ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πόσο μπορεί να κοστίζει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο παραγωγής;

Αυτοκίνητο: Πόσο μπορεί να κοστίζει το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο παραγωγής;

Η έκθεση της Γενεύης, που θα ανοίξει για το κοινό τις πύλες της στις 8 Μαρτίου, θα φιλοξενήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα. Το οποίο δεν είναι άλλο από το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο κανονικής παραγωγής.

Πρόκειται για το Liberty, που κατασκευάζει η ολλανδική εταιρεία Pal-V και θα μπορεί να το αποκτήσει κανείς καταβάλλοντας ένα ποσό που θα φτάνει περίπου τις 350.000 ευρώ.

Όπως μπορούμε να δούμε και από τις φωτογραφίες και το βίντεο το Pal-V Liberty έχει φουτουριστική σχεδίαση και τρεις τροχούς, ενώ στην κίνησή του στο δρόμο χαρακτηριστικές είναι οι κλίσεις που παίρνει το αμάξωμά του στις στροφές. Ως αυτοκίνητο -το μήκος του δεν ξεπερνά τα 4,0 μέτρα- αποδίδει 100 ίππους, μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 160 χλμ./ ώρα, χρειάζεται λιγότερα από 9,0 δεύτερα για να φτάσει από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα, ενώ η επίσημη μέση κατανάλωσή του είναι 7,6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα.

Το Liberty μετατρέπεται από αυτοκίνητο σε αεροσκάφος μέσα σε μόλις 10 λεπτά, ενώ το μεγάλο στροφείο που το κάνει να μοιάζει με ελικόπτερο δεν είναι αυτό που του εξασφαλίζει την κίνηση. Κι αυτό γιατί κινείται από τον αέρα λειτουργώντας ως γυροσκόπιο, εξασφαλίζοντας την αιώρηση, βελτιώνοντας έτσι τα πτητικά χαρακτηριστικά και διευκολύνοντας το έργο του πιλότου. Η κίνηση και κατά συνέπεια η πτήση του Pal-V Liberty οφείλεται στην έλικα στο πίσω μέρος του, που κινείται από 2 κινητήρες της Rotax με συνολική απόδοση 200 ίππων, οι οποίοι καταναλώνουν κοινή, αμόλυβδη βενζίνη.

Για την απογείωσή του απαιτείται δρόμος ή διάδρομος μήκους 330 μέτρων, η οικονομική ταχύτητα πτήσης του είναι 140 χλμ./ ώρα και η μέγιστη 180 χλμ./ ώρα, η κατανάλωση 26 λίτρα την ώρα, η μέγιστη ακτίνα δράσης 500 χιλιόμετρα (με ένα άτομο και ρεζέρβα για μισή ώρα λειτουργίας) και η αυτονομία πτήσης 4,3 ώρες.

Πάντως η κατασκευάστρια εταιρεία το παρουσιάζει ως μέσο εξοικονόμηση χρόνου, καθώς και ως μέσο διασκέδασης. Πέρα από σύνθετο μέσο μεταφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ