ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Urus δεν θα είναι το πρώτο τζιπ της Lamborghini,. Έχει προηγηθεί η Rambo Lambo LM002

Η Urus δεν θα είναι το πρώτο τζιπ της Lamborghini,. Έχει προηγηθεί η Rambo Lambo LM002

Στις 4 Δεκεμβρίου η Lamborghini θα παρουσιάσει το SUV της, την Urus, η οποία φιλοδοξεί να είναι το πιο γρήγορο και το πιο σπορ της υπερ- πολυτελούς κατηγορίας. Το οποίο μάλλον θα ανοίξει το χορό για να ακολουθήσουν και άλλα, μεταξύ αυτών ενδεχόμενα και ένα με τα σήματα της Ferrari.

Η παρουσίαση ενός SUV από μια εταιρεία που ασχολείται αποκλειστικά με σούπερ σπορ μοντέλα είναι φυσικά μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και η Urus δεν είναι το πρώτο τζιπ Lamborghini. Και αυτό γιατί η εταιρεία με έδρα τη Sant’ Agata Bolognese είχε πρωτοτυπήσει και πρωτοπορήσει πριν από 31 ακριβώς χρόνια, το 1986 παρουσιάζοντας την LM 002. Το αυτοκίνητο που σύμφωνα με την ίδια δημιούργησε τον όρο του πολυτελούς SUV.

Βέβαια οι Ιταλοί ξεχνούν εδώ εντέχνως την παρουσία του Range Rover, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να πουν πως η LM 002 ήταν το πρώτο σούπερ σπορ SUV, σε μια περίοδο που τα τζιπ -ο όρος SUV δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη- ήταν εργαλεία.

Από μια άποψη και η LM 002 ήταν εργαλείο, μιας και είχε ξεκινήσει ως στρατιωτικό όχημα. Σε αυτό το σημείο εκκίνησής της οφείλει και το προσωνύμιο Rambo Lambo, ενώ στην πορεία, άλλαξε προσανατολισμό και έγινε ένα ακραίο τετρακίνητο. Τεράστιο (πλάτος 2,0 μέτρων, ύψος 1,85), βαρύ, με καρότσα(!) έστω και υποτυπώδη και με τον V12 των 5.200 κυβικών και των 450 ;ίππων της θρυλικής Countach κάτω από το γωνιώδες καπό της.

Οι 450 ίπποι πάντως εξασφάλιζαν στη θηριώδη LM 002 που ήταν στην ουσία on line με το πρατήριo καυσίμων λόγω της κατανάλωσής της που δύσκολα έπεφτε κάτω από τα 30 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, πολύ καλές επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 8,2 δεύτερα, τελική ταχύτητα 223 χλμ./ ώρα) και για πολλά χρόνια τον τίτλο του ταχύτερου SUV στον κόσμο.

LAMBORGHINI LM 002 8a

Η αποθέωση της ευθείας και στο πολυτελές εσωτερικό της LM 002, που παρά τις σεβαστές εξωτερικές διαστάσεις απέχει από το να χαρακτηριστεί άνετο, Οι επιλογείς δίπλα από την κεντρική κονσόλα είναι για τη μετάδοση, μιας και το πρώτο τζιπ της Lamborghini είχε τρια μπλοκέ διαφορικά. Πηγή: Lamborghini

Η LM 002 -προς τιμήν της η Lamborghini έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που ακολουθεί- κατασκευάστηκε από το 1986 έως και το 1993 μόλις 328 φορές, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα σπάνια. Οι πιο πολλές είχαν πουληθεί στις χώρες του κόλπου, μια είχε και ο Σαντάμ Χουσείν, όπου ήταν δημοφιλής αφενός γιατί τα τρία μπλοκέ διαφορικά της επέτρεπαν να πηγαίνει σχεδόν παντού και αφετέρου γιατί στη μικρή καρότσα της μπορούσε να τοποθετηθεί εύκολα μια βάση για τα γεράκια κυνηγιού που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Εξίσου εύκολα έμπαινε και βάση για πολυβόλο, αλλά αυτό ήταν μάλλον δευτερεύον.

Τα πλάνα πάντως της Lamborghini για τη Urus είναι πολύ διαφορετικά, μιας και οι ετήσιες πωλήσεις της αναμένεται να είναι πολλαπλάσιες από τις συνολικές της LM 002, ενώ και οι επιδόσεις της θα είναι κατά πολύ καλύτερες. Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι το κόστος αγοράς που θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ