ΣΠΟΡ

Η τενίστρια από την Τυνησία που «έσπασε» το Ραμαζάνι και γράφει ιστορία

Η τενίστρια από την Τυνησία που «έσπασε» το Ραμαζάνι και γράφει ιστορία
Reuters / Gonzalo Fuentes

Στο φετινό Ρολάν Γκαρός, το ετήσιο τουρνουά τένις που διεξάγεται στο Παρίσι, η Ονς Ζαμπέρ από την Τυνησία σπάει τους κανόνες του Ραμαζανιού.

«Θα φάω κανονικά για λίγες μέρες επειδή συμμετέχω στο τουρνουά και θα ξεκινήσω αργότερα τη νηστεία. Έχω πίστη στο Θεό και ελπίζω ότι θα με συγχωρέσει», δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό, το νερό και, πολύ περισσότερο από απολαύσεις όπως το ποτό, το κάπνισμα και τη σεξουαλική επαφή.

Η μουσουλμάνα τενίστρια όμως εκτός από τον Ραμαζάνι, «έσπασε» ακόμη ένα ρεκόρ.

Είναι η πρώτη γυναίκα από Αραβική χώρα που πέρασε στον τρίτο γύρο του τουρνουά. «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ. Ήταν ένα όνειρο, ένα όνειρο που είχα για πολύ, πολύ καιρό. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει για μένα. Θα προσπαθήσω και θα βάλω τα δυνατά μου για να λάμψω στο γήπεδο», ανέφερε η ίδια.

Δεν είναι πολύ συνηθισμένο, στο Ρολάν Γκαρός να περνάνε στον τρίτο γύρο αθλήτριες από τις Αραβικές χώρες καθώς συνήθως δεν έχουν κάποια βοήθεια από το κράτος, όπως αναφέρει στο CNNi ένας Αιγύπτιος τενίστας, ο Ριμ Αμπουλέιλ.

«Όλοι στρέφουν την προσοχή τους στο ποδόσφαιρο, οπότε είναι δύσκολο να βρεθούν οι σωστοί προπονητές ή ο κατάλληλος χώρος προπόνησης για να μπορέσουν οι αθλητές να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως «στις αραβικές χώρες, οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν επικεντρώνονται πολύ στις γυναίκες και είναι λυπηρό γιατί μπορούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες, όπως και οι άντρες».

640x640 5

Reuters / Gonzalo Fuentes

Η Ζαμπέρ, που ξεκίνησε να παίζει τένις από την ηλικία των πέντε ετών, προπονήθηκε με δικά της έξοδα στην Ακαδημία Mouratoglou, κοντά στο Παρίσι και σήμερα εκπαιδεύεται στη Σλοβακία, όπου βρίσκεται και ο προπονητής της.

Ωστόσο, όπως έχει πει, τα οικονομικά ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο για αυτή στο παρελθόν και παραδέχτηκε ότι έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες.

French Open: Ons Jabeur making history for Arab women

ΔΗΜΟΦΙΛΗ