ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Tο νέο Toyota RAV4 έγινε και πάλι πιο SUV και θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο

Αυτοκίνητο: Tο νέο Toyota RAV4 έγινε και πάλι πιο SUV και θέλει να επιστρέψει στο προσκήνιο

To RAV4 της Toyota είναι ένα από τα σημαντικά σύγχρονα μοντέλα, κυρίως γιατί ήταν (και) αυτό που έθεσε τις βάσεις πριν από περίπου 20 χρόνια για τη δημιουργία της εξαιρετικά δημοφιλούς πλέον κατηγορίας των SUV.

Λογικό ήταν να εξελιχθεί και σε εμπορική επιτυχία, κυρίως στη 2η και την 3η γενιά του, όχι μόνο στην Ευρώπη γενικά, αλλά και στην Ελλάδα ειδικά. Με εξαίρεση την τελευταία εκδοχή του, η οποία όχι μόνο συνέπεσε με την οικονομική κρίση στη χώρα μας, αλλά και γιατί σχεδιαστικά η Toyota επέλεξε, σε αντίθεση με τις τάσεις που διαμορφώνονταν να του προσδώσει μια πιο πολυμορφική διάσταση παρά να τονώσει τον SUV χαρακτήρα, που έτσι και αλλιώς παραδοσιακά τον διέθετε.

Αυτό έρχεται να το διορθώσει τώρα, με την καινούργια του γενιά που παρουσιάζεται στην έκθεση της Νέας Υόρκης που μόλις άνοιξε τις πύλες της. Έτσι το νέο RAV4 έχει ξεκάθαρα ένα SUV προσανατολισμό και είναι πιο δυναμικό και ελκυστικό. Οι εξωτερικές του διαστάσεις έχουν διαφοροποιηθεί ελάχιστα, όμως η έστω και μικρή αλλαγής στις αναλογίες του -πιο μεγάλο πλάτος, πιο μικρό ύψος- αφενός το κάνουν να δείχνει πιο μεγάλο από ότι είναι στην πραγματικότητα και αφετέρου το κολακεύουν οπτικά.

Έτσι και χωρίς να υιοθετεί τις γραμμές του μικρότερου C-HR εντάσσεται πολύ καλά στη νέα εικόνα που θέλει να υιοθετήσει για τα SUV της, τουλάχιστον το πιο μικρά, η ιαπωνική εταιρεία. Παράλληλα η αύξηση του μεταξονίου κατά 30 χιλιοστά, που έγινε εφικτή χάρη στη χρήση του μεταβλητού πλαισίου TNGA της μάρκας, βελτιώνει τους χώρους στο εσωτερικό.

Στο ανανεωμένο και αναβαθμισμένο εσωτερικό με τη μεγάλη οθόνη του συστήματος infotainment στο κέντρο του ταμπλό, που διαθέτει τόσο πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης smartphones όσο και τη ψηφιακή βοηθό Alexa της Amazon. Παράλληλα διαθέσιμα είναι και όλα τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού -μεταξύ αυτών και το Lane Tracing Assist, μια μορφή ημι- αυτόνομης οδήγησης.

Το ότι η Toyota ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τάσεις και στον τομέα αυτό διαφαίνεται και από την παρουσία στον κατάλογο του επιπλέον εξοπλισμού ενός premium ηχοσυστήματος της JBL με 800 Watt.

TOYOTA RAV4 2018 4a

Ανανεωμένο εσωτερικό, με μεγάλη κεντρική οθόνη και πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης και διασύνδεσης. Πηγή: Toyota

Στη Νέα Υόρκη και για την αγορά των ΗΠΑ το νέο RAV4 εμφανίστηκε με τον τετρακύλινδρο βενζίνης των 2.500 κυβικών, ενώ διαθέσιμο θα είναι και το υβριδικό σύστημα που βασίζεται σε αυτόν και η απόδοσή του φτάνει σχεδόν τους 200 ίππους. Για την Ευρώπη δεν έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής κάτι επίσημα. Άλλωστε οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους.

Το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιηθεί ο νέος ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης των 2.000 κυβικών με τον ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό απόδοσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη μαζί με το καινούργιο Auris, καθώς και το αντίστοιχο υβριδικό σύστημα πρόωσης. Σαφώς λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν τόσο ο πιο παλιός κινητήρας βενζίνης της τρέχουσας γενιάς όσο και τα υβριδικά συστήματα των 2.500 και των 1.800 κυβικών -το τελευταίο είναι αυτό του Prius.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ