ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Tι ταχύτητα πρέπει να αναπτύξει ένα τρακτέρ για να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ Guinness;

Αυτοκίνητο: Tι ταχύτητα πρέπει να αναπτύξει ένα τρακτέρ για να σημειώσει παγκόσμιο ρεκόρ Guinness;

Το κάθε όχημα κατασκευάζεται για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες και σε ότι αφορά τους γεωργικούς ελκυστήρες, τα τρακτέρ στην καθομιλουμένη, η ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας σαφώς και δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Μάλιστα τα τρακτέρ είναι τόσο αργοκίνητα που δεν είναι λίγες οι φορές που όταν βγουν σε δημόσιους δρόμους προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, που ενίοτε έχει σα συνέπεια και επικίνδυνες προσπεράσεις. Φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα αλλά π.χ. και στη Μεγάλη Βρετανία, και έτσι με το φαινόμενο αυτό ασχολήθηκαν και οι Matt LeBlanc (ναι, o Joye από τα «Φιλαράκια» που πλέον είναι ο βασικός πρωταγωνιστής) και Chris Harris στην τηλεοπτική εκπμή του TopGear.

Στα πλαίσια της εκπομπής τους λοιπόν τους προέκυψε το Track-tor, ένα πρωτότυπο τρακτέρ που θέλει να αποδείξει πως οι γεωργικοί ελκυστήρες μπορούν να μην είναι «κινητά εμπόδια» στο δρόμο. Για το σκοπό αυτό κινείται από έναν V8 5.700 κυβικών της Chevrolet, ο οποίος αποδίδει 500 ίππους, ενώ όπως μπορείτε να δείτε και από το γράφημα στο photo-line έχει πολλές μετατροπές σε όλα σχεδόν τα σημεία του. Από τους τροχούς μέχρι την πίσω αεροτομή και τα φρένα, γιατί όλος αυτός ο όγκος πρέπει και να ακινητοποιείται, ενώ το πορτοκαλί χρώμα που είναι βαμμένο παραπέμπει σε… Lamborghini -στα super cars και όχι στα ομώνυμα τρακτέρ.

Και μπορεί το Track-tor -το πρώτο συνθετικό του ονόματός του παραπέμπει σε πίστα- να μην φτάνει τα 300 χλμ./ ώρα που επιτυγχάνει εύκολα μια Huracan ή μια Aventador, αλλά με το Stig πίσω από το τιμόνι του -το γνωστό, άγνωστο οδηγό του τηλεοπτικού TopGear- ξεπέρασε τα 140 χλμ./ ώρα. Για την ακρίβεια έφτασε τα 140,4 χλμ./ ώρα σημειώνοντας βέβαια και νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας Guinness για τρακτέρ, μιας και το προηγούμενο, που είχε επιτευχθεί στη Φινλανδία ήταν μόλις 129,8 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ