ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: H Mazda επαναφέρει τους κινητήρες Wankel από το… παράθυρο

Αυτοκίνητο: H Mazda επαναφέρει τους κινητήρες Wankel από το… παράθυρο

Οι περιστροφικοί κινητήρες ή Wankel, από το όνομα του μηχανικού Felix Wankel που τους εφηύρε, έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά υστερούν σε ότι αφορά την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων.

Μοιραία λοιπόν έχουν πέσει θύμα των όλο και πιο αυστηρών κανονισμών, προς μεγάλη απογοήτευση των οπαδών τους αλλά και των φίλων της Mazda που είναι η εταιρεία που επέμενε σε αυτούς. Οι Ιάπωνες πάντως δείχνουν να πιστεύουν στους Wankel και έτσι όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μάρκας για την Eυρώπη Martijn ten Brink θα επιστρέψουν μέσα στο 2019.

Όχι όμως με τον τρόπο που γνωρίζαμε αλλά από το… παράθυρο, μιας και θα χρησιμοποιηθούν ως range extenders στα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας. Δηλαδή δεν θα κινούν απευθείας τους τροχούς αλλά θα χρησιμοποιούνται για να φορτίζουν την μπαταρία η οποία με τη σειρά της θα τροφοδοτεί τον ή τους ηλεκτροκινητήρες. Με αποτέλεσμα την αύξηση της αυτονομίας τους.

Το πλεονέκτημα των Wankel για τη χρήση αυτή -για την οποία θα έχουν ένα μόνο ρότορα- είναι το πολύ μικρό τους μέγεθος που δεν ξεπερνά αυτό ενός κουτιού παπουτσιών. Ταυτόχρονα χάρη στην αρχιτεκτονική τους δεν έχουν κραδασμούς αλλά ούτε και ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο θορύβου, οπότε δεν αλλάζουν το χαρακτήρα ενός ηλεκτρικού μοντέλου.

Γενικά η Mazda είναι από τις εταιρίες που πιστεύουν ακράδαντα πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα είναι δυναμικά παρόντες για τα επόμενα 15 έως 25 χρόνια. Στόχος της είναι να φτάσει τη θερμοδυναμική τους απόδοση στο 56%, τιμή που θα τους καταστήσει εξίσου αποτελεσματικούς με τους ηλεκτρικούς σε ότι αφορά τις εκπομπές ρύπων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ