ΣΠΟΡ

Σκάνδαλο ντόπινγκ στην Βραζιλία, εμπλέκουν και τον Ρομπέρτο Κάρλος (vid)

Σκάνδαλο ντόπινγκ στην Βραζιλία, εμπλέκουν και τον Ρομπέρτο Κάρλος (vid)
Σκάνδαλο ντόπινγκ στη Βραζιλία καταγγέλει το γερμανικό δίκτυο ARD Reuters / Ricardo Moraes

Το Γερμανικό δίκτυο ARD έφερε στο φως της δημοσιότητας έρευνα με κρυφή κάμερα, που αποκαλύπτει κύκλωμα ντόπινγκ στην Βραζιλία. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ένας Βραζιλιάνος γιατρός, που υποστηρίζει ότι έχει κάνει θεραπεία ακόμη και στο θρύλο του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου Ρομπέρτο Κάρλος.

Ο δημοσιογράφος Hajo Seppelt και η ομάδα του, που είχαν ασχοληθεί και με το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, δημοσιοποίησαν έρευνα για τον γιατρό Ζούλιο Σέζαρ Άλβες και τις μεθόδους τους με χρήση στεροειδών αναβολικών. Τον έχουν καταγράψει on camera να δίνει συνταγή για χρήση στεροειδών και ερυθροποιητίνης (EPO) και να παραδίδει τα σκευάσματα.

2016 05 09T195038Z 1186177147 S1BETDCLZYAA RTRMADP 3 OLYMPICS RIO


(Το εργαστήριο αντιντόπινγκ στην Βραζιλία για τους Ο.Α. του 2016 - Πηγή: Reuters / Ricardo Moraes)

Στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε, συνεργάτες του καναλιού εμφανίζονται ως ενδιαφερόμενοι για να ενισχύσουν τις ικανότητες αθλητών τους και ποδοσφαιριστών, με τον γιατρό να δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο θεραπείας. Εκτός από τις λεπτομέρειες για τα φάρμακα και τον τρόπο να αποφύγουν τους ελέγχους, ο γιατρός Άλβες αποκαλύπτει ότι ξεκινά τη θεραπεία σε αθλητές από την εφηβεία τους με οιστρογόνα και αυξητική ορμόνη.

Εμπλέκουν τον Ρομπέρτο Κάρλος

Στην κάμερα μιλά ανοικτά για το ντοπάρισμα της η Βραζιλιάνα πρωταθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Λιάνι Περέιρα (πρωταθλήτρια Βραζιλίας και Ν.Αμερικής) που τιμωρήθηκε για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η αθλήτρια κατήγγειλε τον γιατρό, ότι την είχε υπό την επίβλεψή του από τα 17 της χρόνια.

18061428


(Εμπλέκουν το Ρομπέρτο Κάρλος σε σκάνδαλο ντόπινγκ - ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Peter Powell)

Το μεγάλο σοκ όμως ήρθε με τον Δρ. Άλβες να υποστηρίζει ότι έχει κουράρει από την ηλικία των 15 χρόνων τον Ρομπέρτο Κάρλος και να καυχιέται ότι είναι εκείνος που "έφτιαξε" τους τετρακέφαλους του Βραζιλιάνου πρώην άσου της Ρεάλ Μ. Στο ντοκιμαντέρ υπάρχουν κατηγορίες ότι ο Ρομπέρτο Κάρλος επισκέφθηκε το γιατρό λίγες εβδομάδες πριν το ΠΚ του 2002, στο οποίο η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο.

Παρότι στο ντοκιμαντέρ οι δημοσιογράφοι εμφανίζουν το Ρομπέρτο Κάρλος να μην κάνει κάποιο σχόλιο, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής εξέδωσε ανακοίνωση που διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση του με τον Δρ. Άλβες.

Παρουσιάστηκε ακόμη επί τόπου έρευνα σε φαρμακευτική εταιρεία στην Παραγουάη, που φέρεται να παρασκευάζει αναβολικά, και να τα διοχετεύει σε αθλητές και ποδοσφαιριστές στη Βραζιλία και την Αργεντινή (κάτι που αρνήθηκε η εταιρεία με γραπτή της δήλωση).

Υποτυπώδεις έλεγχοι

Στις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπάρχει πλήθος παρατυπιών στους ελέγχους που διεξάγει η εθνική επιτρoπή αντιντόπινγκ με οπτικό υλικό από ποδοσφαιρικό αγώνα και ποδοσφαιριστές να μπαίνουν μόνοι τους στο δωμάτιο για να δώσουν δείγμα, χωρίς συνοδεία ή να τους φέρνουν πίτσες και ισοτονικά ποτά για να πιουν.

2016 05 09T195040Z 1044246074 S1BETDCMAAAA RTRMADP 3 OLYMPICS RIO


(Πλάνο από το εργαστήριο της επιτροπής αντιντόπινγκ στους Ο.Α. του 2016 - Πηγή: Reuters / Ricardo Moraes)

Αξιωματούχοι που εργάστηκαν στην επιτροπή Αντιντόπινγκ υποστήριξαν ότι οι έλεγχοι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ήταν υποτυπώδεις και ότι υπήρξαν πιέσεις από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας για αυτό. Επίσης υπάρχει έγγραφη καταγγελία για τον Δρ. Άλβες από το 2015 στον αρμόδιο Εισαγγελέα του Σάο Πάολο, η οποία έχει μείνει στο συρτάρι με τον αρμόδιο Κρατικό Λειτουργό να μην θυμάται ότι την έχει λάβει.

(Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ του ARD στα αγγλικά)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ