ΣΠΟΡ

Η UEFA κάνει έρευνα για την σχέση ποδοσφαίρου – άνοιας

Η UEFA κάνει έρευνα για την σχέση ποδοσφαίρου – άνοιας
Juan Carlos Cardenas/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια πιθανή σχέση μεταξύ άνοιας και ποδοσφαίρου προσπαθεί να αποδείξει η UEFA που έχει ζητήσει την διενέργεια επιστημονικής έρευνας για το θέμα.

Παλαιότερη έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία είχε αποδείξει την στενή σχέση των κεφαλιών με μακροπρόθεσμες βλάβες στον εγκέφαλο.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδόσφαιρου τονίζει πως στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν οι νέοι παίκτες.

Περισσότερα από 1.000 παιδιά, 8-12 και 14-16 ετών, θα είναι το αντικείμενο των ειδικών, που θα μετρήσουν τον ακριβή αριθμό των κεφαλιών που κάνουν τα παιδιά σε αγώνες και προπονήσεις.

Οι κεφαλιές θα χωριστούν σε κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους, όπως οι ηθελημένες και οι περιπτώσεις που η μπάλα χτύπησε τον παίκτη στο κεφάλι.

Η προηγούμενη έρευνα δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο και είχε υποβάλλει έξι παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, που αγαπούσαν ιδιαίτερα το ψηλό παιχνίδι, σε σειρά από τεστ.

Και οι έξι διάσημοι για τις κεφαλιές τους ποδοσφαιριστές, μετά το τέλος της επαγγελματικής τους πορείας εμφάνισαν την νόσο Αλτσχάιμερ.

Άλλα στοιχεία, αυτή τη φορά από μελέτη του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ το 2016, είχαν αποδείξει πως παίκτες που κάνουν συχνά κεφαλιές εμφανίζουν εξασθένηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης τους.

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει επίσης προαναγγείλει εξέταση του θέματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ