ΣΠΟΡ

Τελικός Κυπέλλου μπάσκετ: ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε τον Άρη

Τελικός Κυπέλλου μπάσκετ: ο Παναθηναϊκός Superfoods νίκησε τον Άρη
Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός Superfoods EUROKINISSI / MOTION TEAM

Η ποιότητα του Παναθηναϊκού Superfoods του έδωσε το 60ο τρόπαιο της ιστορίας του και το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ νικώντας τον πολύ μαχητικό Άρη με 68-59 σε έναν επεισοδιακό στο ξεκίνημα του τελικό στο Αλεξάνδρειο.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods φτάνει στο 6ο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας καθώς κερδίζει σερί από το 2012 στους τελικούς που έχει αγωνιστεί και το 11ο στα τελευταία 13 (μόνον ο Ολυμπιακός τον κέρδισε από το 2005 και μετά το 2010 και το 2011).

4053701


(Καλάθης, Φελντέιν και Δ. Γιαννακόπουλος με το τρόπαιο - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Παραμένει έτσι ο πολυνίκης του θεσμού με 18 κατακτήσεις (στοιχεία ΕΟΚ) με τον Ολυμπιακό στα 9 τρόπαια και τον Άρη στα 8.

4053658


(Ο αρχηγός Νικ Καλάθης και οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού Superfoods - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

«Αντρίκεια, μάγκικα και Παναθηναϊκά!» ήταν το λακωνικό σχόλιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου που πήγε στα αποδυτήρια και έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες της ομάδας.

Ο Άρης ξεκίνησε με ορμή τον τελικό και προηγήθηκε με 4-6, όμως ο Παναθηναϊκός Superfoods βρήκε ρυθμό και σκοράρισμα και σε συνδυασμό με την καλή του άμυνα έκανε ένα σερί 10-0 που τον έφερε με μια διαφορά +8 στο φινάλε του α δεκαλέπτου.

4053352


(Προσπάθεια Καββαδά και Γκέιμπριελ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Όμως η είσοδος του Τσαϊρέλη ήταν το κρυφό χαρτί του Δημήτρη Πρίφτη καθώς με δικά του τρίποντα έδωσε το έναυσμα για να κλείσει η διαφορά και να περάσει και μπροστά ο Άρης με 24-25. Ο Τζέιμς ήταν εκείνος που είχε επαφή με το καλάθι σε αυτή την περίοδο, ώστε οι παίκτες του Πασκουάλ να πάνε στα αποδυτήρια με ένα καλάθι διαφορά.

4053336


(Καλάθι του Τσαϊρέλη - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

4053343


(Ο Τζέιμς κράτησε τον Παναθηναϊκό Superfoods στην β περίοδο - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Βγαίνοντας όμως από τα αποδυτήρια ο Παναθηναϊκός Superoods πάτησε γκάζι και εξαφανίστηκε, με τον Άρη να μην μπορεί να διασπάσει την καλή άμυνα και να επιχειρεί με μακρινά άστοχα σουτ. Ο Καλάθης με συνεχή μπασίματα έβρισκε τα κενά στην «κίτρινη άμυνα», ενώ από πλευράς Άρη οι Αμερικανοί του ήταν πολύ άστοχοι.

4053360


(Σούπερ Καλάθης στο γ δεκάλεπτο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στο 32 με 54-37 (+17) αλλά κάπου εκεί εγκλωβίστηκε στο χαμηλό σχήμα του Άρη, που ξαναμπήκε στο ματς με μαζεμένα τρίποντα, φτάνοντας σε απόσταση 4 πόντων (58-54).

4053527


(Ο Τζένκινς προσπάθησε να γυρίσει το ματς - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Όμως ο Παναθηναϊκός Superfoods έδειξε ψυχραιμία στο τέλος και με αρχή ένα καθοριστικό τρίποντο του Ρίβερς για το 61-54 (ο Άρης πάντως διαμαρτύρεται για φάουλ στον Κάμινγκς, που δεν δόθηκε στην προηγούμενη φάση) πήρε τελικά το παιχνίδι και το Κύπελλο.

Τα 10λεπτα: 18-10, 29-27 (11-17), 50-37 (21-10), 68-59 (18-22)

(Δείτε εδώ όλα τα πλήρη στατιστικά του αγώνα)

4053512


(Κάρφωμα του Φελντέιν - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Κορυφαίος των νικητών και του τελικού ο Φελντέιν με 18 πόντους και ακολούθησε ο Νικ Καλάθης με 15 πόντους. Ο Τζένκινς έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης και παρότι ήταν δίχως πόντο για 20 λεπτά, ολοκλήρωσε με 12, αλλά ο Κάμινγκς ήταν ο πρώτος σκόρερ των κίτρινων με 20 πόντους.

4053714


(ο MVP του τελικού Φελντέιν με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και το Κύπελλο - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

4053730


(η αναμνηστική φώτο στα αποδυτήρια του Αλεξάνδρειο για τον Κυπελλούχο Παναθηναϊκό Superfoods - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Επεισόδια στο γήπεδο

Κατά την διάρκεια της πρώτης περιόδου σημειώθηκαν ολιγόλεπτα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του Άρη και δυνάμεις των ΜΑΤ.

4053298


(Τα επεισόδια στο πρώτο δεκάλεπτο - Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Δυστυχώς τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν στο τέλος με ανταλλαγή φωτοβολίδων και καπνογόνων, συμπλοκές των οπαδών του Άρη με τα ΜΑΤ και πολλά σπασμένα καθίσματα.

4053654


(Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού Superfoods άναψαν καπνογόνα στο γήπεδο - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Οι δηλώσεις του τελικού

Τσάβι Πασκουάλ (προπονητής Παναθηναϊκού Superfoods): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νίκη. Συγχαρητήρια στον Άρη για την πορεία του στη διοργάνωση κι ιδιαίτερα στον προπονητή του. Θα ήθελα να γιορτάσουμε τον τίτλο με όλους τους οπαδούς μας και την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Η διοργάνωση άρχισε με τον κ. Πεδουλάκη κι ένα μέρος της αξίζει σε εκείνον. Κάναμε μια πολύ καλή πορεία στο Κύπελλο κερδίζοντας δύο ματς εκτός έδρας. Η αρχή του παιχνιδιού είχε δύο σκληρές άμυνες, με ελάχιστες ευκαιρίες για δημιουργία και με πολύ υψηλό επίπεδο επιθετικό κι όχι αμυντικό. Παίξαμε καλύτερα επιθετικά στο πρώτο και το τρίτο δεκάλεπτο, λιγότερα στο δεύτερο και στο τέταρτο. Το πιο σημαντικό είναι να κερδίζεις και λίγες φορές παίζεις άσχημα και κερδίζεις».

4053747


(Ο Πασκουάλ με το Κύπελλο - Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

«Έμαθα πολλά σήμερα. Περίπου 10 άτομα μού είπαν «καλώς ήρθες στην Ελλάδα». Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι για να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και να πάμε σε έναν κόσμο όπου οι οπαδοί τα δίνουν όλα για τις ομάδες τους, αλλά χωρίς να ξεπερνάνε τα όρια. Έχω μεγάλο σεβασμό για τον κόσμο, όμως κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα. Όταν ζεις έναν τελικό Κυπέλλου στην Ισπανία, με οκτώ διαφορετικές ομάδες σε μια πόλη, χωρίς ζώνες ασφαλείας και αστυνομίας, είναι κάτι όμορφο να το ζεις. Μακάρι να το ζήσουμε κι εμείς εδώ. Πριν έρθω στην Ελλάδα είδα πολλά παιχνίδια με τέτοια επεισόδια και είχα προετοιμαστεί πνευματικά για τέτοια πράγματα. Δεν είχα προετοιμαστεί να ξεκινήσουν τόσο αργά».

4053735


(Η αναμνηστική φώτο στα αποδυτήρια - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Για το πού αφιερώνει τον τίτλο: «Αφιερώνω πρώτα στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, στον Μάνο (Παπαδόπουλο) και τον Δημήτρη (Γιαννακόπουλο) που μου έδειξαν εμπιστοσύνη και το να τους την επιστρέψω με έναν τίτλο είναι κάτι που μου αρέσει. Θα δούμε αν μπορούμε να περάσουμε στο Final 4. Πήραμε έναν τίτλο και γυρίζουμε σελίδα».

4053723


(Στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο αφιέρωσε το Κύπελλο Ελλάδας ο Πασκουάλ - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Δημήτρης Πρίφτης (προπονητής Άρη): «Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και στα δικά μας παιδιά για την προσπάθεια. Δώσαμε μεγάλες μάχες στην άμυνα, αλλά ήμασταν κακοί στην επίθεση. Αυτά τα ματς κρίνονται στο μακρινό σουτ, αλλά δεν το είχαμε. Είχαμε την ευκαιρία μας. Στο 58-54, θα μιλήσω για μια φάση κι ας με πουν γραφικό, έγινε φάουλ στον Κάμινγκς και αμέσως μετά δεχτήκαμε τρίποντο και η διαφορά πήγε στους 7 πόντους. Το θεωρώ καθοριστικό σημείο και σε τέτοια παιχνίδια κάποιες τέτοιες στιγμές παίζουν ρόλο. Κάναμε την προσπάθειά μας, πρέπει να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα και να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι μας στο Στρασβούργο, αλλά και στο πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια στους παίκτες για την προσπάθειά τους. Όσο δεν βάζεις στην επίθεση, δεν είναι εύκολο να κρατάς στην άμυνα. Η ποιότητα του Παναθηναϊκού είναι τέτοια, που αν έχεις ολιγωρίες τιμωρούνται».

4053330


(Ο Δημήτρης Πρίφτης παρακολουθεί την προσπάθεια του Γκόρντον - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

«Απέναντι σε υψηλού επιπέδου άμυνες έχουμε πρόβλημα. Σε αυτά τα ματς χρειάζεσαι το μακρινό σουτ. Αν δεν παίξουμε άμυνα και δεν βάλουμε εύκολα καλάθια δυσκολευόμαστε. Έχουμε μια αστάθεια και πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό».

4053698


(MVP του τελικού ο Τζέιμς Φελντέιν (κ.) - Πηγή: EUROKINISSI / MOTION TEAM)

Τζέιμς Φελντέιν (MVP): «Είναι ένας μεγάλος τίτλος και μία πολύ σημαντική νίκη, κόντρα σε μία πολύ δύσκολη ομάδα όπως ο Άρης. Είναι μία καλή νίκη για εμάς, μία μεγάλη νίκη που μας δίνει αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Είμαι πολύ χαρούμενος για τον τίτλο, που είναι ο δεύτερος για εμένα. Είμαι σε καλή κατάσταση και νιώθω καλά στα σουτ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ