ΣΠΟΡ

ΠΚ 2018: Έγραψε ιστορία η πολύπαθη Συρία, πάει μπαράζ (pic+vids)

ΠΚ 2018: Έγραψε ιστορία η πολύπαθη Συρία, πάει μπαράζ (pic+vids)
Ιστορική επιτυχία της εθνικής Συρίας στα προκριματικά του μουντιάλ 2018 ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ABEDIN TAHERKENAREH

Ο αγώνας στην Τεχεράνη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, ανάμεσα στο Ιράν και τη Συρία ήταν ιστορικός. Η δοκιμασμένη από τον εμφύλιο Συρία ήθελε μια νίκη ή μια ισοπαλία επί του «αδιάφορου» Ιράν, που ήδη είχε προκριθεί, για να μπορέσει να διεκδικήσει συμμετοχή σε μουντιάλ.

Τεράστιες γιγαντοοθόνες είχαν στηθεί στη Συρία και για πρώτη φορά οι αντιμαχόμενες πλευρές του εμφυλίου είχαν έναν κοινό στόχο. Την ποδοσφαιρική υπέρβαση.

18424804


(Σε γιγαντοοθόνες παρακολούθησαν το ιστορικό ματς Ιράν-Συρία στη Δαμασκό - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YOUSSEF BADAWI)

Αλλά και στην Τεχεράνη οι οπαδοί της Συρίας έζησαν λεπτό προς λεπτό τη δραματική εξέλιξη του αγώνα, που κρίθηκε στα τελευταία λεπτά.

18424467


(Οι φίλαθλοι της Συρίας στην Τεχεράνη - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ABEDIN TAHERKENAREH)

Η Συρία προηγήθηκε 1-0 με τον Ταμέρ Μοχαμάντ, αλλά το Ιράν έπαιξε στα ίσια τον αγώνα και κατάφερε να γυρίσει το ματς μέχρι το 65 με δύο γκολ του Αζμούν και «γκρέμιζε» το όνειρο ενός λαού.

18424370


(Ο Ταμέρ Μοχαμάντ πανηγυρίζει το 1ο γκολ της Συρίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ABEDIN TAHERKENAREH)

Μέχρι το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Ομάρ Αλ Σομάχ θα μπει από δεξιά και θα ισοφαρίσει σε 2-2 προκαλώντας έκρηξη ενθουσιασμού στο γήπεδο και στην πατρίδα του.

Η Συρία με το βαθμό της ισοπαλίας πέταξε έξω από την 3η θέση το Ουζμπεκιστάν (Ιράν και Β. Κορέα πέρασαν απ ευθείας) και θα έχει την ευκαιρία σε μπαράζ. Πρώτα με την Αυστραλία (3η στον άλλο όμιλο, από όπου προκρίθηκαν Ιαπωνία και Σ. Αραβία) και εφόσον προκριθεί, με τον 4ο της ζώνης Β-Κ. Αμερική και Καραϊβική.

18424523


(Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους οπαδούς της Συρίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ABEDIN TAHERKENAREH)

Παίζοντας μακριά από την πατρίδα τους

Από το 2011 που ξεκίνησε ο εμφύλιος με χιλιάδες θύματα, ήταν η πρώτη ημέρα που Σύριοι βγήκαν στους δρόμους όχι για να διαδηλώσουν, αλλά για να πανηγυρίσουν μια «εθνική επιτυχία».

18424776


(Πανηγυρισμοί μπροστά στη γιαγαντοοθόνη των οπαδών στη Δαμασκό - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / YOUSSEF BADAWI)

Σε μία πατρίδα χωρισμένη σε κομμάτια, ο προπονητής Αϊμάν Χακίμ, ο κορυφαίος παίκτης της χώρας Φιράς Αλ Κατίμπ και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές πέτυχαν ουσιαστικά ένα «θαύμα». Να ενώσουν για λίγη ώρα τις αντιμαχόμενες πλευρές.

18424517


(Οι πρωταγωνιστές της ιστορικής επιτυχίας της Συρίας - ABEDIN TAHERKENAREH)

Και τα κατάφεραν χωρίς ουσιαστικά προπονήσεις και αγωνιζόμενοι σε ένα μικρό, ακατάλληλο γήπεδο της Μαλαισίας. Τα γήπεδα στη Συρία (όσα ακόμη δεν έχουν καταστραφεί τελείως από τους βομβαρδισμούς) είναι τόπος μαρτυρίων και βασανιστηρίων.

18424566


(Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί στο τέλος του αγώνα - ABEDIN TAHERKENAREH)

Κορναρίσματα και ιαχές «Συρία-Συρία» ακούστηκαν στη Δαμασκό και σε όλη την επικράτεια. Και ας ξέρουν κάποιοι, ότι το καθεστώς Άσαντ μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία. Δεν τους πειράζει απόψε. Η 5η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα που μπορούν να ξεφύγουν για λίγο από το ζόφο του εμφυλίου πολέμου και να δουν μια αχτίδα ελπίδας.

Και γυναίκες στο γήπεδο!

Εκτός από την ιστορική πρόκριση της Συρίας, ιστορία γράφτηκε και στο γήπεδο Αζάντι της Τεχεράνης. Ανάμεσα στους 62 χιλιάδες θεατές ήταν και γυναίκες!

18424469


(Οι δύο θαρραλέες φίλαθλοι της Συρίας στο γήπεδο - ABEDIN TAHERKENAREH)

Οι κοπέλες της Συρίας «έσπασαν» το εμπάργκο του Ιράν και την απαγόρευση γυναικών στα γήπεδα. Χωρίς μάλιστα να φοράνε μπούργκα, και βγάζοντας σέλφι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ