ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Η μοναδική Ferrari 212 Inter που γοήτευσε τον Χουάν Περόν

Αυτοκίνητο: Η μοναδική Ferrari 212 Inter που γοήτευσε τον Χουάν Περόν

Είναι μάλλον άδικο για τον Χουάν Ντομίνγκο Περόν να αναφέρεται ως σύζυγος της θρυλικής Εβίτα Περόν, αλλά στην ιστορία η τελευταία έχει μείνει με πολύ πιο έντονα γράμματα και ας είχε διατελέσει ο Χουάν Περόν καταρχήν στρατηγός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Αργεντινής.

Η Εβίτα Περόν πέθανε νεότατη, μόλις 33 ετών, το 1952, την ίδια χρονιά ο Χουάν Περόν επανεξελέγη Πρόεδρος και ενώ βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι επισκέφθηκε την Έκθεση Αυτοκινήτων της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκεί, στο περίπτερο της Ferrari, υπήρχε η 212 Inter των φωτογραφιών μας, μια και μοναδική έκδοση του αυτοκινήτου με αμάξωμα της διάσημης καροσερίας Ghia.

Ο Περόν προφανώς και γοητεύτηκε από την όμορφη Ferrari με το δυνατό κινητήρα (V12, 2.562 κυβικά, 165 ίπποι χάρη σε τρία διπλά καρμπυρατέρ Weber) και τις εξαιρετικές για την εποχή επιδόσεις (0-100 χλμ./ ώρα σε 10,5 δεύτερα, τελική ταχύτητα 195 χλμ./ ώρα), μιας και την αγόρασε απευθείας από την Έκθεση.

Στη συνέχεια την πήγε στην Ιταλία, στο Μιλάνο, προκειμένου να αποκτήσει εκεί πινακίδες και να αποφύγει τους υψηλότατους δασμούς των εισαγόμενων αυτοκινήτων στην πατρίδα του. Πράγματι όχι μόνο πήρε πινακίδες αλλά πήρε και αυτές μιας «απλής» 212, μαζί με τον αριθμό πλαισίου της, προκειμένου να διασφαλιστεί όσο γινόταν η ανωνυμία του. Βέβαια αυτές οι αλλαγές μπερδεύουν σήμερα τους συλλέκτες και μάλλον ήταν χωρίς ουσίας γιατί όταν ο Πρόεδρος της Αργεντινής κυκλοφορεί με Ferrari και μάλιστα δίχρωμη πολύ δύσκολα δεν θα γίνει αντιληπτός…

Επιστρέφοντας στην Αργεντινή ο Περόν χρησιμοποίησε αρκετά τη Ferrari του, ενώ μετά την ανατροπή του, το 1955, με πραξικόπημα και την εξόρισή του στην Ισπανία η 212 Inter μπήκε σε γκαράζ. Αρκετά χρόνια μετά, το 1973 την αγόρασε ένας κύριος ονόματι Conrado Tennina, Ιταλός με τόπο κατοικίας το Μπουένος Άιρες, ο οποίος με τη σειρά του την πούλησε το 1987.

Το 1990 η μια και μοναδική 212 Inter Ghia επισκευάστηκε και αναπαλαιώθηκε ριζικά, ενώ έκτοτε έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς, με κορυφαία τη συμμετοχή της και τη 2η θέση στο διάσημο Pebble Beach Concours d’ Elegance το 2002.

Τώρα η σπανιότατη Ferrari του συζύγου της θρυλικής Εβίτα Περόν πωλείται και αναμένεται να βρει καινούργιο ιδιοκτήτη έναντι ποσού όχι μικρότερου του 1.600.000 δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ