ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Ο όμιλος Renault Nissan Mitsubishi είναι πρώτος στις παγκόσμιες πωλήσεις για το 2017

Αυτοκίνητο: Ο όμιλος Renault Nissan Mitsubishi είναι πρώτος στις παγκόσμιες πωλήσεις για το 2017
REUTERS/Steve Marcus

Η διαμάχη μεταξύ του γερμανικού ομίλου της Volkswagen και του γαλλο- ιαπωνικού των Renault Nissan Mitsubishi για το ποιος είναι πρώτος στις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων για το έτος 2017 έληξε τελικά με την επικράτηση του δεύτερου.

Συνολικά λοιπόν την περσινή χρονιά οι Γάλλοι πούλησαν παγκοσμίως 10,61 εκατομμύρια αυτοκίνητα, από τα οποία τα 5,82 εκατομμύρια αντιστοιχούν στη Nissan. Από τα υπόλοιπα τα 3,76 εκατομμύρια έφεραν τα σήματα της Renault, ενώ το 1,03 στη Mitsubishi, που από πέρυσι ανήκει, σε κάποιο σημαντικό ποσοστό, στον όμιλο των Renault Nissan. Μάλιστα η προσθήκη της Mitsubishi έγινε για το σκοπό αυτό, να αυξηθούν δηλαδή οι συνολικές πωλήσεις και ο όμιλος να περάσει στην πρώτη θέση.

Φυσικά πέρα από την πρωτιά υπάρχουν και οι οικονομίες κλίμακας, που με την προσθήκη ακόμα ενός κατασκευαστή αυξάνουν, ενώ μπορούν να επιτευχθούν με την κοινή χρήση πλαισίων, κινητήρων και ανταλλακτικών. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κοινές διαδικασίες έρευνας και εξέλιξης, ενώ αυτή είναι μια κοινή πρακτική σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο στόχος πάντως για το γαλλο- ιαπωνικό όμιλο είναι πωλήσεις ύψους 14 εκατομμυρίων μονάδων για το 2022, με ταυτόχρονη μείωση των εξόδων κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ομίλος Volkswagen το 2017 πούλησε συνολικά 10,53 εκατομμύρια μονάδες, με τη διαφορά των περίπου 80.000 από τον πρώτο να είναι βέβαια πολύ μικρή, ενώ σχετικά μικρή είναι και η απόσταση από τον τελικά 3ο της κατάταξης Toyota. Οι πωλήσεις της οποίας ήταν 10,20 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ