Αυτοκίνητο: Και η σουηδική ΑΒ Volvo των φορτηγών στο καλάθι της κινεζικής Geely

Η κινεζική Geely φαίνεται πως έχει πολλά διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά και πλάνο διείσδυσης στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτου και μάλιστα σε όλους τους τομείς της.

Διαβάστε επίσης

Έτσι μετά την πρόσφατη εξαγορά της αμερικάνικης Terrafugia των ιπτάμενων αυτοκινήτων και ενός ποσοστού της τάξης του 5% στο γερμανικό όμιλο της Daimler εξαγόρασε το 8,2% της σουηδικής AB Volvo. Της εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της την Volvo Trucks, τα φορτηγά της Volvo και από την οποία το 1999 είχε αυτονομηθεί ο κλάδος των επιβατικών.

Σε αντίθεση με το 5% της Daimler που αγοράστηκε από την ελεύθερη αγορά καθώς οι Γερμανοί αρνήθηκαν την απευθείας πώληση με έκπτωση το 8,2% της σουηδικής εταιρείας αποκτήθηκε από την Cevian Capital. Το πόσο που λέγεται ότι κόστισε, κάποιες πηγές αναφέρουν πως δεν είναι επίσημο αλλά είναι βέβαιο πως θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το βέβαιο είναι πως με το ποσοστό αυτό η κινέζικη εταιρεία γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της AB Volvo από πλευράς κεφαλαιοποίησης και ο δεύτερος  μεγαλύτερος σε ότι αφορά τα δικαιώματα ψήφου.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή είναι πως η Geely έχει στην ιδιοκτησία της και τα επιβατικά της Volvo, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια φημολογία για μια πιθανή μελλοντική εκ νέου συνένωση των δύο εταιρειών. Οι υπεύθυνοι της κινεζικής εταιρείας έσπευσαν να δηλώσουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους. Παράλληλα ανέφεραν πως με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους στην ηλεκτροκίνηση αλλά και στην αυτόνομη οδήγηση θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της AB Volvo.

Η οποία μεταξύ άλλων έχει στην κατοχή της και το 45% της Dongfeng Commercial Vehicles. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες κατασκευής επαγγελματικών οχημάτων, ενώ στις δραστηριότητές της εντάσσεται και η κατασκευή δομικών μηχανημάτων και μηχανημάτων οδοποιίας και στην Κίνα.

Η Geely πέρα από τις εταιρείες που προαναφέραμε έχει στο πορτοφόλιο της και τη Lotus αλλά και την εταιρεία που κατασκευάζει τα παραδοσιακά λονδρέζικα ταξί.


Διαβάστε επίσης

Αυτοκίνητο: Η κινέζικη Geely μετά τη Volvo μπαίνει και στη Mercedes

Τέλος εποχής στην FCA: Αποχώρησε ο Sergio Marchionne έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια

Αυτοκίνητο: To ηλεκτρικό Nissan Leaf γίνεται πιο σπορ και δυναμικό ως Νismo

Tο R.S. Trophy με τους 300 ίππους είναι το πιο σκληροπυρηνικό Renault Megane