ΣΠΟΡ

Europa League: Μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ, αποκλεισμός σοκ του ΠΑΟΚ

Europa League: Μεγάλη πρόκριση της ΑΕΚ, αποκλεισμός σοκ του ΠΑΟΚ
Πάρτυ της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και πρόκριση στους ομίλους του Europa League EUROKINISSI SPORTS / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Η ΑΕΚ επέστρεψε στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τη συμμετοχή της στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2011-12 νικώντας 3-0 τη Μπριζ στη ρεβάνς του 0-0. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκλειστεί από την άσημη Σουηδική Έστερσουντ, δεχόμενος 2 γκολ στο τέλος του αγώνα.

Πάρτυ στο ΟΑΚΑ

Σε μια σημαδιακή ημερομηνία (24/8 του 1994 ο Σαβέφσκι έκανε το 0-1 στη Γλασκώβη επί της Ρέιντζερς και έστελνε την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League), η ΑΕΚ έκανε το "τέλειο παιχνίδι", ιδιαίτερα στο α μέρος και προκρίηθηκε δίκαια στους ομίλους του Europa League.

18378443


(Πολύ κακό παιχνίδι του Κλωναρίδη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΣΠΥΡΟΣ ΧΟΡΧΟΥΜΠΑΣ)

Η ΑΕΚ άγγιξε μόλις στο 5 το γκολ με σουτ του Κλωναρίδη εντός περιοχής να σταματά στο κάθετο δοκάρι και το Λόπεζ στη συνέχεια να πλασάρει (με το δεξί όμως) από το σημείο του πέναλτυ άουτ!

Το ξεκίνημά της ήταν πολύ καλό και η Μπριζ δεν είχε καν κάνει φάσεις στο 20λεπτο και στο 26 ο Σιμόες βγήκε εξαιρετικά απέναντι από τον τερματοφύλακα Χόρβατ που τον ανέτρεψε.

4208744


(Ο Χριστοδουλόπουλος ανοίγει το σκορ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Χριστοδουλόπουλος ευστόχησε στο πέναλτυ και άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ. Η Ένωση συνέχισε το εξαιρετικό της παιχνίδι με το Λόπεζ στο 39 να σεντράρει, η κεφαλιά του Λάζαρου να σταματά στο κάθετο δοκάρι, αλλά ο Σιμόες να πετάγεται και να κάνει το 2-0.

4208947


(MVP της ΑΕΚ με 2 γκολ ο Σιμόες - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Στο β μέρος η Ένωση επέλεξε σωστά να διαχειριστεί το προβάδισμα και να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο, επιχειρώντας μόνο σε αντεπιθέσεις. Ο Χιμένεθ μάλιστα άλλαξε και το σύστημα σε 4-3-3 βάζοντας τον Τσόσιτς αριστερό μπακ (για να ξεκουράσει και τον εξαιρετικό Λόπεζ) και το Γιόχανσον στα χαφ.

4208987


(Δεν μπόρεσε πάλι να σκοράρει ο Αλμέιδα, που του ακυρώθηκε και γκολ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Ο Ανέστης δεν ενοχλήθηκε ουσιαστικά, ενώ η ΑΕΚ έβαλε ένα ακόμη γκολ με τον Αλμέιδα στο 80, αλλά τον Πορτογάλο άτυχο, να είναι οφσάιντ ελάχιστα. Άκουσε πάντως το όνομά του από τον κόσμο της ΑΕΚ, όπως και ο Αραούχο. Και στο 88 ο Πορτογάλος θα μπορούσε να σκοράρει αλλά τον σταμάτησε εντυπωσιακά ο Χόρβατ.

Το κερασάκι όμως στην τούρτα ήταν το 2ο γκολ του Σιμόες στο 90 (που πάντως προσπάθησε να δώσει ασσίστ στον Αλμέιδα, αλλά από την κόντρα του στρώθηκε η μπάλα) και η ΑΕΚ κέρδισε 3-0 και για πρώτη φορά Βελγική ομάδα.

4208754 copy


(Ο Σιμόες (ν.8) σφράγισε τη νίκη της ΑΕΚ και την πρόκριση - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ)

Η 11άδα της ΑΕΚ (3-5-2): Ανέστης / Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς / Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Λόπεζ (60 Γιόχανσον), Μάνταλος / Χριστοδουλόπουλος (78 Γκάλο), Κλωναρίδης (67 Αλμέιδα).

Η κλήρωση της ΑΕΚ θα γίνει στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής (25/8) στο Μόντε Κάρλο, ενώ τα έσοδα της ΑΕΚ από την πρόκριση υπολογίζονται πάνω από 7 εκατομμύρια (4,5 όλο το market pool και τα υπόλοιπα από την πρόκριση στους ομίλους).

Αποκλεισμός σοκ του ΠΑΟΚ

Κανείς δε μπορούσε να περιμένει ότι μετά το 3-1 στην Τούμπα και την εικόνα των 2 ομάδων, ο ΠΑΟΚ θα αποκλειόταν από την Έστερσουντ. Χωρίς όμως να κάνει φάση επί 90 λεπτά, το πλήρωσε στο φινάλε.

Το πρώτο ημίχρονο του ΠΑΟΚ στη Σουηδία υπό βροχόπτωση και στο συνθετικό χορτάρι δεν ήταν καλό, με το Δικέφαλο να αμύνεται τι περισσότερες φορές στα όρια της περιοχής του και να κάνει πολλά λάθη και να διώχνει άτσαλα την μπάλα.

18378149


(Ο Ρέι μαζεύει την μπάλα σε ένα γέμισμα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Robert Henriksson/TT)

Πάντως η Έστερσουντ δε μετουσίωσε την υπεροχή της σε κλασσική ευκαιρία, ενώ την καλύτερη φάση την είχε ο Κάμπος στο 20 από γύρισμα του Μπίσεσβαρ, να πλασάρει αδύναμα, μόνος από το ύψος του πέναλτυ στην αγκαλιά του γκολκίπερ.

Λίγο πιο ισορροπημένος ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το β μέρος και θα μπορούσε να σκοράρει με το Λέοβατς στο 59, αλλά και πάλι υποχώρησε κάτω από την πίεση της Σουηδικής ομάδας.

18378146


(Ο Κάμπος θα μπορούσε να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / Robert Henriksson/TT)

Στο 71 ο Έντουαρτς σούταρε εκτός περιοχής, η μπάλα κτύπησε στο πόδι του Γκόντος και κατέληξε στα δίχτυα του ΠΑΟΚ με το διαιτητή και το βοηθό του να κρίνουν ότι ο σκόρερ δεν ήταν οφσάιντ (δεν έδειξαν ριπλέι από την ευθεία).

Ο Γκόντος έστειλε στα σχοινιά τον ΠΑΟΚ σκοράροντας και στο 77 με μακρινό σουτ στη γωνία του Ρέι, για το 2-0, ενώ στο 79 ο Ρέι σταμάτησε το σουτ του Χόπκατ κρατώντας ζωντανό το δικέφαλο.

1 4209113


(Ο Μάτος μόλις έχει χάσει τη μεγάλη ευκαιρία να στείλει στους ομίλους τον ΠΑΟΚ φεύγει με σκυμμένο κεφάλι - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / MOTION TEAM)

Μέχρι το φινάλε όμως του ματς συνέχισε την κακή του εικόνα, αλλά και πάλι θα μπορούσε να σκοράρει και να περάσει, όμως η κεφαλιά του Μάτος στο 95 από το 1 μέτρο κατέληξε άουτ! Πέρασε έτσι σε 2η μοίρα και η απόκτηση του Ελ Καντουρί, που η ΠΑΕ επέλεξε να ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του β μέρους.

Η 11άδα του ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Ρέι / Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς / Τσίμιροτ (81 Κουλούρης), Σάχοβ / Μπίσεσβαρ (60 Ενρίκε), Μακ (86 Λημνιός), Κάμπος / Πρίγιοβιτς.

Europa League – Play Off

Έστερσουντ-ΠΑΟΚ 2-0 (71,77 Γκόντος) (1-3)
ΑΕΚ-Μπριζ 3-0 (27 πεν. Χριστοδουλόπουλος, 39,90 Σιμόες) (0-0)
Μπιλμπάο-Παναθηναϊκός 21.45 (3-2)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ