ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Θα είναι τα μελλοντικά μονοθέσια της Φόρμουλα 1 σαν το MP4-X της McLaren;

Θα είναι τα μελλοντικά μονοθέσια της Φόρμουλα 1 σαν το MP4-X της McLaren;
Το πρωτότυπο MP4-X της McLaren είναι όσο φουτουριστικό φαίνεται CNN Greece

Μπορεί η σαιζόν της Φόρμουλα 1 που μόλις τελείωσε να ήταν αποκαρδιωτική για τη McLaren, αλλά αυτό δεν εμποδίζει διόλου τη βρετανική ομάδα να βλέπει το μέλλον της F1 και να παρουσιάζει τις προτάσεις της σχετικά με την εξέλιξη των μονοθεσίων.

Οι προτάσεις της McLaren αποτυπώνονται στο πρωτότυπο MP4-X, που είναι όσο φουτουριστικό φαίνεται, καθώς σε σχέση με τα νυν μονοθέσια, έχει κλειστό κοκπιτ, ημι-ελεύθερους τροχούς και ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία, τα οποία ελέγχονται και ρυθμίζονται ηλεκτρονικά.

Η καλύπτρα του κόκπιτ -στοιχείο για το οποίο έχουν γίνει πολλές συζητήσεις τελευταία αναφορικά με την επιπλέον ασφάλεια που θα παρέχει στους οδηγούς- όχι μόνο μοιάζει με αυτή μαχητικών τζετ, αλλά ακριβώς -όπως και στα τελευταία- διαθέτει head up display (HUD), στο οποίο προβάλλονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το μονοθέσιο, αλλά και με ότι γίνεται στην πίστα.

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, χαρακτηριστικό του MP4-X είναι η απουσία τιμονιού ή κάποιας μανέτας, για να παραμείνουμε στα μαχητικά αεροσκάφη, από την οποία ο οδηγός θα το κατευθύνει. Κι αυτό, γιατί οι εντολές του πιλότου εκτελούνται από μια νευροζωνική κάσκα, η οποία μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου σε χειρισμούς.

Η McLaren δεν έχει ανακοινώσει ακριβή στοιχεία για το σύστημα πρόωσης του φουτουριστικού μονοθεσίου της. Απλά, αναφέρει πως θα μπορούσε να είναι ένα υβριδικό σύστημα που θα τροφοδοτείται με ενέργεια επαγωγικά και ασύρματα από την πίστα, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλεύεται και την ηλιακή ενέργεια.

Τα παραπάνω μπορεί να ακούγονται σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά το ίδιο δεν ισχύει και για τους αγώνες αυτόνομων αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς, το Roborace που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι αρχές της Formula E και θα μπει στο πρόγραμμα της τελευταίας από την σαιζόν 2016-2017;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ