ΣΠΟΡ

Παλεύει για τη ζωή του ο Ολυμπιονίκης Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου

Παλεύει για τη ζωή του ο Ολυμπιονίκης Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου
Μάχη για τη ζωή του δίνει ο Τούρκος Ολυμπιονίκης της Άρσης Βαρών Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου ΑΠΕ ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ

Τον ονόμασαν "Ηρακλή τσέπης" καθώς κυριάρχησε στην άρση βαρών στην κατηγορία των 62 κιλών. Ο Τούρκος χρυσός Ολυμπιονίκης Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου πλέον δεν απολαμβανει τα φώτα της δημοσιότητας και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογκάν έχει ενημερωθεί για την κατάστασή του.

Οι μονομαχίες του με τον Έλληνα Ολυμπιονίκη, Βαλέριο Λεωνίδη, έχουν περάσει στη ιστορία του αθλήματος. Ο Σουλεϊμάνογλου σήκωνε τρεις φορές το βάρος του (παγκόσμιο ρεκόρ με 190 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988) και κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992 και 1996) και 5 παγκόσμια πρωταθλήματα (1989, 1991, 1993, 1994 και 1995), ανάμεσα στις πάμπολλες διακρίσεις του.

1745599


(Ο Λεωνίδης (αρ.), ο Σουλεϊμάνογλου (κ.) και ο Ζιανγκγιαν (δ.) στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ)

Παρότι γεννήθηκε στη Βουλγαρία, έγινε ήρωας για τους Τούρκους, όταν αυτομόλησε στην πατρίδα των γονιών του και τιμήθηκε όσο λίγοι αθλητές στη γειτονική χώρα.

Την μετεωρική άνοδό του ακολούθησε μια σκληρή πτώση μετά την αποτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Το ποτό μπήκε στη ζωή του και σύντομα ο αλκοολισμός προκάλεσε τα πρώτα προβλήματα στην υγεία του και το συκώτι του.

1534386


(Η αποτυχημένη προσπάθεια του Σουλεϊμάνογλου στο Σίδνεϊ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / NEWS LTD / STRINGER)

Οι γιατροί του συνέστησαν να κόψει το ποτό, καθώς είχε ηπατική ανεπάρκεια, εκείνος όμως δεν μπορούσε να παλέψει με τους δαίμονές του και τη λήθη. Πριν 20 ημέρες μπήκε στο νοσοκομείο και οι γιατροί τον έβαλαν ακόμη και σε τεχνητό κώμα. Παρότι πήρε εξιτήριο, χρειάστηκε να επιστρέψει και πλέον είναι στην εντατική μονάδα. Οι γιατροί αναζητούν δωρητή για μεταμόσχευση.

1745618


(Το μεγαλύτερο αγώνα της ζωής του θα δώσει ο Σουλεϊμάνογλου - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΙΝΗΣ)

«Παρακολουθούμε τον Ναΐμ. Κατά καιρούς είχε κάνει θεραπείες. Τον μεταφέραμε στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς διαγνώστηκε με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια. Έχουν επικοινωνήσει μαζί μας και ενημερωθεί, ο Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός αθλητισμού. Σήμερα το πρωί ανέκτησε μερικώς τις αισθήσεις του. Η ασθένειά του είναι χρόνια και αυτό καθιστά τα πάντα δύσκολα. Οι πρέπουσες κινήσεις θα γίνουν όταν βρεθεί κατάλληλος δωρητής» ανέφερε ο γιατρός Μεχμέτ Εμίν Γκιουνές, που τον παρακολουθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ