ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Το Audi RS5 Sportback είναι κομψό, άνετο και γρήγορο. Πολύ γρήγορο

Αυτοκίνητο: Το Audi RS5 Sportback είναι κομψό, άνετο και γρήγορο. Πολύ γρήγορο

Για την Audi η έκθεση της Νέας Υόρκης ήταν προφανώς μια πρώτης τάξης ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσει την πιο οικογενειακή εκδοχή του μεσαίου σπορ μοντέλου αυτοκινήτου της, του RS5.

Έτσι μετά το κουπέ αποκτά την top έκδοση και το πιο πρακτικό αλλά εξίσου ιδιαίτερο και σπορ Sportback. Σε σχέση με τις πιο απλές εκδόσεις το πεντάθυρο αμάξωμα έχει γίνει πιο δυναμικό και επιθετικό, με διαφοροποιημένη μάσκα και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, στάνταρ ζάντες 19 ιντσών (ο επιπλέον εξοπλισμός έχει και 20άρες), δύο τεράστιες απολήξεις της εξάτμισης και βέβαια έναν διαχύτη που κάθε άλλο παρά απαρατήρητος περνάει.

Στο εσωτερικό ο σπορ χαρακτήρας αλλά και η ιδιαιτερότητα του μοντέλου τονίζονται από τα επενδεδυμένα με δέρμα μπάκετ καθίσματα και το νέο τιμόνι με τις τρεις ακτίνες, ενώ δεν λείπει ούτε ο πλήρης ψηφιακός πίνακας οργάνων (Audi Virtual Cockpit) αλλά ούτε και τα λογότυπο RS σε αρκετά σημεία.

Βέβαια όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο κύριο χαρακτηριστικό του μοντέλου, που είναι ο κινητήρας του. O V6 των 2.900 κυβικών, που με τη βοήθεια δύο turbo αποδίδει 450 ίππους και 600 Nm ροπής. Που μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων και της τετρακίνησης quattro καταλήγουν σε όλους τους τροχούς.

Υπό κανονικές συνθήκες η κατανομή στους δύο άξονες είναι 40:60 προκειμένου να τονίζεται και έτσι ο σπορ χαρακτήρας, ενώ στους πίσω τροχούς και όταν υπάρχει ανάγκη μπορεί να καταλήξει μέχρι και το 75% της διαθέσιμης ροπής. Στην καλύτερη διαχείριση της τελευταίας βοηθά και ένα ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό, ενώ κατά τα άλλα η ανάρτηση είναι χαμηλωμένη κατά 7 χιλιοστά σε σχέση με τις απλές εκδόσεις και στα φρένα χρησιμοποιείται τόσο ανθρακόνημα όσο και κεραμικά υλικά. Το παρόν δίνουν και όλα τα προγράμματα οδήγησης που έχει εξελίξει η Audi Sport ειδικά για το RS, ενώ παρά το βάρος των 1.840 κιλών οι επιδόσεις του Audi RS5 Sportback εντυπωσιάζουν: 0-100 σε 3,9 δεύτερα και τελική ταχύτητα 280 χλμ./ ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ