ΣΠΟΡ

Europa League: Άτυχος ο Παναθηναϊκός, χαμόγελα στους Δικέφαλους

Europa League: Άτυχος ο Παναθηναϊκός, χαμόγελα στους Δικέφαλους
ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SALVATORE DI NOLFI

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο "άτυχος" της κλήρωσης των play off του Europa League, καθώς θα πρέπει να αποκλείσει τους Βάσκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο για να μπει στους ομίλους. Αντίθετα η ΑΕΚ με την Μπρυζ και ο ΠΑΟΚ με την Έστερσουντ δικαιούνται να ελπίζουν στην πρόκριση.

Με τον Βασκικό ταύρο

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που βγήκε από την κληρωτίδα (με το σύστημα των κλειδαρίθμων) και έπεσε πάνω σε δύσκολο αντίπαλο, αφού θα αντιμετωπίσει την Αθλέτικ Μπιλμπάο (ο άλλος ήταν η Έβερτον). Μπορεί να έφυγε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά το καμάρι της Βασκονίας είναι από τις δυνατές ομάδες του θεσμού, έχοντας πέρυσι τερματίσει στην 7η θέση της Primera. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στη Λεωφόρο και η ρεβάνς στο νέο Σαν Μαμές.

18262948


(Ο Δε Μάρκος στο φιλικό Μπιλμπάο-Μπρυζ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIEN WARNAND)

Ο 50χρονος προπονητής της β ομάδας Κούκο Θιγάντα ανέλαβε το βάρος της τεχνικής καθοδήγησης, ενώ οι Βάσκοι δεν έκαναν κάποιες μεταγραφές μέχρι τώρα (συνεχίζοντας το πλάνο με τους παίκτες των Ακαδημιών). Ο έμπειρος γκολκίπερ Ιραϊθόθ αποχώρησε, αλλά στο ρόστερ υπάρχουν ακόμη οι οι Ινιάκι Γουίλιαμς, Ραούλ Γκαρθία και Λαπόρτ, ενώ έχει ξαναβρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού:1968, Παναθηναϊκός – Μπιλμπάο 0-0, Μπιλμπάο – Παναθηναϊκός 1-0 ενώ έχει παίξει και με την ΑΕΚ (1989, ΑΕΚ –Μπιλμπάο 1-0, Μπιλμπάο –ΑΕΚ 2-0).

18262788


(Ο νέος προπονητής της Μπιλμπάο Κούκο Θιγάντα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIEN WARNAND)

Στον προηγούμενο γύρο απέκλεισε τη Ντιναμό Βουκουρεστίου (1-1 στη Ρουμανία και 3-0 στην Ισπανία)

Ο "γνωστός αντίπαλος" από το Βέλγιο

Πιο τυχερή ήταν η ΑΕΚ καθώς γλύτωσε τα μεγαθήρια όπως η Μίλαν και η Ντιναμό Κιέβου και θα κληθεί να αποκλείσει την Βελγική Μπριζ, που ήταν μία από τις επιθυμητές αντιπάλους και στο γ προκριματικό γύρο του Champions League. Η Βελγική ομάδα αποκλείστηκε (αν και "ισχυρή") από την Τουρκική Μπασακσεχίρ (3-3 και 0-2) και θα βρεθεί και πάλι σε δρόμο Ελληνικού συλλόγου μετά τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό τα περασμένα χρόνια. Μάλιστα οι "κίτρινοι" θα έχουν τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Η προϊστορία πάντως με Βελγικούς συλλόγους (10 ματς χωρίς νίκη) δεν είναι υπέρ της ΑΕΚ.

18262808


(Ο Ραφαέλοφ (αρ.) στο φιλικό με την Μπιλμπάο πριν λίγες ημέρες - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIEN WARNAND)

Παραδοσιακή πρωταθλήτρια Βελγίου (14 φορές) και πέρυσι 2η, έχει νέο προπονητή τον Κροάτη Ιβάν Λέκο (βοηθός του Τούντορ στον ΠΑΟΚ, ο πρώην διεθνής Κροάτης μέσος) και στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Βέλγοι διεθνείς Φόσεν και Σίμονς, οΒραζιλιάνος Γουέσλεϊ, ο Ντιαμπί από το Μάλι και ο Ραφαέλοφ από το Ισραήλ. Το 1977, το 1988, το 1995 και το 2015 (1-2 και 3-0) είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό, ενώ το 2010 είχε δύο ισοπαλίες (1-1) με τον ΠΑΟΚ στον όμιλο του Europa League.

18262794


(Ο Ιβάν Λέκο επιστρέφει στην Ελλάδα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIEN WARNAND)

Με την Σουηδική έκπληξη ο ΠΑΟΚ

"Πονηρή" κλήρωση για τον ΠΑΟΚ με τη Σουδική Έστερσουντ, που όμως απέκλεισε την Γαλατασαράι του Ιγκόρ Τούντορ στο β γύρο του Europa League (2-0 και 1-1 στην Πόλη), προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκική ομάδα. Στο γ γύρο απέκλεισε τη Φόλα Ες από το Λουξεμβούργο (1-0 και 2-1).

18258490


(Τα πανηγύρια των παικτών της Έστερσουντ στο ματς με την Γαλατά - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ERDEM SAHIN)

Πέρυσι ήταν 8η στο Σουηδικό πρωτάθλημα (στην παρθενική συμμετοχή της) αλλά κατέκτησε το Κύπελλο με 4-1 επί της Νόρκεπινγκ. Στο ρόστερ της είναι και ο Έλληνας αμυντικός Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος, γεννημένος στη Στοκχόλμη, που το 2015 δοκίμασε την τύχη του στον Δικέφαλο. Ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα.

18258491


(Επιστροφή στην Τούμπα για τον Παπαγιαννόπουλο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / TOLGA BOZOGLU)

Europa League Play Off

Παναθηναϊκός-Μπιλμπάο
Μπρυζ-ΑΕΚ
ΠΑΟΚ-Έστερσουντ
Απόλλων Λεμ.-Μίντιλαντ
Βικτόρια Πλζεν-ΑΕΚ Λάρνακας

17 και 24 Αυγούστου είναι οι δύο ημερομηνίες των αγώνων των Ελληνικών ομάδων.

18310773


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / SALVATORE DI NOLFI)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ