ΣΠΟΡ

Στις 20/10 αποφυλακίζεται ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση

Στις 20/10 αποφυλακίζεται ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
Χαμογελάει ο Όσκαρ Πιστόριους καθώς βγαίνει από την φυλακή στις 20 Οκτωβρίου και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, σε κατ' οίκον περιορισμό Reuters/POOL new

Η δίκη του Όσκαρ Πιστόριους και η καταδίκη του για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκααμπ, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, ήταν ένα από τα θέματα, που μονοπώλησαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον πέρυσι. Ένα χρόνο μετά την απόφαση για 5ετή κάθειρξη, ο Πιστόριους πέτυχε την μετατροπή της ποινής του, σε κατ’ οίκον κράτηση.

Δεν ήταν η πρώτη αίτηση του Νοτιοαφρικανού αθλητή. Η ίδια είχε απορριφθεί την τελευταία στιγμή, τον περασμένο Αύγουστο, με παρέμβαση της Πολιτείας, με το αιτιολογικό, ότι ήταν νωρίς. Πλέον έγινε αποδεκτή και από τις 20 Οκτωβρίου, ο Πιστόριους θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του (4 χρόνια) σπίτι του. Τι σημαίνει όμως αυτό και ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον Παραολυμπιονίκη.


(Πηγή: Reuters/POOL new)

Πότε θα αποφυλακιστεί ο Πιστόριους;

Έχοντας εκτίσει παραπάνω από το 1/6 της ποινής του, το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων αποφάσισε την μεταφορά σπίτι του, στις 20 Οκτωβρίου. Ήδη στο άκουσμα της αρχικής ποινής για τον φόνο, αλλά και κατά την αίτηση του, τον Αύγουστο, η κοινή γνώμη είχε ξεσηκωθεί. Παρά ταύτα οι δικηγόροι του υποστηρίζουν, ότι ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιον, πως θα εκμεταλλευόταν τις ευεργετικές διατάξεις της Νομοθεσίας και η αίτηση του θα γινόταν οπωσδήποτε δεκτή.


(Πηγή: Reuters/POOL new)

Γιατί τόσο νωρίς;

Οι φυλακές της Νοτίου Αφρικής αντιμετωπίζουν πρόβλημα «υπερπληθυσμού» και ελλιπούς χρηματοδότησης. Επομένως τα δικαστικά Συμβούλια παίρνουν συχνά τέτοιες αποφάσεις. Ήταν στην ευχέρεια του να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο της συμπλήρωσης του 1/6 της ποινής του (ελάχιστο οι 10 μήνες στα 5 χρόνια). Με το αιτιολογικό της καλής συμπεριφοράς στην φυλακή και ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία.


(Πηγή: Reuters/Siphine Sibeko)

Ποιοι θα είναι οι όροι της αποφυλάκισης;

Παρότι δεν αναμένεται να κοινοποιηθούν, υπάρχουν κάποια δεδομένα στην διαδικασία, που θα ακολουθηθούν προφανώς και στην περίπτωση του Πιστόριους: κατ οίκον περιορισμός, ηλεκτρονική παρακολούθηση, κοινωφελής εργασία, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών, όπως και η οπλοκατοχή. Ο Πιστόριους έχει δηλώσει ότι θα εκτίσει την ποινή του στο σπίτι του θείου του στα περίχωρα της Πραιτόρια.


(Πηγή: Reuters/POOL new)

Θα αγωνιστεί ξανά;

Αυτό μοιάζει μάλλον απίθανο. Η ΔΟΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα του επιτρέψει να αγωνιστεί πριν ολοκληρώσει την ποινή φυλάκισης του. Επομένως χάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. Δικαίωμα του αγωνίζεσθαι θα έχει στο Τόκυο το 2020. Τότε όμως θα είναι 33 χρόνων...


(Πηγή: Reuters/Max Rossi)

Τι λέει η πλευρά της αδικοχαμένης Ρίβα;

Με γράμμα τους προς το Συμβούλιο τον περασμένο Αύγουστο οι γονείς της κοπέλας ξεκαθάριζαν την θέση τους. «Συγχωρούμε τον Όσκαρ για αυτό που έκανε. Όμως το να παραμείνει στην φυλακή μόλις 10 μήνες, έχοντας αφαιρέσει μια ζωή, στέλνει λάθος μήνυμα. Δεν είναι αρκετός χρόνος. Θα πρέπει να πληρώσει κανείς ανάλογα με την βαρύτητα της πράξεως του».


(Πηγή: cnn.com)

Η δικηγόρος της οικογένειας, Τάνια Κόεν, με επίσημη ανακοίνωση της μετέφερε στο κοινό, ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη για τους γονείς. «Ούτως ή άλλως δεν αλλάζει κάτι για τη Τζουν και τον Μπάρι. Δεν θα φέρει πίσω την κόρη τους».


(Πηγή: Reuters/Mike Hutchings)

Τελείωσε η δικαστική περιπέτεια του Πιστόριους;

Μάλλον όχι. Ήδη η Εισαγγελία, εκ μέρους της Πολιτείας, έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ώστε να μετατραπεί η κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η δικάσιμος αρχικά έχει οριστεί για το Νοέμβριο. Το νομικό ερώτημα, που εγείρεται, είναι αν η Δικαστής, Θοκοζίλε Μασίπα, ερμήνευσε σωστά (βάσει των αποδείξεων και των μαρτυρικών καταθέσεων), ότι υπήρχε «ενδεχόμενος δόλος» και όχι «πρόθεση» να σκοτώσει. Είναι καθαρά νομικό θέμα και δεν θα κληθούν νέοι μάρτυρες, ούτε θα παρουσιαστούν νέα αποδεικτικά στοιχεία. Οι Δικαστές θα κρίνουν βάσει αγόρευσης των πλευρών και γραπτών υπομνημάτων, σε συνδυασμό με τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας.


(Πηγή: Reuters/Stringer)

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Πολιτεία κερδίσει την έφεση;

Τότε ανοίγει ο δρόμος για τον καθορισμό νέας ποινής. Βαρύτερης προφανώς, αφού μιλάμε και για βαρύτερο αδίκημα. Σίγουρα όμως θα κοστίσει στην τσέπη του Πιστόριους. Η νομική του ομάδα απαρτίζεται από τους ακριβότερους δικηγόρους της Ν. Αφρικής. Ο ίδιος πλέον δεν διαθέτει τους χορηγούς του παρελθόντος. Ήδη μάλιστα έχει εκποιήσει μέρος της περιουσίας του (αυτοκίνητα, ακίνητα κλπ), για να ανταπεξέλθει μέχρι σήμερα στις απαιτήσεις. Δεν είναι μια απλή δικαστική μάχη. Είναι και ένας «οικονομικός πόλεμος», που καλείται να συντηρήσει.


(Πηγή: Reuters/POOL new)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ