ΣΠΟΡ

Γιουσέιν Μπολτ: Τα χρήματα που κέρδισε ο πιο γρήγορος άνθρωπος στην ιστορία

Γιουσέιν Μπολτ: Τα χρήματα που κέρδισε ο πιο γρήγορος άνθρωπος στην ιστορία
REUTERS/Phil Noble

Ο Γιουσέιν Μπολτ έριξε αυλαία σε μια σπουδαία καριέρα, την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, όχι με τον τρόπο που ονειρευόταν, όμως το στίγμα του στον παγκόσμιο αθλητισμό θα μείνει ανεξίτηλο.

Την τελευταία δεκαετία απολάμβανε την κορυφή, κατακτώντας κάθε μετάλλιο και σπάζοντας κάθε ρεκόρ, όμως πέραν των επιτυχιών του στους στίβους, ο Τζαμαϊκανός κατάφερε να διαμορφώσει κι ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008, όπου κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια και έκανε τρία παγκόσμια ρεκόρ. Έκτοτε οι χορηγοί άρχισαν να τον... κυνηγούν, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο της «αστραπής» από τη Τζαμάικα να περιλαμβάνει δέκα παγκόσμιους συν επτά περιφερειακούς χορηγούς, που του αποφέρουν έσοδα από ένα έως 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Και να σκεφτεί κανείς πως ο Μπολτ είχε μόλις δύο χορηγούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Οι συμφωνίες του Τζαμαϊκανού σπρίντερ τον ανέβαζαν όλο και ψηλότερα στην κατάταξη με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές στον κόσμο. Το 2009, τα κέρδη του ήταν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια, ενώ σε διάστημα οκτώ ετών έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί.

Σύμφωνα με το Forbes, τα έσοδα του Μπολτ αυξήθηκαν από 20,3 εκατ. το 2012 (63ος καλύτερα αμειβόμενος αθλητής) στα 34.200.000 το 2017, κέρδη που του έχουν επιτρέψει την να καταλάβει την 23η θέση μεταξύ των υψηλότερα αμειβόμενων αθλητών στον κόσμο, δίπλα σε άλλους μεγάλους αθλητές.

bolt

Συνολικά 155,4 εκατομμύρια ευρώ.

Τα πάντα προέρχονται από τους χορηγούς, επειδή τα έσοδα από αγώνες είναι πραγματικά ελάχιστα. Αρκεί να σημειωθεί ότι η ομοσπονδία της Τζαμάικα τον βραβεύει για κάθε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με «μόνο» 10.000 δολάρια, ενώ τα πριμ που καθορίζονται από την IAAF για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι 60.000 για κάθε χρυσό και 100.000 για κάθε παγκόσμιο ρεκόρ.

Η διαφορά στα έσοδα ανάμεσα σε χορηγούς και πριμ από αγώνες, είναι πολύ σαφής: το 2017, σύμφωνα με το Forbes, του έχει αποφέρει συνολικά 2,2 εκατομμύρια από πριμ και 32 εκατομμύρια από χορηγίες.

Δεν αποτελεί έκπληξη, o Μπολτ είναι ο μόνος αθλητής στίβου το 2017 στη λίστα του Forbes με τους υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές, έχοντας κέρδη 10 φορές περισσότερα από ό,τι άλλοι πρωταθλητές, όπως ο Βρετανός Μο Φάρα το απόλυτο αστέρι της μέσης απόστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ