται. Τα λέω έξω από τα δόντια. Θα πρέπει να συναντηθούν μάλλον μαζί μου. Θα ήθελα να γίνει πριν την απόφαση έναρξης των πρωταθλημάτων για να έχουμε μια συμφωνία ότι θα συμβάλλουν θετικά με τη σιωπή τους μετά από κάθε γεγονός που προκαλεί ή κάθε διαιτησία. Ελπίζω ότι θα βρεθεί μια κατάλληλη ημερομηνία όπου θα μπορούν όλοι να συναντηθούμε».

2562555


(Πηγή: EUROKINISSI / ICON PRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

ΕΠΟ: να γίνει συνάντηση των "τεσσάρων"

Και η ΕΠΟ μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξομάλυνσης πρόστρεξε να συμφωνήσει στην πρόταση του κυρίου Κουτσοκούμνη για συνάντηση των "μεγάλων" του ποδοσφαίρου, προτείνοντας μάλιστα αυτή να είναι άτυπη, ώστε ξεπεραστούν και οποιαδήποτε νομικά κωλύμματα.

2581220


(Πηγή: EUROKINISSI / ACTION IMAGES / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

Η ανακοίνωση της ΕΠΟ

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ συνεδρίασε σήμερα, παρουσία των υπευθύνου της FIFA για την Ελλάδα κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη και του εκπροσώπου της UEFA κ. Άγγελου Ρηγόπουλου. Παρέστησαν όλα τα μέλη, εκτός του κ. Γεωργίου Μπίκα.

Ο κ. Κουτσοκούμνης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της FIFA και της UEFA, μετά τα χθεσινά γεγονότα, για την κατάσταση στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ενημέρωσε την ΠΔΕ ότι επίκειται ειδική σύσκεψη μεταξύ της FIFA και της UEFA για την Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο θέμα της διαιτησίας και της διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων.

Ο κ. Κουτσοκούμνης αναφέρθηκε στην σημερινή συνάντησή του με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη και ζήτησε την αυστηροποίηση του υπάρχοντος πειθαρχικού κανονισμού αναφορικά με τη συμπεριφορά των παραγόντων σε θέματα διαιτησίας.

Η ΠΔΕ αποφάσισε καταρχάς την παροχή πλήρους υλικής στήριξης στον κ. Γιώργο Μπίκα, τόσο από την ΕΠΟ, όσο και από την SuperLeague, ορίζοντας εμπειρογνώμονα για τις δέουσες περεταίρω ενέργειες.

Επιβεβαιώθηκε η απόφαση της ΠΔΕ να μην επαναρχίσουν οι εθνικές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εφόσον δεν ανακοινωθεί πρώτα το επίσημα πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πυρκαγιά στην κατοικία του κ.Μπίκα.

Η ΠΔΕ επισήμανε ότι «η διακοπή δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν μόνον υπό συνθήκες ασφάλειας για όλους» άποψη που συμμερίσθηκαν και οι FIFA/UEFA.

Αποφάσεις από την ΠΔΕ για το θέμα της διαιτησίας θα ληφθούν μετά την προαναφερθείσα σύσκεψη FIFA και UEFA. Σύμφωνα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές εξετάζεται ακόμα το επόμενο μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔ, και οι περιπτώσεις που εξετάζονται αφορούν έως και τον διορισμό ξένου αρχιδιαιτητή ή ξένων διαιτητών σε αγώνες της SuperLeague.

Η ΠΔE αποφάσισε ομόφωνα να προσκαλέσει άμεσα σε άτυπη σύσκεψη τους ιδιοκτήτες-μεγαλομετόχους-προέδρους των 4 μεγάλων ΠΑΕ, και του προέδρου της SuperLeague.

Η ΠΔΕ αποφάσισε ακόμα:
• Την άμεση έναρξη της προεργασίας για την μελέτη και ανάλυση του υφισταμένου νομικού πλαισίου που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το καταστατικό της ΕΠΟ και της FIFA.
• Την σύγκλιση ειδικής Γενικής Συνέλευσης για την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου της ΕΠΟ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ