ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο: Πωλείται τo τελευταίο μονοθέσιο που παρουσίασε η Scuderia με τον Enzo Ferrari εν ζωή

Αυτοκίνητο: Πωλείται τo τελευταίο μονοθέσιο που παρουσίασε η Scuderia με τον Enzo Ferrari εν ζωή

O Enzo Ferrari, ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα. Όχι μόνο γιατί δημιούργησε μια μάρκα θρύλο τόσο για τα μοντέλα παραγωγής της όσο και για τα αγωνιστικά της μονοθέσια αλλά και για τις ιδιαιτερότητες της προσωπικότητάς του.

Λογικό είναι λοιπόν ό,τι έχει σχέση με τoν Enzo Ferrari, άμεσα ή έμμεσα, να αποκτά άλλη σημασία και φυσικά αξία τόσο για τους tifosi της μάρκας όσο και για τους ανά τον κόσμο συλλέκτες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το μονοθέσιο των φωτογραφιών μας, την F 1/87. Την οποία οδήγησε ο αξέχαστος Michele Alboreto σε 4 Γκραν Πρι της σαιζόν 1987 (Ουγγρικό, Αυστριακό, Ιταλικό και Πορτογαλικό) και δεν τερμάτισε σε κανένα, εξαιτίας των προβλημάτων αξιοπιστίας της.

Η F 1/87 όμως τυγχάνει να είναι το τελευταίο μονοθέσιο που παρουσίασε η Scuderia με τον Enzo εν ζωή και αυτός είναι και ο μόνος ουσιαστικά λόγος που θα κάνει κάποιους να ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν. Σε δημοπρασία που θα διοργανώσει μέσα στο μήνα η εταιρεία Bonhams και να πληρώσουν σύμφωνα με προβλέψεις έως και 900.000 ευρώ.

Κατά τα άλλα η F 1/87 έχει σχεδιαστεί από τον Gustav Brunner, ενώ στην πορεία βοήθησε στην εξέλιξή της και ο φημισμένος βρετανός μηχανικός John Barnard. Κινείται από έναν V6 1.500 κυβικών με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών -πιο στενός δηλαδή σε σχέση με τους προκατόχους του που είχαν αντίστοιχη γωνία 120 μοιρών- ο οποίος σε ρυθμίσεις δοκιμών απέδιδε 950 ίππους και σε αυτές των αγώνων 880.

Το μονοθέσιο πάντως βρίσκεται οπτικά σε καλή κατάσταση -ο οίκος Bonhams πάντως στην περιγραφή του αναφέρει ρητά πως για να μπει ο κινητήρας σε λειτουργία χρειάζεται εκτεταμένη επισκευή- μιας και για πολλά χρόνια φυλασσόταν σε ειδικό χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ