ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To νέο Ford Kuga ξεχωρίζει με την εμφάνιση, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία του

To νέο Ford Kuga ξεχωρίζει με την εμφάνιση, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία του

To νέο Ford Kuga είναι από τα καθιερωμένα και ιδιαίτερα επιτυχημένα μοντέλα της δημοφιλούς κατηγορίας των μεσαίων SUV και αυτό βέβαια έχει τους λόγους του, ξεκινώντας από την επιβλητική εξωτερική του εμφάνιση.

Στην οποία κυριαρχεί η χαρακτηριστική μάσκα που του εξασφαλίζει μια έντονη προσωπικότητα και το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της άμεσης αναγνώρισης. Η εικόνα ολοκληρώνεται με τους εξίσου χαρακτηριστικούς προβολείς με τα LED φώτα ημέρας, τους δυναμικούς προφυλακτήρες, τις καλαίσθητες ζάντες, η διάσταση των οποίων κυμαίνεται από τις 17 έως και τις 19 ίντσες και φυσικά τα στοιχεία που τονίζουν τον off road προσανατολισμό του. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα πλευρικά προστατευτικά, οι ποδιές που μπορούν να διαφοροποιούνται και οπτικά, οι ράγες οροφής και φυσικά η σημαντική απόσταση από τα έδαφος.

Η οποία συμβάλλει και στην πιο εύκολη είσοδο (και έξοδο) στο μοντέρνο και ποιοτικό εσωτερικό, που χαρακτηρίζεται από έναν minimal σχεδιασμό, με μόνο τους φυσικούς διακόπτες και μπουτόν που πραγματικά είναι απαραίτητα και συμβάλλουν στην επίτευξη μιας εξαιρετικής εργονομίας και με πολλές θήκες και θέσεις για όλα όσα έχει κανείς μαζί του.

Έτσι το νέο Ford Kuga είναι ιδιαίτερα πρακτικό αλλά και άνετο, μιας και διαθέτει μεγάλους χώρους τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές τους, καθώς το πορτμπαγκάζ του κυμαίνεται από τα 556 έως τα 1.655 λίτρα. Μάλιστα στην πολυτελή του έκδοση Vignale στάνταρ είναι και η ηλεκτρική 5η πόρτα, που ανοίγει αλλά και κλείνει με μια κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα.

Αυτό βέβαια δεν είναι το μόνο στοιχείο πολυτέλειας του νέου Ford Kuga Vignale, μιας και ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει και δερμάτινες επενδύσεις για τα θερμαινόμενα καθίσματά του (αυτό του οδηγού είναι και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο) -σε συνδυασμό με χαρακτηριστικές διακοσμητικές ραφές- και το ταμπλό, το σύστημα KeyLess της Ford και τον ατμοσφαιρικό εσωτερικό φωτισμό.

Αντίστοιχα στην πιο σπορ έκδοση ST-Line, που όπως και η Vignale διαφοροποιείται και αισθητικά, υπάρχουν ημι-δερμάτινες επενδύσεις και αλουμινένια πεντάλ που κάνουν σαφή τον προσανατολισμό της.

Ο σχεδιασμός του ταμπλό του νέου Ford Kuga προσδιορίζεται από τη μεγάλη οθόνη των 8,0 ιντσών του ιδιαίτερα εξελιγμένου συστήματος infotainment SYNC3. Το οποίο πέρα από ένα ιδιαίτερα εύχρηστο μενού διαθέτει και δυνατότητες ελέγχου του ηχοσυστήματος, του συστήματος πλοήγησης, αλλά και των συνδεδεμένων smartphones -για το σκοπό αυτό υπάρχουν όλες οι δυνατότητες διασύνδεσης- καθώς και δημοφιλών εφαρμογών με τη βοήθεια φωνητικών εντολών.

Παράλληλα το νέο Ford Kuga διαθέτει και μια πλήρη γκάμα εξελιγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Μεταξύ αυτών το Active City Stop, το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης που είναι ενεργό μέχρι και τα 50 χλμ./ ώρα καθώς και την τελευταία εκδοχή -για κάθετες και παράλληλες θέσεις- του συστήματος υποβοήθησης στάθμευσης Active Park Assist, που διεκπεραιώνει όλους τους ελιγμούς με το τιμόνι, ενώ ο οδηγός ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο.

Αυτόματα δεν γίνεται μόνο το παρκάρισμα αλλά και το ξεπαρκάρισμα, χάρη στο σύστημα Park Out Assist, την ίδια στιγμή που το Cross Traffic Alert ελέγχει τη διερχόμενη κίνηση για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε αυτή συμβάλλει και το σύστημα Adaptive Front Lighting που παρακολουθεί τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού και χρησιμοποιεί την κατάλληλη από τις συνολικά 7 ρυθμίσεις των προβολέων Bi-Xenon προκειμένου να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ορατότητα του οδηγού. Άλλωστε o οδηγός βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο και αυτό είναι εναρμονισμένο με την οδηγοκεντρική φιλοσοφία της Ford “Love the road again’’.

Το νέο Ford Kuga είναι βέβαια και ένα εξαιρετικό οικογενειακό μοντέλο, το οποίο μπορεί να οδηγείται και από τα πιο νεαρά μέλη μιας οικογένειας. Έτσι και για τη μεγαλύτερη ασφάλειά τους υπάρχει, όπως άλλωστε και για άλλα μοντέλα της Ford, το πρωτοποριακό σύστημα MyKey. Το οποίο επιτρέπει τον προγραμματισμό του κλειδιού που θα χρησιμοποιείται από τους συγκεκριμένους οδηγούς έτσι ώστε να παρεμποδίζονται οι εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις, να περιορίζεται η τελική ταχύτητα, να μην επιτρέπεται η απενεργοποίηση των συστημάτων ασφάλειας, να υπάρχει όριο για την ένταση του ηχοσυστήματος ή αυτό να τίθεται εκτός λειτουργίας στην περίπτωση που δεν γίνεται χρήση των ζωνών ασφαλείας.

Η επιτυχία του SUV της Ford οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη, σύγχρονη γκάμα των κινητήρων και των συστημάτων μετάδοσής του, η οποία καλύπτει πραγματικά όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις.

Το διαθέσιμο σύνολο βενζίνης είναι ο 1.5 Ecoboost, που στην έκδοσή των 150 ίππων συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και κινεί αποκλειστικά τους εμπρός τροχούς, ενώ σε αυτήν των 182 ίππων το νέο Ford Kuga είναι και αυτόματο και διαθέτει το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης AWD που αυξάνει ελάχιστα τη μέση κατανάλωση.

Με αυτόματο κιβώτιο μπορεί να συνδυαστεί και ο νέος κινητήρας πετρελαίου των 1.500 κυβικών και των 120 ίππων, που κινεί τους εμπρός τροχούς και εξασφαλίζει τόσο οικονομία καυσίμου (από 4,4 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα) όσο και χαμηλές εκπομπές CO2 (από 115 γραμμάρια το χιλιόμετρο).

Η γκάμα συνεχίζεται με τον 2.0 TDCi των 150 ίππων που όταν συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων η κίνηση μεταδίδεται είτε στους εμπρός είτε σε όλους τους τροχούς, ενώ όταν το κιβώτιο είναι αυτόματο, επίσης 6 σχέσεων, το επιβλητικό SUV είναι αποκλειστικά τετρακίνητο.

Κορυφαία πετρελαιοκίνητη έκδοση του νέου Ford Kuga είναι η τετρακίνητη 2.0 TDCi των 182 ίππων, είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με αυτόματο.

Ενδιαφέρον είναι πως πέρα από δυνατούς και σύγχρονους κινητήρες το νέο Ford Kuga διαθέτει τεχνολογίες όπως το Auto-Start-Stop και το Smart Regenerative Charging που ενεργοποιεί επιλεκτικά τον εναλλάκτη και φορτίζει τη μπαταρία όταν το SUV ρολάρει ή φρενάρει- που εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Οι τιμές του νέου Ford Kuga ξεκινούν από τις 22.175 ευρώ για το 1.5 EcoBoost με τον κινητήρα βενζίνης των 150 ίππων και την έκδοση εξοπλισμού Business. Η οποία διαθέτει έναν ιδιαίτερο πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό -μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εμπρός φώτα ημέρας LED, σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας (cruise control), σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος (Αctive City Stop) και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος- ο οποίος την καθιστά value for money.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ