ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: Η Δύση κατηγορεί τη Σ. Αραβία που δεν κράτησε 1 λεπτου σιγή

ΠΚ 2018: Η Δύση κατηγορεί τη Σ. Αραβία που δεν κράτησε 1 λεπτου σιγή
Οι παίκτες της Σ. Αραβίας δεν κράτησαν 1 λεπτού σιγή στο ματς με την Αυστραλία Reuters / David Grey

Η αναμέτρηση της Αυστραλίας με τη Σαουδική Αραβία στην Αδελαΐδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 έχει προκαλέσει την αντίδραση των χωρών της Δύσης: αιτία ήταν η άρνηση των παικτών της Σ. Αραβίας να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο.

Ανάμεσά τους ήταν και δύο Αυστραλοί και η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας ζήτησε επίσημα από την AFC (Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου) να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν τη σέντρα. Το αίτημα έγινε δεκτό, αλλά η εφαρμογή προκάλεσε τεράστια προβλήματα.

2017 06 08T102854Z 525261845 RC1CC807F110 RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP AUS SAU


(Οι δύο ομάδες κάνουν την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο - Πηγή: Reuters / David Grey)

Την ώρα που οι παίκτες του Άγγελου Ποστέκογλου στάθηκαν στη σέντρα, ο ένας δίπλα στον άλλον, δε συνέβη το ίδιο με τους Άραβες παίκτες. Κάποιοι από αυτούς έμειναν στη θέση τους, κάποιοι άλλοι συνέχισαν το ζέσταμά τους. Ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση των Μέσων της Δυτικής Ευρώπης κατηγορώντας για ασέβεια τους Σαουδάραβες.

Μάλιστα η Αυστραλιανή Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι είχε το ΟΚ όχι μόνο από την AFC αλλά και την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σ. Αραβίας. Οι υπεύθυνοι της ομάδας μάλιστα (σύμφωνα με τους Αυστραλούς) τους ενημέρωσαν τελευταία στιγμή ότι το "1 λεπτού σιγή" δε συνάδει με την κουλτούρα τους (η προσευχή ή η προσφορά σε φιλανθρωπίες είναι ο μουσουλμανικός τρόπος), αλλά οι παίκτες θα το σέβονταν μένοντας στην δική τους πλευρά του γηπέδου.

Τις τελευταίες ώρες έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος, με αρκετά δυτικά Μέσα να επιστρατεύουν ιμάμηδες για να δώσουν τη δικη τους οπτική (ανάλογα με το δόγμα) εμπλέκοντας στην υπόθεση και το ΠΚ του 2022 που θα γίνει στο Κατάρ. Από την πλευρά τους στη Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ασέβειας.

2017 06 08T121931Z 2033467630 RC1F8364C860 RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP AUS SAU


(Ο Άγγελος Ποστέκογλου (τεχνικός της εθνικής Αυστραλίας) δίνει το χέρι του μετά το ματς στους παίκτες της Σ. Αραβίας - Πηγή: Reuters / David Grey)

Για την ιστορία η Αυστραλία κέρδισε 3-2 και ισοβαθμεί στους 16 βαμούς με τη Σ. Αραβία και την Ιαπωνία μετά από 8 αγώνες στο Β Γκρουπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ