ΣΠΟΡ

Super League: Ο ΠΑΟ γίνεται 109 χρόνων

Super League: Ο ΠΑΟ γίνεται 109 χρόνων
Η καταπακτή για τα αποδυτήρια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ

Συμπληρώνονται σήμερα 109 χρόνια από την ίδρυση του Παναθηναϊκού και ο σύλλογος γιορτάζει τα γενέθλιά του με ένα αφιέρωμα και ένα βίντεο με τις μεγαλύτερες στιγμές του «τριφυλιού».

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, ο Γιώργος Καλαφάτης και περίπου 35 ακόμα αθλητές του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου αποχώρησαν και ίδρυσαν σωματείο υπό την επωνυμία Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ), το οποίο θα καλλιεργούσε αποκλειστικά "την παιδιάν της ποδοσφαιρίσεως". Ο Πανελλήνιος είχε αποφασίσει τη διακοπή λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματός του, βρίσκοντας το ασύμβατο με τα υπόλοιπα παραδοσιακά αθλήματα του στίβου. Ο Καλαφάτης ήταν επηρεασμένος από την εμφάνιση του ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906, στους οποίους έλαβε μέρος. Έτσι γεννήθηκε ο σύλλογος.

γιωργοςκαλαφατης


(Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης - Πηγή: www.pao,gr)

(κάντε κλικ στον σύνδεσμο για να δείτε το

βίντεο-αφιέρωμα, που ετοίμασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός)

Πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας είναι στις 13 Ιουνίου 1908 όταν η νέα ομάδα του Καλαφάτη ηττήθηκε με 0-4 από ομάδα αξιωματικών βρετανικού θωρηκτού στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου. Η ιστορική πρώτη 11άδα: Αποστολόπουλος (τερματοφύλακας), Λοράνδος, Σταυρόπουλος (οπισθοφύλακες), Αλ. Καλαφάτης, Χατζηζαφειρίου, Λουκούρης (μεσοφύλακες), Καϊνάρος, Ψαχαρόπουλος, Αλεξάντερ, Γ. Καλαφάτης, Καστρίτης (εμπροσθοφύλακες).

pao1908


(Η ομάδα του 1908 - Πηγή: https://el.wikipedia.org)

Πρώτος προπονητής, παράλληλα με ποδοσφαιριστής, ήταν ο Άγγλος έποικος Τζον Σίριλ Κάμπελ και τερματοφύλακας επί κάποιο διάστημα ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης (1908 και 1912) Κωστής Τσικλητήρας. Γήπεδο και έδρα του ΠΟΑ αποτέλεσε το οικόπεδο ιδιοκτησίας Καραπάνου επί της οδού Πατησίων (μετέπειτα αριθμός 76), πρώην χώρος λούνα παρκ και από το 1935 ο χώρος που στεγάζει το κτήριο για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

τοχρονοδιαγραμματου παο


(Το χρονοδιάγραμμα της ιστορίας του Παναθηναϊκού - Πηγή: www.pao.gr)

Τον Δεκέμβριο του 1909 επέρχεται ρήξη στις σχέσεις του Γ. Καλαφάτη και του Μ. Μαρινάκη. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού παίρνει μαζί του την πλειοψηφία των αθλητών του ΠΟΑ και τον Ιανουάριο του 1910 δημιουργεί τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο. Ο Παναθηναϊκός υιοθετεί το Τριφύλλι ως έμβλημα το 1918.

παναθηναϊκος1922


(Η ομάδα του 1922 - Πηγή: www.pao.org)

Τον Φεβρουάριο του 1920 ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάζεται σε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος και το 1922 το προεδρείο του Παναθηναϊκού ενημερώνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους συλλόγους για τη μετονομασία του σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

2136098


(Τα αποδυτήρια στο γήπεδο του Παναθηναϊκού - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ)

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ

παεπαογιαγενεθλια


(Πηγή: www.pao.gr)

Μήνυμα για την σημερινή επέτειο εξέδωσε και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

γενεθλιαπαο2017


(Πηγή: www.pao.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ