ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή είναι η πρώτη Alfa Romeo που έχει κατασκευαστεί ποτέ

Αυτή είναι η πρώτη Alfa Romeo που έχει κατασκευαστεί ποτέ

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην ήταν εύκολα για την Alfa Romeo που προσπαθεί να προσδιοριστεί εκ νέου, κυρίως με τα νέα της, πολύ ενδιαφέροντα μοντέλα, τη Giulia και τη Stelvio, αλλά η ιστορική ιταλική εταιρεία εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Οι οποίοι θα δουν σίγουρα -δεν θα είναι πάντως οι μόνοι- με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αυτοκίνητο των φωτογραφιών μας, που αναμένεται να αλλάξει κάτοχο σε δημοπρασία στις ΗΠΑ στις αρχές της νέας χρονιάς. H συγκεκριμένη Alfa, πέρα από το ότι αποτελεί κλασικό δείγμα σπορ αυτοκινήτου της εποχής του, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για τους tifosi της Alfa Romeo, καθώς πρόκειται για το πρώτο μοντέλο παραγωγής της.

Ονομάζεται Alfa Romeo G1, χρονολογείται από το 1921 και είναι η μόνη που έχει διασωθεί από τις συνολικά 52 που είχαν κατασκευαστεί. Ενδιαφέρον είναι σχεδόν όλες οι G1, για την ακρίβεια οι 50 από τις 52 και μεταξύ αυτών και η συγκεκριμένη με τον αριθμό πλαισίου 6018, είχαν πουληθεί στην Αυστραλία -ναι, στην Αυστραλία τη δεκαετία του ’20!- μιας και στην Ευρώπη δεν υπήρχε ενδιαφέρον.

Ο αριθμός πλαισίου 6018 δείχνει πως πρόκειται για μια από τις πρώτες που κατασκευάστηκαν, ενώ ο κινητήρας είναι ο τότε κλασικός 6κύλινδρος σε σειρά της ιταλικής εταιρείας, με χωρητικότητα 6.300 κυβικών και απόδοση 70 ίππων. Μπορεί σήμερα 70 ίππους και βάλε να έχουν τα μίνι αλλά πριν από σχεδόν έναν αιώνα το συγκεκριμένο νούμερο ήταν εξωπραγματικό, όπως εξωπραγματική ήταν και η τελική της ταχύτητα των 130 χλμ./ ώρα.

Στο Down Under, το χαϊδευτικό της Αυστραλίας, η συγκεκριμένη Alfa Romeo G1 ναι μεν άλλαξε αρκετά χέρια, αλλά ουδέποτε ταλαιπωρήθηκε. Το αντίθετο. Οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες της την πρόσεχαν σαν κόρη οφθαλμού -τελευταίος ήταν ο γνωστός οπαδός της μάρκας Ross Flewell Smith που την ανακαίνισε τη δεκαετία του 1970 και την έβγαλε μερικές φορές στον δρόμο- και έτσι εξηγείται και η πολύ καλή κατάστασή της.

Η οποία της έχει εξασφαλίζει πολλά βραβεία σε εκθέσεις, διαγωνισμούς και εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, ενώ θα παίξει σαφώς και καθοριστικό ρόλο για την τιμή πώλησής της. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 1.200.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ