ΣΠΟΡ

Le Mans 24 H: Κυριαρχία της Porsche για 3η χρονιά (vid)

Le Mans 24 H: Κυριαρχία της Porsche για 3η χρονιά (vid)
Οι νικητές οδηγοί της Πόρσε στο Le Mans 24 H 2017 ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE

Η ομάδα της Πορσε έκανε το 3 στα 3 στον φημισμένο 24ωρο αγώνα αντοχής αυτοκινήτου στο Λε Μαν της Γαλλίας, κατακτώντας τη νίκη και εφέτος. Ο αγώνας τέσταρε τις δυνάμεις οδηγών και μηχανικών και είχε ανατροπές στη διάρκεια της νύχτας.

Είναι ο διασημότερος αγώνας αντοχής και αυτή ήταν η 85η χρονιά που φιλοξενήθηκε στο Λε Μαν. Οδηγοί και εργοστασιακές ομάδες, που παίρνουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA δοκιμάζουν τις αντοχές κατά τη διάρκεια των 24 ωρών του.

18123588


(Δοκιμή στα όρια για αυτοκίνητα και οδηγούς - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Η πίστα περιλαμβάνει ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους δρόμους και η νίκη δεν έρχεται μόνον από την ταχύτητα και την οδηγική ικανότητα, αλλά και από τις φυσικές αντοχές των τριών οδηγών της κάθε ομάδας και των μηχανικών, αλλά και την ανθεκτικότητα των αμαξιών.

18123851


(Οι μηχανικοί της Toyota σε εγρήγορση - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Στο όριο τους οδηγοί, μηχανικοί και αμάξια

Δεν λείπουν τα εντυπωσιακά προσπεράσματα, αλλά και τα ατυχήματα με την κούραση των οδηγών και την καταπόνηση των ελαστικών πολλές φορές να παίζει ρόλο.

Μάλιστα η εφετινή έκδοση του αγώνα ξεκίνησε με ένα τέτοιο ατύχημα του Ρουσίνοφ με τον Αλ Κουμπαΐσι, που υποχρέωσε τους διοργανωτές να διακόψουν για αρκετή ώρα τη ροή, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά στις μπάρες.

18124755


(Ηλιοβασίλεμα στο Λε Μαν - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Και ο εφετινός αγώνας κρίθηκε με δραματικό τρόπο, αφού κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δύο Toyota, που οδηγούσαν την κούρσα εγκατέλειψαν μέσα σε μισή ώρα από μηχανικά προβλήματα.

18124297


(Απαιτητική οδήγηση τη νύχτα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Το ίδιο συνέβη και σήμερα το απόγευμα, 4 ώρες πριν την καρό σημαία, με το ν1 αυτοκίνητο της Πόρσε, που οδηγούσε την κούρσα επίσης να εγκαταλείπει. Δόθηκε έτσι η ευκαιρία στο ν.2 αμάξι της ομάδας να κάνει τα απαραίτητα προσπεράσματα και να τερματίσει πρώτο στην γενική.

Οι νικητές του αγώνα

Ήταν η 19η συνολικά νίκη της Γερμανικής ομάδας με οδηγούς τους Μπέρνχαρντ (Γερμ.), Χάρτλεϊ και Μπάμπερ (αμφότεροι Ν. Ζηλανδοί) να ανεβαίνουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, παρότι βρέθηκαν κάποια στιγμή 22 γύρους πίσω από την προπορευόμενη Toyota μένοντας 90 λεπτά στα πιτς με πρόβλημα στον εμπρός άξονα.

Ο Μπέρνχαρντ έχει κερδίσει και πάλι τον αγώνα το 2010 με την Audi, ενώ ο Μπάμπερ ήταν μέλος της νικήτριας Porsche το 2015. Για πρώτη φορά από το 1966, δύο Ν.Ζηλανδοί βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που κέρδισε τον αγώνα.

Lemans 2017 1


(Τα αποτελέσματα του αγώνα του 2017 - Πηγή: wikipedia.org)

Μαζί με την ομάδα της Πόρσε, τη νίκη πρέπει να πανηγύρισε και η Μαρία Σαράποβα, που βρέθηκε πριν την έναρξη του αγώνα στα γκριντ για να ενισχύσει την χορηγό εταιρεία της.

18126407


(Οι οδηγοί της Πόρσε πανηγυρίζουν τη νίκη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Με τις αποχωρήσεις, στο βάθρο ανέβηκαν και δύο ομάδες από την κατώτερη κατηγορία LMP2: το ν.38 της DC Racing Oreca, που ανήκει στον διάσημο ηθοποιό Τζάκι Τσαν (που κέρδισε και την κατηγορία της), ενώ τρίτος ήταν ένας ακόμη «διάσημος» οδηγός (μαζί με την υπόλοιπη ομάδα της Oreca 13) Νέλσον Πικέ Τζ. (γιος του παγκόσμιου πρωταθλητή της F1 Νέλσον Πικέ).

18126367


(Οι τρεις νικητές, οδηγοί της Πόρσε - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / EDDY LEMAISTRE)

Η Άστον Μάρτιν κέρδισε την κατηγορία LMGTE Pro, και η JMW την LMGTE Am και επόμενος αγώνας είναι οι 6 Ώρες του Νιρμπούργκρινγκ, 14-16 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ