ΣΠΟΡ

Τι είπε η Μέρκελ στην εγκλωβισμένη εθνική της ομάδα στο Παρίσι

Τι είπε η Μέρκελ στην εγκλωβισμένη εθνική της ομάδα στο Παρίσι
REUTERS/Hannibal Hanschke

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις για τις ώρες αγωνίας, που πέρασε η εθνική ομάδα της Γερμανίας αμέσως μετά το φιλικό με την Γαλλία. Η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ, τηλεφώνησε για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες της αποχώρησης.

Στο φώς της δημοσιότητας έφεραν οι γερμανικές εφημερίδες τις λεπτομέρειες της «αναγκαστικής παρουσίας» της εθνικής Γερμανίας, στο Stade de France, μετά την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης. Η Die Welt αποκαλύπτει τηλεφώνημα της Ανγκελα Μέρκελ στον τιμ μάνατζερ της ομάδας, Όλιβερ Μπίρχοφ, ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για το «σχέδιο διαφυγής».

Το χρονικό του τρόμου

Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός αποκάλυψε την Δευτέρα, ότι έμαθαν για τα γεγονότα μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Γαλλία. Όταν και πάρθηκε η απόφαση η ομάδα να διανυκτερεύσει στο γήπεδο και στα αποδυτήρια, μαζί με τους Γάλλους διεθνείς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «σε 70 τμ συγκεντρώθηκαν 60 άνθρωποι. Οι συζητήσεις ήταν έντονα φορτισμένες και μάλιστα αναρωτιόμασταν αν πρέπει να γίνει το φιλικό με την Ολλανδία. Κάποιοι Γάλλοι μας έφεραν κουβέρτες, ελάχιστοι όμως μπόρεσαν να κοιμηθούν». Την πείνα την καταπολέμησαν με σάντουιτς και χοτ ντογκ από τις καντίνες του γηπέδου.

Ώρα 1.30 ο Ολιβερ Μπίρχοφ δέχεται τηλεφώνημα από την Καγκελάριο και μαζί του είναι ο υπεύθυνος Ασφαλείας της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Χέντρικ Γρος Λέφερτ. Οργανώνεται στο σχέδιο αποχώρησης.

Ώρα 2.15 ανακοινώνεται στους παίκτες, ότι θα αναχωρήσουν όχι με πούλμαν, αλλά με πολλά μίνι-βανάκια, για να μην δώσουν στόχο και να ξεγελάσουν πιθανούς τρομοκράτες, που δρούσαν ακόμη. Άλλωστε πλήρη εικόνα για την κατάσταση στο Παρίσι, οι Γερμανοί είχαν όταν επιβιβάστηκαν πια στα αυτοκίνητα στο πρωί.

Ώρα 7.00 αναχωρούν τελικά από το γήπεδο, με δύο βαν και φτάνουν στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, όπου τους περιμένει το αεροπλάνο της Lufthansa. Λίγο νωρίτερα είχε φτάσει, κουβαλώντας τον εξοπλισμό τους μόνο, το πούλμαν της εθνικής με τα διακριτικά. Όλο αυτό το διάστημα, ο Ντιντιέ Ντεσάν και οι τρικολόρ ήταν δίπλα τους. Η περιπέτεια τελειώνει.


(Πηγή: EPA/Uwe Anspach)

Οριστικά στην Γαλλία το EURO

H UEFA αποφάσισε την Δευτέρα να μην αφήσει να "σέρνεται" το θέμα της διεξαγωγής του EURO και ανακοίνωσε την οριστική της απόφαση να μην αλλάξει κάτι, είδηση, που αμέσως μεταδόθηκε από όλα τα αθλητικά μέσα.

«Η κλήρωση του EURO θα γίνει κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι και η τελική διοργάνωση θα λάβει χώρα στη Γαλλία από τις 10 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου 2016» αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωση της η UEFA και συνεχίζει. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως το EURO θα μπορούσε να γίνει στόχος επίθεσης. Από την αρχή του πρότζεκτ έχει εξεταστεί πιθανή τρομοκρατική απειλή. Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση του EURO θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και θα παρακολουθούν από κοντά το επίπεδο κινδύνου. Για πάνω από τρία χρόνια τώρα, η ασφάλεια έχει δουλέψει στενά με τις Αρχές ώστε να αναπτύξει τους πιο κατάλληλους μηχανισμούς και να εγγυηθεί έτσι την ασφάλεια του τουρνουά. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Φοντέν: δεν μπορούμε να διοργανώσουμε το EURO

Μπορεί η UEFA, η Γαλλική Ομοσπονδία και η Οργανωτική Επιτροπή να ξεκαθάρισαν, ότι το EURO θα διεξαχθεί κανονικά. Υπάρχουν όμως κάποιοι, που δεν συμφωνούν. Ο θρύλος της Γαλλίας και πρώτος σκόρερ στην ιστορία των μουντιάλ, Ζιστ Φοντέν ήταν απόλυτος, μιλώντας στην Die Welt: «κάποια άλλη χώρα θα μπορούσε να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, όχι όμως εμείς. Πιστεύω πως η Γαλλία θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη διοργάνωση του Euro 2016. Φοβάμαι πολύ ότι αυτή η «μαύρη Παρασκευή» μπορεί να επαναληφθεί. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια που απαιτείται για ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Αυτοί που άκουσαν τον θόρυβο της έκρηξης και έζησαν τον τρόμο, δε νομίζω ότι θα γυρνούσαν εύκολα στο γήπεδο».

Η «Μασσαλιώτιδα» στο Ουέμπλεϊ

Με εντατικό ρυθμό πάντως ετοιμάζονται οι Ομοσπονδίες της Αγγλίας και της Γαλλίας, για το φιλικό της Τρίτης, που θα διεξαχθεί τελικά κανονικά. Άγγλοι διεθνείς, όπως ο Φέρντιναντ, παροτρύνουν τους φιλάθλους να μάθουν τα λόγια του Γαλλικού εθνικού ύμνου.

Μάλιστα η FA ανακοίνωσε ότι στις οθόνες του Ουέμπλεϊ θα αναγράφονται οι στίχοι της Μασσαλιώτιδας, ώστε να μπορούν οι φίλαθλοι, μαζί με τους Άγγλους ποδοσφαιριστές να την τραγουδήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ