ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H McLaren Senna τα έχει όλα στον υπερθετικό βαθμό: όνομα, τεχνολογία, ίππους και τιμή

Αυτοκίνητο: H McLaren Senna τα έχει όλα στον υπερθετικό βαθμό: όνομα, τεχνολογία, ίππους και τιμή

Το νέο hyper car της ΜcLaren, η διάδοχος της P1 που ουσιαστικά έβαλε τη βρετανική εταιρεία στο χάρτη του αυτοκινήτου, έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό αλλά μάλλον κανείς δεν υπολόγιζε πως θα γινόταν το colpo grosso και θα το ονόμαζαν Senna. Μια επωνυμία με μεγάλο ειδικό βάρος, που δημιουργεί άμεσα προσδοκίες, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν.

Από την άλλη είναι λογικό η κορυφαία McLaren να έχει το όνομα του κορυφαίου για πολλούς πιλότου στην ιστορία της Φόρμουλα 1, μια και ο μεγάλος Βραζιλιάνος είχε κατακτήσει όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματά του με τη βρετανική ομάδα.

Η ολοκαίνουργια McLaren Senna λοιπόν που ναι μεν προορίζεται για τις πίστες αλλά θα μπορεί να κυκλοφορεί και σε δημόσιους δρόμους, παρουσιάστηκε επίσημα διαδικτυακά, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό στην έκθεση της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου και οι πωλήσεις της θα ξεκινήσουν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Για την ακρίβεια όχι οι πωλήσεις της αλλά οι παραδόσεις της, μιας και οι 500 που θα κατασκευαστούν έχουν ήδη προ- πωληθεί. Έναντι 750.000 λιρών η κάθε μια -με την τρέχουσα ισοτιμία αντιστοιχούν σε 853.000 ευρώ- συμπεριλαμβανομένων των φόρων στη Μεγάλη Βρετανία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις υπόλοιπες αγορές.

Οπτικά η Senna είναι εντυπωσιακή και έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο την καμπίνα των επιβατών, το σχήμα της οποία παραπέμπει σε σταγόνα, όπως στα καθαρόαιμα αγωνιστικά. Φυσικά πέρα από το πλαίσιο το ανθρακόνημα χρησιμοποιείται κατά κόρον στο αμάξωμα, για το οποίο ισχύει γενικά το form follows function, ότι δηλαδή η σχεδίαση ακολουθεί την λειτουργικότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως κάθε στοιχείο εξυπηρετεί και ένα σκοπό, π.χ. την αεροδυναμική, την ψύξη κ.λπ., της θηριώδους πίσω αεροτομής συμπεριλαμβανομένης.

Ενδιαφέρον είναι πως το αμάξωμα της νέας υπερ McLaren είναι κλειστό. Δεν υπάρχει δηλαδή ανοιγόμενο κάλυμμα για πρόσβαση στον κινητήρα ή σε κάποιον χώρο αποσκευών -έτσι κι αλλιώς δεν υφίσταται πορτμπαγκάζ, παρά μόνο μια πρόβλεψη για να μπορεί να τοποθετήσει κανείς 2 κράνη και 2 αγωνιστικές φόρμες- αλλά μόνο κάποια ανοίγματα προκειμένου να μπορούν να προστεθούν καύσιμο, λιπαντικά και ψυκτικά υγρά στον κινητήρα.

Ο οποίος είναι ο γνωστός V8 των 4.000 κυβικών με τα διπλά turbo της βρετανικής εταιρείας, που για την περίσταση αποδίδει 800 ίππους και 800 Nm, είναι τοποθετημένος στο κέντρο και μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου με διπλό συμπλέκτη κινεί τους πίσω τροχούς. Σημειώστε πως δεν υπάρχει υβριδική υποβοήθηση για λόγους βάρους, ακριβώς όπως δεν υπάρχει και τετρακίνηση ή τετραδιεύθυνση.

MCLAREN SENNA 8a

Εντυπωσιακό το πίσω μέρος της McLaren Senna με την τεράστια φτερούγα και τα άλλα αεροδυναμικά στοιχεία. Οι εξατμίσεις της πάντως θυμίζουν τα μοντέλα της Pagani... Πηγή: McLaren

Αν τα παραπάνω νούμερα πάντως δεν σας εντυπωσιάζουν λάβετε υπόψη πως το κενό βάρος της McLaren Senna είναι μόλις 1.189 κιλά, ενώ έτοιμη για χρήση ζυγίζει κάτω από 1.300 κιλά. Στην πράξη αυτό σημαίνει μια εξαιρετική αναλογία κιλών ανά ίππο, μικρότερη του 1,65 στο σημείο εκκίνησης μιας πίστας, που υπόσχεται εξαιρετικές επιδόσεις και κατά πάσα πιθανότητα ένα νέο ρεκόρ στο θρυλικό Nürburgring. Για λόγους σύγκρισης και μόνο η νυν κάτοχος του ρεκόρ, η Porsche 911 GT2 RS είναι 100 κιλά πιο βαριά και υπολείπεται αισθητά σε ισχύ.

Σε μια τέτοια προσπάθεια αλλά και γενικά στην επίτευξη κορυφαίων χρόνων γύρου σε πίστες -η εύρεση των ιδανικών γραμμών αλλά και η ενίσχυση της αίσθησης της ταχύτητας είναι και ο λόγος που οι πόρτες στο κάτω μέρος τους είναι διάφανες- θα βοηθά σημαντικά και η ενεργητική ανάρτηση. Η οποία για λόγους βάρους δεν διαθέτει αντιστρεπτικές, ενώ για τη χρήση στην πίστα χαμηλώνει ούτε λίγο ούτε πολύ ολόκληρα 50 χιλιοστά.

Η McLaren ισχυρίζεται πως η «επικοινωνία» μεταξύ του οδηγού και της Senna θα βρίσκεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα, αλλά αυτό θα μπορέσουν να το διαπιστώσουν πέρα από τους 500 που θα την αποκτήσουν μόνο οι τυχεροί που θα έχουν κάποια στιγμή τη δυνατότητα να την οδηγήσουν περιστασιακά. Οι υπόλοιποι μόνο εικασίες θα μπορούμε να κάνουμε…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ