ΣΠΟΡ

Η «τελευταία» παράσταση του Σουηδού και οι «εκπλήξεις» της διοργάνωσης

Η «τελευταία» παράσταση του Σουηδού και οι «εκπλήξεις» της διοργάνωσης
Reuters/Liselotte Sabroe/Scanpix

Η παρουσία του Ιμπραϊμοβιτς στην τελική φάση του EURO 2016 ήταν από τα γεγονότα, που καθόρισαν τα εφετινά πλέι-οφ πρόκρισης. Σε μια διοργάνωση με πολλές εκπλήξεις και ηχηρές απουσίες.

Η πρόκριση της Σουηδίας επί της Δανίας σκόρπισε χαρά στους φίλους της, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους φιλάθλους. Αναζητώντας τους σταρ της τελικής φάσης, χρειαζόταν το «αντίπαλο δέος» για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς φρόντισε με το καλημέρα να δικαιολογήσει τον «θόρυβο». Ανακοινώνοντας ότι θα είναι πιθανότατα η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία θα λάβει μέρος (στα 34 του), έριξε και τα «καρφιά» του. «Έλεγαν ότι θα με στείλουν στην σύνταξη! Ήμουν εγώ αυτός που έβγαλα σε σύνταξη ένα ολόκληρο έθνος!»

Οι «πρωτάρες» και η «μεγάλη απούσα»

Αν υπάρχει μια ομάδα, που θα λείψει από αυτή την τελική φάση, είναι ασφαλώς η Ολλανδία, Η 3η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, πίσω από την Γερμανία και την Ισπανία, ήταν σίγουρα η μεγάλη απογοήτευση αυτών των προκριματικών. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1984, με το Ευρωπαϊκό πάλι στην Γαλλία, που δεν θα δώσει το παρόν.

Αντίθετα υπάρχουν οι μεγάλες εκπλήξεις σε αυτό το τουρνουά. Οι «πρωτάρες» Ισλανδία και Αλβανία, που δεν είχαν ποτέ καταφέρει να πάρουν μέρος σε μια τελική φάση EURO ή W.Cup και η πρόκριση τους πανηγυρίστηκε δικαιολογημένα.


(Πηγή: EPA/Armando Babani)

Πρωτάρες σε EURO είναι τρεις ακόμη ομάδες, οι οποίες όμως είχαν την χαρά να αγωνιστούν σε Παγκόσμιο Κύπελλο στο παρελθόν: η Β. Ιρλανδία (1982, 1986), η Σλοβακία (2010) και η Ουαλία (1958).

Η επιστροφή της Ουγγαρίας

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει ασφαλώς και στην Ουγγαρία. Η μεγάλη των Μαγυάρων σχολή ήταν ουσιαστικά «άφαντη» από το διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα τα τελευταία 30 χρόνια! Οι επίγονοι του Φέρεντς Πούσκας έδωσαν την τελευταία τους παράσταση στα γήπεδα του Μεξικού το 1986. Σε Ευρωπαϊκό δε πρωτάθλημα είχαν να λάβουν μέρος από το 1972.


(Πηγή: Reuters/Bernade Szabo/TPX)

Μια τεράστια ποδοσφαιρική σχολή δεν μπορούσε να είναι σε ανυποληψία. Έστω και στα μπαράζ κέρδισε 2 φορές τη Νορβηγία και έστειλε τους Ούγγρους στον 7ο ουρανό.

«Είμαστε όλοι Γάλλοι»

Εκτός από τα πλέι-οφ και την ολοκλήρωσή τους, το φιλικό της Αγγλίας με την Γαλλία (2-0) μαγνήτισε τα βλέμματα σε όλο τον κόσμο. Οι Άγγλοι «έντυσαν» το Ουέμπλεϊ στα «τρικολόρ» και τραγούδησαν την Μασσαλιώτιδα στη μνήμη των θυμάτων του Παρισιού και έστειλαν το δικό τους μήνυμα, μαζί με τους Γάλλους ποδοσφαιριστές .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ