ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Mercedes A-Class είναι πιο μπροστά από την εποχή της

H Mercedes A-Class είναι πιο μπροστά από την εποχή της

Πότε ο σχεδιασμός ενός αυτοκινήτου κρίνεται επιτυχημένος και γιατί όχι και διαχρονικός; Όταν εξακολουθείς να το προσέχεις και να σου προκαλεί το ενδιαφέρον, παρόλο που αποτελεί μια γνωστή εικόνα στους δρόμους.

Η Mercedes A-Class συγκαταλέγεται σαφώς σε αυτά τα χαρισματικά αυτοκίνητα, καθώς ξεχωρίζει τόσο με τη συνολική της εικόνα όσο και με τα επιμέρους στοιχεία της εμφάνισής της. Στοιχεία όπως η εμφατική της μάσκα και ο δυναμικός προφυλακτήρας, που μαζί με τους LED προβολείς (εξτρά εξοπλισμός) συνθέτουν ένα δυναμικό εμπρός μέρος. Εξίσου χαρακτηριστικό το προφίλ της με τις έντονες ακμές και το πίσω μέρος της, με το LED φώτα.

Το εσωτερικό της A-Class, χάρη στα προσεγμένα υλικά και την έμφαση στη λεπτομέρεια, αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας αλλά και υψηλής τεχνολογίας. Κύριος εκφραστής της τελευταίας η μεγάλη οθόνη στο μέσο του ταμπλό, που αποτελεί το κέντρο ελέγχου του εξελιγμένου συστήματος infotainment.

Οι δυνατότητες διασύνδεσης smartphones είναι φυσικά πλήρεις -διαθέσιμα είναι τόσο το Apple CarPlay όσο και το Google Auto για συσκευές με λογισμικό Android- ενώ πολλά είναι και τα εξελιγμένα συστήματα υποβοήθησης με τα οποία μπορεί να εξοπλιστεί. Όλες οι εκδόσεις της A-Class διαθέτουν στάνταρ το Collision Prevention Assist Plus, που όταν παραστεί η ανάγκη επιβραδύνει αυτόματα την A-Class, έτσι ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι συνέπειες μιας τυχόν σύγκρουσης, καθώς και το Attention Assist. Το τελευταίο παρακολουθεί με έξυπνο τρόπο τη συγκέντρωση του οδηγού και προτείνει διαλείμματα ξεκούρασής του. Άξιο λόγου και αναφοράς το Distronic Plus που διατηρεί αυτόματα τις σωστές αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, καθώς και το σύστημα της υποβοήθησης στάθμευσης. Το οποίο μπορεί να παρκάρει αυτόματα την A-Class τόσο σε παράλληλες όσο και σε κάθετες θέσεις στάθμευσης, ενώ την ξεπαρκάρει, επίσης αυτόματα, από τις παράλληλες.

Πέρα από τον εξοπλισμό ασφάλειας, υποβοήθησης και διασύνδεσης πλήρης είναι και ο εξοπλισμός άνεσης, με αποτέλεσμα ακόμα και τα πιο μεγάλα ταξίδια να είναι ιδιαίτερα ξεκούραστα. Φυσικά υπάρχουν και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης μέσα από την πλούσια λίστα του επιπλέον εξοπλισμού, οι οποίες δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την Α-Class τους ακριβώς όπως την έχουν φανταστεί.

Στα άνετα ταξίδια συμβάλλουν και οι χώροι για τους επιβάτες καθώς και η εξαιρετικά καλά ρυθμισμένη ανάρτηση, η οποία κατορθώνει αφενός να «απομονώνει» τις ανωμαλίες των δρόμων και αφετέρου να εξασφαλίζει μια ενδιαφέρουσα οδική συμπεριφορά.

Έτσι η πιο μικρή και πιο νεανική Mercedes μπορεί να καλύψει άνετα και σβέλτα πολλά χιλιόμετρα στις εθνικές οδούς, να είναι διασκεδαστική στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με τις αλλεπάλληλες στροφές και να αποδεικνύεται ευέλικτη και πρακτική μέσα στην κίνηση της πόλης.

Το σημαντικό είναι πως όλα τα παραπάνω γίνονται με οικονομία και φιλικότητα προς το περιβάλλον, μιας και όλοι οι κινητήρες με τους οποίους εξοπλίζεται είναι ιδιαίτερα εξελιγμένοι και σύγχρονοι. Παράλληλα οι πολλοί συνδυασμοί κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης εγγυώνται πως όλοι θα βρουν αυτόν που καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

Η εισαγωγική έκδοση βενζίνης είναι η Α 160, που κινείται από τον turbo τετρακύλινδρο των 1.595 κυβικών και των 105 ίππων, ενώ ο ίδιος κινητήρας αποδίδει 122 και 156 ίππους στις Α 180 και Α 200 αντίστοιχα. Και οι τρεις εκδόσεις των 1.600 κυβικών της A-Class μπορούν να συνδυαστούν με το αυτόματο κιβώτιο 7G-DCT, η παρουσία του οποίου κολακεύει και τις επιδόσεις. Ενδεικτικά η αυτόματη Α 200 χρειάζεται μόλις 7,8 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα και η τελική της ταχύτητα φτάνει τα 224 χλμ./ ώρα. Την ίδια στιγμή η μέση κατανάλωση της κυμαίνεται από 5,1 έως 5,4 λίτρα και οι εκπομπές CO2 από 119 έως 126 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Από κει και πάνω υπάρχουν οι Α 250 και Α 250 Sport των 2.000 κυβικών, με 211 και 218 ίππους, οι οποίες είναι διαθέσιμες και με τετρακίνηση.

Στους diesel ο εισαγωγικός κινητήρας είναι αυτός των 1.461 κυβικών, που αποδίδει 90 ίππους στην Α 160 d και 109 ίππους στην Α 180 d. Και οι δύο μπορούν να είναι και αυτόματες, με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT, κάτι που ισχύει και για τις Α 200 d και A 220 d των 136 και 177 ίππων αντίστοιχα. Για τις οποίες είναι διαθέσιμη και το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης 4MATIC.

Tετρακίνητη είναι και η κορυφαία έκδοση της γκάμας, η Mercedes-AMG A 45 4MATIC των 381 ίππων, που κινείται από τον πιο ισχυρό κινητήρα στον κόσμο στην κατηγορία των 2.000 κυβικών. Η Α 45 4ΜΑΤIC κάνει εμφανή το χαρακτήρα της και οπτικά, ενώ χρειάζεται μόλις 4,2 δεύτερα για να φτάσει από στάση τα 100 χλμ./ ώρα. Όσο για την τελική της περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ ώρα.

Οι τιμές της Mercedes A-Class ξεκινούν από τις 21.846 ευρώ για την diesel Α 160 d και από τις 22.040 ευρώ για την Α 160 (βενζίνη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ