ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Grandland X είναι το πιο ολοκληρωμένο SUV της Opel

Το Grandland X είναι το πιο ολοκληρωμένο SUV της Opel

Το ντεμαράζ της Opel στα SUV ολοκληρώθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον, καθώς η γερμανική εταιρεία που πλέον ανήκει στο γαλλικό όμιλο της PSA εκεί που η μόνη της εκπροσώπηση στην κατηγορία ήταν το Mokka X μέσα σε λίγους μήνες πρόσθεσε το (ελαφρώς) μικρότερο Grossland X με τον πιο light προσανατολισμό και τώρα το εμφανώς μεγαλύτερο Grandland X.

Το οποίο με μήκος σχεδόν 4,48 μέτρων τοποθετείται στην καρδιά των μικρών- μεσαίων εκπροσώπων της κλάσης και διαθέτει μια σύγχρονη εικόνα, προσαρμοσμένη στην οικογενειακή ταυτότητα της μάρκας γενικά και των SUV της ειδικά, ενώ είναι ταυτόχρονα και άμεσα αναγνωρίσιμο.

Σημαντικό το τελευταίο, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του πως διαθέτει πολλά κοινά με το 3008 της Peugeot, ο προσανατολισμός του οποίου είναι πιο νεανικός και μοντέρνος. Το Grandland X κάνει λιγότερο «θόρυβο» με την παρουσία του αλλά αυτό ήταν ευθύς εξαρχής αναμενόμενο με βάση το προφίλ και την τοποθέτηση της Opel. Η αισθητική του προσέγγιση είναι πιο «σίγουρη» και σαφώς αφορά ένα σημαντικό ποσοστό -για να μην πούμε το μεγαλύτερο- όσων ενδιαφέρονται για SUV αυτού του μεγέθους που κατά κανόνα θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του οικογενειακού αυτοκινήτου.

Αυτόν το ρόλο το Grandland X τον υπηρετεί ιδιαίτερα καλά και με συνέπεια. Διαθέτει μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (πορτμπαγκάζ από 514 έως και 1.652 λίτρα), έχει ένα σύγχρονο, ποιοτικό διάκοσμο με πολύ καλή εργονομία και εξοπλισμό ο οποίος καλύπτει όλες τις απαιτήσεις. Από τη διασύνδεση smartphones, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και το σύστημα infotainment με την οθόνη αφής, μέχρι στοιχεία που βελτιώνουν την άνεση και την πρακτικότητα όπως είναι η ηλεκτρική 5η πόρτα και το OnStar. Το πολύ καλό σύστημα προσωπικής συνδεσιμότητας και υποστήριξης της Opel, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει Wi-Fi Hotspot καθώς και νέες υπηρεσίες όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρου στάθμευσης. Άξιο λόγου και αναφοράς και το premium ηχοσύστημα της Denon με 8 ηχεία και subwoofer.

Σημαντικό είναι πως το μεγάλο SUV της Opel εμφανίζεται και ιδιαίτερα πολιτισμένο. Η ανάρτησή του δεν αφήνει τις ανωμαλίες των δρόμων να φτάσουν μέχρι τους επιβάτες -οι δρόμοι γύρω από το χωριό Σελιάνα (Αρχαία Φελλόη) της Αχαΐας που το οδηγήσαμε δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση- ενώ ταυτόχρονα ελέγχει καλά τις κινήσεις του αμαξώματος και τις κλίσεις στις στροφές. Ταυτόχρονα υπάρχει και το (εξτρά) ηλεκτρονικό σύστημα IntelliGrip με τα 5 προγράμματα λειτουργίας (νορμάλ, χιόνι, λάσπη, άμμο ή βρεγμένη επιφάνεια και off) που βελτιώνουν ανάλογα την πρόσφυση προσαρμόζοντας την κατανομή της ροπής στους εμπρός τροχούς αλλά και επιτρέποντας την ολίσθηση εάν αυτό είναι απαραίτητο.

OPEL GRANDLAND X 23

Το Opel Grandland X διαθέτει σύγχρονο, ποιοτικό εσωτερικό με μεγάλους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, καθώς και πλήρη εξοπλισμό. Πηγή: Γιώργος Καραγιωργάκης

Στο πολιτισμένο χαρακτήρα του Grandland συμβάλλει και ο κινητήρας πετρελαίου των 1.600 κυβικών, που δεν έρχεται ακουστικά στο προσκήνιο, παρά μόνο αν τον πιέσεις ψηλά. Στην πράξη δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, μιας και η απόδοσή του είναι ιδιαίτερα καλή από χαμηλά, σχεδόν από το ρελαντί, μέχρι τη μεσαία περιοχή στροφών. Το τελευταίο δεν αποτελεί έκπληξη μιας και πρόκειται για το πολύ καλό σύνολο της PSA που έχει δώσει σε πολλά μοντέλα με επιτυχία τα διαπιστευτήριά του και αποδίδει 120 ίππους και 300 Nm (επίσημη μέση κατανάλωση 5,1 έως 5,5 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα, εκπομπές CO2 117 έως 126 γραμμάρια το χιλιόμετρο).

Πέρα από το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων μπορεί να συνδυαστεί και με ένα αυτόματο επίσης 6 σχέσεων, κάτι που ισχύει και για το σύνολο βενζίνης που συμπληρώνει τη γκάμα, τον τρικύλινδρο turbo των 1.200 κυβικών, επίσης προέλευσης PSA, στην έκδοσή του των 130 ίππων. Η οποία εξασφαλίζει και καλές επιδόσεις, ειδικά σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο (0-100 χλμ./ ώρα σε 10,9 δεύτερα, τελική ταχύτητα 188 χλμ./ ώρα)

Το νέο Opel Grandland X είναι διαθέσιμο σε 3 επίπεδα εξοπλισμού, τα X-Cite, X-Plore και X-Clusive και οι τιμές του ξεκινούν από τις 24.500 ευρώ σε συνδυασμό με τον 1.2Τ και από τις 26.500 με τον 1.6 CDTi. Το αυτόματο κιβώτιο για τον κινητήρα βενζίνης κοστίζει 1.500 ευρώ επιπλέον, ενώ για τον diesel και ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού και τη φορολογική κλίμακα στην οποία εντάσσεται από 1.000 έως 2.618 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ