ΣΠΟΡ

F1: Ο θρύλος του Τζέιμς Χαντ που έγινε ταινία στο Χόλιγουντ (vid)

F1: Ο θρύλος του Τζέιμς Χαντ που έγινε ταινία στο Χόλιγουντ (vid)
Ο αδικοχαμένος παγκόσμιος πρωταθλητής της F1 Τζέιμς Χαντ Getty Images / Hulton Archive

24 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την 15η Ιουνίου, όταν έφυγε από τη ζωή ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Άγγλος Τζέιμς Χαντ. Η ζωή του και κυρίως η κόντρα του με τον Αυστριακό θρύλο Νίκι Λάουντα, ενέπνευσε και το Χόλιγουντ με την ταινία Rush να φτάνει τα 100 εκατ. εισπράξεις στο box office.

Ο Τζέιμς Χαντ γεννήθηκε στο Μπελμόντ το 1947 και από νωρίς είχε πάθος με τα αυτοκίνητα. Η κόντρα του με το Νίκι Λάουντα (με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι και μοιράζονταν και το ίδιο διαμέρισμα για λίγο καιρό) ξεκίνησε στις μικρές κατηγορίες και μεταφέρθηκε στις πίστες της Formula 1. Αρχικά ο Χαντ έτρεξε με την εργοστασιακή ομάδα της Χέσκεθ (ιδιοκτησίας του Λόρδου Χέσκεθ), όμως οι μικρές οικονομικές δυνατότητες της δεν επέτρεψαν στον Χαντ να διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο.

GettyImages 3380396


(Ο Τζέιμς Χαντ με κάποια από τα πρώτα τρόπαια της καριέρας του - Πηγή: Getty Images / David Ashdown)

Η Μακλάρεν άρπαξε την ευκαιρία και το 1976 του έδωσε τη δυνατότητα να αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας στο Grand Prix της Ιαπωνίας υπό καταρρακτώδη βροχή.

GettyImages 611459445


(Ο Χαντ με την Μακλάρεν στο Μόντε Κάρλο - Πηγή: Getty Images / Tony Duffy)

Η κόντρα με τον Λάουντα

Το ζευγάρι Χαντ-Λάουντα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκείνη την εποχή. Ο υπολογιστής Αυστριακός οδηγός και ο απερίσκεπτος και ριψοκίνδυνος Άγγλος έδιναν μεγάλες μάχες στην πίστα. Σε μία από αυτές, στο Νιρμπούργκρινγκ, ο Νίκι Λάουντα γλύτωσε από θαύμα μετά από σύγκρουση και τα εγκαύματα που υπέστη τον σημάδεψαν για όλη του τη ζωή.

GettyImages 2633094


(Ο Λάουντα (αρ.) και ο Χαντ (δ.) - Πηγή: Getty Images / Hulton Archive)

Στο καθοριστικό γκραν πρι της Ιαπωνίας αποφάσισε μετά από δύο γύρους να αποσυρθεί, θεωρώντας ότι η κινδύνευε πάνω από το αποδεκτό όριο η ασφάλεια του και ο Χαντ κατάφερε να τερματίσει 3ος και να κατακτήσει τον τίτλο με 1 βαθμό διαφορά: 4 γύρους πριν την καρό σημαία (και ενώ οδηγούσε την κούρσα στο μεγαλύτερο μέρος) μπήκε στα πιτς με διαλυμένα λάστιχα και πρόβλημα στην ανάρτηση και βγήκε 6ος, μπόρεσε όμως να κάνει τις απαραίτητες προσπεράσεις.

Η ζωή του Χαντ στο Χόλιγουντ

Ο Τζέιμς Χαντ ήταν ο απόλυτος Playboy της γενιάς του. Γυναίκες, ποτά, καταχρήσεις συνόδευαν το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του στην οδήγηση. Και τελικά τον οδήγησαν στον πρόωρη αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1979.

1 GettyImages 174030217


(Ο Χαντ με την πρώτη του γυναίκα, μοντέλο Σούζι Μίλερ - Πηγή: Getty Images / Matt Green)

Ακολούθησε καριέρα τηλεσχολιαστή αθλητικών και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις, αλλά και την εκτροφή παπαγάλων (παιδικό του χόμπι). Έχασε όλα του τα χρήματα, έκανε τρεις γάμους, πάλεψε με την κατάθλιψη, ήταν σκιά του εαυτού του, πριν γνωρίσει την Έλεν Ντάισον στα 42 του χρόνια. Τον έρωτα της ζωής του, όπως έλεγε, που τον ηρέμησε. Όμως η καρδιά του τον πρόδωσε και στις 15 Ιουνίου 1993 πέθανε στο σπίτι του στο Γουίμπλεντον σε ηλικία μόλις 45 χρόνων. Ήταν η μόνη ημέρα, που η Έλεν ήταν μακριά του για να βοηθήσει μια φίλη της που περίμενε να γεννήσει. Ο Χαντ έπαιξε σνούκερ με φίλους του, αλλά παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος και ζήτησε να πάει να κοιμηθεί νωρίς...

GettyImages 610856467


(Ο Χαντ σε ρόλο τηλεσχολιαστή μιλά με τον οδηγό Έντι Ιρβάιν το 1989 - Πηγή: Getty Images / Darrell Ingham)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ επέλεξε το 2013 να μεταφέρει τη ζωή του Χαντ και την κόντρα με τον Λάουντα στη μεγάλη οθόνη. Το Rush άγγιξε τα 100 εκατ. δολλάρια εισπράξεις στο παγκόσμιο box office και παρότι είναι αθλητική ταινία, έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

(Πηγή: You Tube / Universal Pictures)

Ο "Thor" Κρις Χέμσγουορθ υποδύθηκε με επιτυχία τον γοητευτικό Άγγλο οδηγό, ενώ ο Γερμανός Ντάνιελ Μπριλ το Νίκι Λάουντα, που είχε την επιμέλεια της ταινίας (με κάποιες μικρές ιστορικές ανακρίβειες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ