ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γιατί η BMW παρουσίασε νωρίτερα από ότι συνηθίζει τη νέα γενιά της X4;

Γιατί η BMW παρουσίασε νωρίτερα από ότι συνηθίζει τη νέα γενιά της X4;

Για τη BMW ο κύκλος ζωής ενός μοντέλου αυτοκινήτου κυμαίνεται από 6 έως και 7 χρόνια και έτσι η παρουσίαση της νέας γενιάς της X4 στην έκθεση της Γενεύης στις αρχές Μαρτίου προκαλεί καταρχήν έκπληξη, μιας και δεν θα έχουν περάσει ούτε καν 4 γεμάτα χρόνια από την έναρξη των πωλήσεών της.

Η έκπληξη όμως έχει πολύ περιορισμένες διαστάσεις ή για να είμαστε ακριβείς δεν είναι στην ουσία καν έκπληξη αν συνυπολογίσει κανείς πως η πρώτη γενιά του μεσαίου κουπέ SUV της εταιρείας του Μονάχου παρουσιάστηκε όταν η αντίστοιχη Χ3 στην οποία βασιζόταν είχε ξεπεράσει το μέσο του δικού της κύκλου ζωής.

Λογικά λοιπόν και από τη στιγμή που υπάρχει ολοκαίνουργια X3 ήταν απλά θέμα χρόνου το πότε θα κάνει την εμφάνισή της και η νέα, η δεύτερη κατά σειρά, γενιά της X4. Η οποία αισθητικά ακολουθεί την λογική όχι μόνο της προκατόχου της αλλά και της μεγαλύτερης X6 που ουσιαστικά δημιούργησε τη συγκεκριμένη κατηγορία. Έτσι και εδώ τα παράθυρα είναι αρκετά μικρά και η κλίση της οροφής στο πίσω μέρος της αρκετά μεγάλη, ενώ από κει και πέρα έχουν υιοθετηθεί όλα τα γνωρίσματα της σχεδίασης των πιο πρόσφατων SUV της μάρκας.

Ταυτόχρονα η X4 έχει μεγαλώσει κατά 81 χιλιοστά φτάνοντας πλέον τα 4,742 μέτρα, παρά την αύξηση αυτή είναι πιο ελαφριά κατά 50 κιλά, ενώ είναι και πιο αεροδυναμική (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,30).

Η κατανομή του βάρους πάντως στους δύο άξονες εξακολουθεί να είναι 50:50, ενώ η αύξηση του μεταξονίου κατά 54 χιλιοστά έχει θετική επίδραση στους χώρους στο εσωτερικό της (πορτμπαγκάζ από 520 έως 1.420 λίτρα). Η διαμόρφωση του οποίου ακολουθεί τη γνώριμη και ιδιαίτερα καλή εικόνα των σύγχρονων BMW, ενώ ο εξοπλισμός περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης άνεσης και infotainment. Αναπόσπαστο στοιχείο του τελευταίο η οθόνη των 10,25 ιντσών, που διαθέτει δυνατότητες ελέγχου τόσο με χειρονομίες όσο και με φωνητικές εντολές.

Η γκάμα με κινητήρες βενζίνης αποτελείται από τις X4 xDrive20i με τους 182 ίππους και την X4 xDrive30i με τους 252 ίππους, πάντα από 2.000 κυβικά, ενώ αυτή των diesel απαρτίζεται από τις τετρακύλινδρες X4 xDrive20d των 190 ίππων και X4 xDrive25d των 231 ίππων και των 2.000 κυβικών. Επιπλέον υπάρχει η εξακύλινδρη diesel X4 xDrive30d των 3.000 κυβικών με 265 ίππους, καθώς και δύο εκδόσεις Μ Performance. H βενζινοκίνητη X4 M40i με 360 ίππους, και η πετρελαιοκίνητη X4 M40d με 326. Και οι δύο είναι εξακύλινδρες 3.000 κυβικών.

Στάνταρ παντού είναι τόσο η τετρακίνηση όσο και το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, οι γραμμές εξοπλισμού είναι οι xLine, M Sport X και M Sport, ενώ μεγάλες είναι και οι δυνατότητες προσωποποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ