ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Kαλωσήρθατε στον πιο γρήγορο τόπο του πλανήτη

Kαλωσήρθατε στον πιο γρήγορο τόπο του πλανήτη

Στις μνημειώδεις αλυκές Bonneville της βορειοδυτικής Γιούτα το κυνήγι της ταχύτητας είναι κάτι παραπάνω από χόμπι. Είναι αφορμή για να γραφτεί ιστορία.

Λιγότερο από δυο ώρες μακριά από το Salt Lake City, το Bonneville Speedway είναι μια εντελώς επίπεδη και σκληρή επιφάνεια, μια μορφολογία που την καθιστά το πλέον κατάλληλο μέρος στον κόσμο για αυτούς που αγαπούν να κατακτούν την ταχύτητα.

Εδώ ο Βρετανός σερ Μάλκολμ Κάμπελ κατέκτησε το πρώτο World Land Speed Record επιδιδόμενος στο σπορ της ταχύτητας από το 1924 ως το 1935 επιτυγχάνοντας 9 φορές την απόλυτη επίδοση, αρχικά με το πανίσχυρο Sunbeam κι αργότερα με το αεροδυναμικό Bluebird. Μέχρι το 1970 το ρεκόρ του είχε καταρριφθεί.

Η ερωμένη των αλυκών

Σε αυτόν τον εμβληματικό τόπο αφοσιώθηκε η φωτογράφος Alexandra Lier στο τελευταίο της project που επιμελείται με απόλυτη πειθαρχία. Από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο, εδώ και 16 χρόνια, η Ολλανδή φωτογραφίζει το ημερολόγιο των εραστών του γκαζιού.

Κάθε χρόνο λάτρεις της αδρεναλίνης από όλο τον κόσμο τεστάρουν τις αντοχές τους με την ελπίδα να κατακτήσουν το δικό τους παράσημο στο πάνθεον της Γιούτα.

“Είναι σαν να απονέμεται ένας φόρος τιμής στους αγώνες, για τους οποίους έχω μεγάλο πάθος”, εξηγεί η Lier. “Αγαπώ και σέβομαι τον κόσμο αυτής της κοινότητας για αυτό που κάνει. Με τις φωτογραφίες μου προβάλλω τόσο τους ανθρώπους όσο και τα αμάξια, τη φύση, ελπίζοντας να αποτυπώσω το πώς νοιώθει κανείς εδώ. Το τοπίο είναι κάτι μοναδικό, κάτι πρωτοφανές.”

Το κλίμα και το τέλος

Μοιάζει με χιόνι, αλλά είναι ζεστό. Το αλάτι κάνει το έδαφος τραχύ, άλλες φορές είναι ξηρό, άλλες πάλι κολλώδες. Το να φωτογραφίζει κανείς τα Salt Flats δεν είναι βέβαια και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. “Ενώ η απέραντη ομορφιά του τοπίου και ο φυσικά βοηθητικός φωτισμός διευκολύνουν, οι σκιές που δημιουργούνται όταν χαμηλώνει ο ήλιος, σε δυσκολεύει. Όμως κάθε χρόνο που επισκέπτομαι τον τόπο αυτό, μαθαίνω περισσότερα”.

Αν και πολλά ρεκόρ έχουν οριστεί και καταρριφθεί εδώ, το Bonneville βρίσκεται πλέον σε μια μάχη με το χρόνο. Τα τελευταία δυο χρόνια το λασπώδες έδαφος λόγω υγρού κλίματος έχει γίνει λόγος ακύρωσης Speed Week -του μεγαλύτερου γεγονότος της χρονιάς. Κάποιοι κάνουν λόγο και για συμφέροντα από τις τοπικές επιχειρήσεις εξόρυξης στην περιφέρεια.

Διακριτική υποσημείωση

H έκταση των αλυκών Bonneville σήμερα έχει μειωθεί στο 1/3 της συγκριτικά με το παρελθόν.

'Like riding on the moon': Welcome to the fastest place in the world

ΔΗΜΟΦΙΛΗ