ΣΠΟΡ

Ιστιοπλοΐα: Χρυσό η Καραχάλιου, χάλκινο οι Μάντης-Καγιαλής (vid)

Ιστιοπλοΐα: Χρυσό η Καραχάλιου, χάλκινο οι Μάντης-Καγιαλής (vid)
Πρώτη στα Laser Radial η Καραχάλιου στο Μαϊάμι Facebook / Basileia Carahaliou-Sailor

Θρίαμβος για τα Ελληνικά πανιά με την Βασιλεία Καραχάλιου να κερδίζει το Χρυσό μετάλλιο στο Μαϊάμι και το παγκόσμιο κύπελλο της ιστιοπλοΐας στα Laser Radial. Στην 3η θέση τερμάτισαν τελικά οι Μάντης-Καγιαλής στα 470.

Η 20χρονη Βασιλεία όχι μόνο μπήκε πρώτη στην κούρσα μεταλλίου, αλλά την κέρδισε κιόλας, μπροστά από την Βελγίδα Βαν Άκερ, που ήταν συνεχώς στην 2η θέση. Στην Καραχάλιου θα ήταν αρκετό να τερματίσει από την 9η θέση και επάνω, με την διαφορά, που είχε χτίσει στις 10 κούρσες (οι βαθμοί ποινής μετρούν διπλοί στην medal race), αλλά πήρε το χρυσό μετάλλιο με εμφατικό τρόπο.

laser radial medal race


(Η τελική κατάταξη)

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πανηγύρισε έξαλλα την κατάκτηση του μεταλλίου κτυπώντας το χέρι της στο σκάφος, δείχνοντας πόσο πολύ το ήθελε.

Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει και βουτιά στα παγωμένα νερά του Μαϊάμι μαζί με τον προπονητή της για να πανηγυρίσει τη νίκη της.

Η Καραχάλιου είχε κάνει μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook για το πόσο πολύ ήθελε το μετάλλιο.

Από το άγχος της μάλιστα άργησε κάπως στην κούρσα μεταλλίου, κάτι που παραδέχθηκε μιλώντας στους διοργανωτές (όπως έκαναν όλοι όσοι ήταν στην 1η θέση πριν την τελική ιστιοδρομία): "είμαι κάπως αργοπορημένη, αλλά θα τρέξω και θα τους φτάσω" ήταν τα πρώτα λόγια της Βασιλείας. "Δεν ξέρω ακριβώς πως κατάφερα να οδηγώ την κούρσα. Προπονήθηκα σκληρά όλο τον χειμώνα και ήρθα εδώ για τον πρώτο αγώνα της σεζόν. Νομίζω το πιο σημαντικό είναι να έχεις επιμονή όλη την ώρα, να είσαι ήρεμος, να απολαμβάνεις την ιστιοπλοΐα, άλλωστε για αυτό δεν είμαστε εδώ; Ουσιαστικά θα παλέψω για το χρυσό ή το ασημένιο. Θα είμαι ήρεμη, θα το απολαύσω και μπορώ να τα καταφέρω"

Στις 10 κούρσες, η Καραχάλιου είχε κάνει επίδειξη δύναμης στις υπόλοιπες αθλήτριες με τρεις πρώτες και δύο δεύτερες θέσεις, αφήνοντας στην Βαν Άκερ το ασημένιο μετάλλιο (η Βελγίδα το πάλεψε και τερμάτισε 2η) και την Γαλλίδα Ντεκερανγκάτ το χάλκινο. Η Αθανασία Φακίδη τερμάτισε στην 24η θέση.

Και όπως λέει με ανάρτηση της λίγη ώρα μετά την απονομή του μεταλλίου: "στην κορυφή του κόσμου, ζώντας το όνειρο".

Νωρίτερα στα Laser στους άνδρες, ο Κύπριος Παύλος Κοντίδης πάλεψε για το χρυσό απέναντι στον Γάλλο Ζαν Μπαπτίστ Μπερνάζ, μένοντας τελικά δεύτερος.

Στην 3η θέση οι Μάντης-Καγιαλής στα 470

Αντιθετα η κούρσα μεταλλίου στα 470 δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν οι Χάλκινοι Ολυμπιονίκες μας Μάντης-Καγιαλής, που τελικά έμειναν στην 3η θέση της γενικής. Παρότι είχαν ελπίδες ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο (εκκινώντας από την 2η θέση μετά τις 10 ιστιοδρομίες), τελικά έχασαν και το ασημένιο από τους Ιάπωνες Ισοαζάκι-Τακαγιανάκι, που κέρδισαν την κούρσα και ανέβηκαν στην 2η θέση.

Με τους βαθμούς ποινής να μετρούν διπλοί, το Αμερικανικό πλήρωμα διατήρησε την πρωτοπορία του, παρότι τερμάτισαν 5οι στην κούρσα, με 4 βαθμούς να τους χωρίζουν από τους Ιάπωνες, ενώ το Ελληνικό πλήρωμα ήταν 7ο και κατάφερε να παραμείνει στο βάθρο με τους βαθμούς που συγκέντρωσε.

470 medal race miami


(Η τελική κατάταξη στα 470)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ