ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Για πόσο ακόμα τα αυτοκίνητά μας θα έχουν κλειδιά;

Για πόσο ακόμα τα αυτοκίνητά μας θα έχουν κλειδιά;

Ένα από τα παραδοσιακά στοιχεία που συνδέονται με το αυτοκίνητο είναι το κλειδί του, που με την πάροδο των χρόνων έχει εξελιχθεί, έχει αλλάξει μορφή, έχει αποκτήσει οθόνη που προβάλλει διάφορες πληροφορίες και εξακολουθεί να δηλώνει πεισματικά το παρόν. Όπως εξακολουθεί να παίζει και το ρόλο του status symbol, παράλληλα με το αυτοκίνητο στο οποίο αντιστοιχεί.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας όμως και με τις αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο ζωής μας η παρουσία του και η χρησιμότητά του έχει ήδη αρχίζει να μπαίνει σε αμφισβήτηση και τα επόμενα χρόνια μπορεί και να εκλείψει τελείως ή και να προσφέρεται, για τους παραδοσιακούς ή ρομαντικούς, με επιπλέον χρέωση. Ο λόγος για αυτό δεν είναι άλλος από την ύπαρξη πλέον και άλλων τρόπων που επιτρέπουν την ασφάλιση του αυτοκινήτου και το εύκολο κλείδωμα και ξεκλείδωμά του.

Τρόποι που οι περισσότεροι πλέον τους έχουμε στην τσέπη ή την τσάντα μας και δεν είναι άλλα από τα smartphone μας. Τα οποία με τη βοήθεια της κατάλληλης για κάθε περίπτωση εφαρμογής (app) θα μπορούν να πιστοποιήσουν στο σύστημα του οχήματος πως πρόκειται για τον κάτοχό του και να του εξασφαλίσουν την πρόσβαση. Παράλληλα ο ιδιοκτήτης θα μπορεί, αν θέλει, να εκχωρεί έναν ηλεκτρονικό κωδικό σε κάποιον τρίτο και να του επιτρέπει τη χρήση του αυτοκινήτου του. Για μια ή για περισσότερες φορές, ενώ με την ίδια λογική πρόσβαση μέσω κωδικού μιας χρήσης θα μπορεί να δίνεται π.χ. και σε εταιρείες courier για την παράδοση προϊόντων που έχει αγοράσει ο οδηγός στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του.

Φυσικά για την εξέλιξη αυτή το ερώτημα που προκύπτει άμεσα είναι αυτό της ασφάλειας. Οι απαντήσεις σε αυτό είναι πως και οι παραδοσιακές κλειδαριές των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και τα συστήματα keyless go -αυτά που τα πάντα γίνονται χωρίς τη φυσική χρήση του κλειδιού- παραβιάζονται από όσους ξέρουν. Επίσης υπάρχει ήδη διαθέσιμη τεχνολογία ασφάλειας για τα smartphones, μέσω των οποίων μπορεί κανείς π.χ. να διαχειριστεί τραπεζικούς λογαριασμούς και να κάνει αγορές με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αντικαταστήσει και τις ίδιες τις κάρτες.

Ενδεικτικές για τα πράγματα που θα έρθουν σε αυτόν τον τομέα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW και υπεύθυνου για τις πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας Ian Robertson, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters είπε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά, πόσοι άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά τα κλειδιά; Δεν τα βγάζουν ποτέ από τις τσέπες τους, οπότε γιατί να τα κουβαλάνε μαζί τους»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ