ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H κυκλοφορία αυτοκινήτου με ιστορικές πινακίδες επιφέρει πρόστιμο έως 1.500 ευρώ

H κυκλοφορία αυτοκινήτου με ιστορικές πινακίδες επιφέρει πρόστιμο έως 1.500 ευρώ

Ίσως έχετε προσέξει στους δρόμους να κυκλοφορούν αυτοκίνητα κάποιας ηλικίας -αρκετά από αυτά μπορούν να χαρακτηρισθούν και ως αντίκες- με ειδικές πινακίδες, οι οποίες ονομάζονται ιστορικές.

Από εδώ και στο εξής και με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών τα αυτοκίνητα αυτά δεν θα μπορούν να κινούνται πλέον στους δρόμους. Κι αυτό, γιατί όπως αναφέρεται σε τροπολογία που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (16 Οκτωβρίου, αριθμός φύλλου 3641), τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να μεταφέρονται πάνω σε τρέιλερ! Επίσης προκειμένου να συμμετέχουν σε αγώνες ή εκδηλώσεις θα πρέπει να φέρουν το «ενάριθμο διακριτικό γνωρίσματος», ώστε να μην επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Αν μετά από έλεγχο διαπιστωθεί πως ένα ιστορικό όχημα με τις ανάλογες πινακίδες των ΕΛΠΑ, ΕΟΟΕ, και ΦΙΛΠΑ κυκλοφορεί σε δημόσιο δρόμο τότε προβλέπεται πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη του ύψους 1.500 ευρώ. Αν μάλιστα οδηγείται από άλλο πρόσωπο το συνολικό πρόστιμο που επιβάλλεται ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Η αλλαγή στο καθεστώς κίνησης των ιστορικών αυτοκινήτων γίνεται για να περιοριστούν τα φαινόμενα κατάχρησης από τους ιδιοκτήτες τους, που δεν πλήρωναν τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλιστρα, ενώ την ίδια στιγμή ενοικίαζαν τα αυτοκίνητά τους για γάμους και λοιπές εκδηλώσεις. Έτσι πλέον αν θέλει κάποιος να χρησιμοποιεί το ιστορικό του αυτοκίνητο θα πρέπει να βγάλει κανονικές πινακίδες.

Τα ιστορικά αυτοκίνητα που υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι καταγεγραμμένα σε λέσχες ξεπερνούν τις 10.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ