ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H πιο εμβληματική σύγχρονη Jaguar γιορτάζει τα 50 της χρόνια

H πιο εμβληματική σύγχρονη Jaguar γιορτάζει τα 50 της χρόνια

Υπάρχουν μοντέλα που προσδιορίζουν μια εταιρεία ή τουλάχιστον μια μεγάλη χρονική της περίοδο. Στη σύγχρονη ιστορία της Jaguar το μοντέλο αυτό είναι χωρίς αμφιβολία η XJ, η κορυφαία της λιμουζίνα.

Η οποία δηλώνει το παρόν στη γκάμα της εταιρείας που εδρεύει στο Κόβεντρι και πλέον ανήκει στον ινδικό όμιλο της Tata, εδώ και μισό αιώνα, ενώ είναι ένα από τα πιο σημαντικά αυτοκίνητα ολόκληρης της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

H ΧJ χαρακτηριζόταν ευθύς εξαρχής από τη χαμηλή της σιλουέτα και τις κομψές γραμμές της -τη σχεδιαστική της εξέλιξη μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο που ακολουθεί- ενώ το κύρος που διάθετε και διαθέτει δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα αξιοπιστίας που την ταλάνιζαν ιδιαίτερα στο παρελθόν.

Η τρέχουσα γενιά της βρίσκεται στην αγορά σχεδόν μια δεκαετία, ενώ προκειμένου να γιορτάσει τα 50 χρόνια του μοντέλου η Jaguar παρουσίασε στην έκθεση του Πεκίνου -η επιλογή έγινε γιατί η εταιρεία έχει ιδιαίτερες βλέψεις για την αγορά της Κίνας- μια ειδική της έκδοση. Η οποία ονομάζεται XJ 50 και ξεχωρίζει οπτικά με τους νέας σχεδίασης προφυλακτήρες της, τους τροχούς των 20 ιντσών, καθώς και τα πάντα απαραίτητα σε αυτές τις περιπτώσεις λογότυπα.

Λογότυπα υπάρχουν σε αρκετά σημεία και στο εσωτερικό που χάρη στις κορυφαίες δερμάτινες επενδύσεις είναι ακόμα πιο πολυτελές. Η εικόνα ολοκληρώνεται από τα μεταλλικά πεντάλ, ενώ οι χώροι είναι ιδιαίτερα άνετοι, ειδικά στην έκδοση long με το μεγάλο μεταξόνιο.

Στην Ευρώπη θα είναι διαθέσιμη και η στάνταρ (από πλευράς μεταξονίου) έκδοση της XJ, σε τέσσερα χρώματα αμαξώματος - λευκό, μαύρο, μπλέ και κόκκινο- και με δύο κινητήρες. Toν turbo diesel των 3.000 κυβικών και των 300 ίππων και τον V8 βενζίνης με 470 ίππους.

Για τη διάδοχη κατάσταση της τρέχουσας XJ πάντως, που όπως είπαμε προσεγγίζει τη δεκαετία, δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία. Ίσως προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης πεντηκονταετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ