ΣΠΟΡ

«Ποιός, ποιός, ποιός, ο Μαύρος ο θεός», η αυτοβιογραφία του Θωμά Μαύρου

«Ποιός, ποιός, ποιός, ο Μαύρος ο θεός», η αυτοβιογραφία του Θωμά Μαύρου
Η αυτοβιογραφία του κορυφαίου σκόρερ της ΑΕΚ και του Ελληνικού πρωταθλήματος Θωμά Μαύρου EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Του Θωμά Μαύρου. Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ αλλά και πολλοί παλαίμαχοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Το σύνθημα "ποιός, ποιός, ποιός, ο Μαύρος ο θεός" δονούσε τις εξέδρες των γηπέδων, όταν ο επιθετικός της ΑΕΚ (προερχόμενος από τον Πανιώνιο) φόρτωνε με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο καταλληλότερος τίτλος για την αυτοβιογραφία του. "Για κάθε πράγμα έρχεται η ώρα του. Ο βασικός γνώμονας που έγραψα αυτό το βιβλίο, ήταν η εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε στο γήπεδο και μου έβαζε στη ψυχή μου, την αγάπη για το ποδόσφαιρο" ήταν η εξήγηση του Θωμά Μαύρου για το τάιμινγκ της επιλογής έκδοσης του βιβλίου.

4218977


(Σε κυκλοφορία η αυτοβιογραφία του Θωμά Μαύρου - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

260 γκολ σε 501 εμφανίσεις φορώντας τα κυανέρυθρα και κυρίως τα κιτρινόμαυρα, για το Θωμά Μαύρο, που ανδείχθηκε πρώτος σκόρερ 4 φορές: 1978/22 γκολ, 1979/31 (2ος σκόρερ στην Ευρώπη), 1985/27 και 1990/22.

4218954


(Ο Θωμάς Μαύρος με το μέσο της ΑΕΚ Κώστα Γαλανόπουλο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο κόσμος γέμισε από νωρίς το χώρο VIP στο ΟΑΚΑ, αγόρασε το βιβλίο και ζήτησε μια χειρόγραφη αφιέρωση από το ίνδαλαμα των οπαδών της ΑΕΚ.

4218773


(Μοίρασε αφιερώσεις ο Θωμάς Μαύρος στους φίλους της ΑΕΚ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Όλη η οικογένεια της ΑΕΚ ήταν εκεί με το Δημήτρη Μελισσανίδη να δίνει τον τόνο αγκαλιάζοντας το Θωμά Μαύρο. "Τυχερός που τον είδα να παίζει, τυχερός που έπαιζε στην ομάδα που αγαπώ, τυχερός που τον έχω φίλο" ήταν τα λόγια του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ.

4218957


(Ο Δ. Μελισσανίδης υποδέχεται το Μαύρο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Ιδιαίτερη στιγμή όμως ήταν η συνύπαρξη του Θωμά Μαύρου με τον Κώστα Νεστορίδη, τον πρώτο μεγάλο σκόρερ της ΑΕΚ, αλλά και με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

4218810


(Συγκινημένος ο Κώστας Νεστορίδης αγκαλιάζει τον Μαύρο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Το δίδυμο Μπάγεβιτς-Μαύρου, που τόσα γράφτηκαν στην εποχή τους για κακές σχέσεις ανάμεσα στους δύο κορυφαίους επιθετικούς της ΑΕΚ, διέψευσε τις Κασσάνδρες. "Κατακτήσαμε τίτλους, ζήσαμε ωραίες στιγμές στην Ευρώπη. Ήμασταν συμπαίκτες σε μια ένδοξη εποχή για την ΑΕΚ. Και ήταν τιμή μου, που ήμουν συμπαίκτης του. Το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίζει ο κόσμος την προσφορά του" ήταν τα λόγια του Ντούσκο.

4218941


(Δίπλα-δίπλα Μπάγεβιτς και Μαύρος - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Κοντά ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, αλλά και οι πρώην Υπουργοί, Γιώργος Λιάνης και Μιλένα Αποστολάκη.

4218991


(Αντωνιάδης, Νεστορίδης, Αποστολάκη και Λιάνης στην παρουσίαση του βιβλίου - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Και βέβαια ο αειθαλής Λευτέρης Παπαδόπουλος δε θα μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη βραδιά του Θωμά Μαύρου.

4218971


(Μαύρος και Παπαδόπουλος στο πάνελ - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Θωμάς Μαύρος έδωσε και μια συμβουλή στα νέα παιδιά της ΑΕΚ, που εκπροσωπήθηκαν από τους Γαλανόπουλο, Μπακάκη και Μπακασέτα. "Η συμβουλή που μπορώ να δώσω στους νεαρούς παίκτες της ΑΕΚ, είναι να μην τους κλέψει τίποτε άλλο την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Αν κάτι άλλο μπει στη μέση, δεν θα κάνουν τίποτα και δεν θα έχουν συνέχεια. Να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να προσπαθούν συνέχεια να βελτιώνονται. Το ταλέντο χωρίς προσπάθεια, χωρίς αυτοκριτική και κόπο για να διορθωθεί κάθε ελάττωμα, για να παρουσιαστείς καλύτερος, είναι σαν λουλούδι σε γλάστρα, που δεν το ποτίζεις. Και αυτό που χρειάζεται σ’ αυτή την εποχή, είναι ταπεινότητα. Να είσαι ο πιο ταπεινός άνθρωπος και να προσφέρεις στην ομάδα.. Αυτή είναι η συμβουλή μου" .

4219047


(Γαλανόπουλος, Μπακάκης και Μπακασέτας (δ) μαζί με το Θωμά Μαύρο - Πηγή: EUROKINISSI SPORTS / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία της ΠΑΕ ΑΕΚ με την Ελληνοεκδοτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ