ΣΠΟΡ

La Liga: Το ποδόσφαιρο στη μάχη του δημοψηφίσματος της Καταλονίας

La Liga: Το ποδόσφαιρο στη μάχη του δημοψηφίσματος της Καταλονίας
Συλλαλητήριο για το δημοψήφισμα στον αγώνα Μπαρτσελόνα-Λας Πάλμας ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ANDREU DALMAU

Με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας σε εξέλιξη από το πρωί η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας για το Ισπανικό Πρωτάθλημα έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο καταλανικός σύλλογος ζήτησε αναβολή του αγώνα, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό από την Ισπανική Ομοσπονδία.

Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 17:15 στο Καμπ Νου και από το πρωί η Μπαρτσελόνα έκανε επίσημο αίτημα ώστε να αναβληθεί για λόγους ασφαλείας, με την ένταση σε όλη την Καταλονία λόγω της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

18487272


(Φόβοι για επεισόδια στο ματς της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / ALEJANDRO GARCIA)

Η Ισπανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, μόνη αρμόδια για να αναβάλει αγώνες και όχι η Λίγκα, δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Μπαρτσελόνα. Τόνισε ότι η αναβολή του παιχνιδιού μπορεί να γίνει μόνο μετά από αίτημα της Αστυνομίας για λόγους Δημόσιας Τάξης.

Πολλές είναι οι φωνές μέσα στον ίδιο τον σύλλογο, που ζητούν από την Μπαρτσελόνα να μην αγωνιστεί σε μία συμβολική κίνηση, κάτι όμως που η διοίκηση του καταλανικού συλλόγου δεν έχει κάνει αποδεκτό.

GettyImages 824383072


(Την κανονική της εμφάνιση θα φορέσει η Μπαρτσελόνα και όχι την "κίτρινη" της Καταλονίας - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / CHRIS TROTMAN)

Μάλιστα για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά αποφάσισε να μην φορέσει την εμφάνιση με τα χρώματα της Καταλονίας, αλλά να έχει το σήμα μόνο στο λαιμό της φανέλας. “Η Senyera θα είναι όμως στην καρδιά μας” ανέφερε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζόρντι Καρντονέρ.

Την ίδια στιγμή η Λας Πάλμας με επίσημη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε ότι στη δική της φανέλα θα υπάρχει η Ισπανική σημαία, εξηγώντας τους λόγους, που παίρνει θέση κατά του δημοψηφίσματος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό έντασης το καθιερωμένο γεύμα ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο ομάδων ματαιώθηκε. Την ίδια ώρα, η Καταλανική Ομοσπονδία ανέβαλε όλες τις αναμετρήσεις για τις μικρότερες κατηγορίες.

Πικέ και Τσάβι υπέρ του δημοψηφίσματος

Την ίδια στιγμή τα μεγάλα αστέρια του καταλανικού ποδοσφαίρου και της Μπαρτσελόνα παίρνουν θέση υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Ζεράρ Πικέ ψήφισε εκλογικό κέντρο και αρκέστηκε να τονίσει ότι η εικόνα λέει όλη την αλήθεια.

11050668


(Τσάβι (αρ.) και Πικέ (δ.) υπέρ του δημοψηφίσματος - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / JULIO MUNOZ)

Ο πρώην αρχηγός της Μπαρτσελόνα Τσάβι έστειλε μήνυμα σε τρεις γλώσσες, ισπανικά καταλανικά και αγγλικά, στους συμπατριώτες του στηρίζοντας το δημοψήφισμα.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Καταλονία είναι ντροπή. Ανθρωποι μιας δημοκρατικής χώρας δεν μπορούν να ψηφίσουν ελεύθερα, στηρίζω όλους εκείνους τους ελεύθερους ανθρώπους που θέλουν ειρηνικά να ψηφίσουν. Ζήτω η Καταλονία!»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ