ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το νέο ηλεκτρικό Nissan Leaf κοστίζει στην Ελλάδα από 32.990 ευρώ

Το νέο ηλεκτρικό Nissan Leaf κοστίζει στην Ελλάδα από 32.990 ευρώ

Η δεύτερη γενιά του πιο επιτυχημένου ηλεκτρικού μοντέλου στην κόσμο είναι διαθέσιμη πλέον και στη χώρα μας, αποτελώντας όπως και στο εξωτερικό μια από τις πιο προσιτές προτάσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το νέο Leaf έχει ανανεωθεί και αναβαθμιστεί συνολικά, από την εμφάνισή του μέχρι και το σύστημα πρόωσής του. Αισθητικά το μήκους 4,49 μέτρων ηλεκτρικό Nissan είναι πιο μοντέρνο αλλά και κατασταλαγμένο, ενώ είναι ακόμα πιο αεροδυναμικό (συντελεστής οπισθέλκουσας 0,29). Στα ιδιαίτερα γνωρίσματά του η μάσκα V-Shape που χρησιμοποιείται σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας καθώς και τα μπλε χρώματος στοιχεία που κάνουν σαφές πως πρόκειται για ένα πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο.

Το οποίο διαθέτει ένα σύγχρονο ποιοτικό εσωτερικό με σαφή οικογενειακό προσανατολισμό, μιας και οι χώροι του είναι άνετοι ακόμα και για πέντε. Ενδεικτικό για την τελευταία παράμετρο και το μέγεθος του χώρου αποσκευών του που κυμαίνεται από τα 435 μέχρι και τα 1.176 λίτρα. Από κει και πέρα το Leaf ακολουθεί πιστά αυτό που η Nissan ονομάζει Intelligent Mobility και είναι η δημιουργία μιας νέας εμπειρίας οδήγησης με βάση την οποία οι άνθρωποι μετακινούνται πιο ευχάριστα, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και με συνεχή σύνδεση με τον κόσμο γύρω τους.

Το τελευταίο που ονομάζεται Intelligent Integration δεν περιορίζεται μόνο στις δυνατότητες διασύνδεσης smartphoneς αλλά και στη δυνατότητα συμμετοχής του Leaf στη ροή ενέργειας μέσω του ηλεκτρικού δικτύου. Έτσι στις περιόδους αιχμής το ηλεκτρικό Nissan μπορεί να παρέχει στο δίκτυο την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στους συσσωρευτές του και να φορτίζει όταν η ζήτηση είναι περιορισμένη και το κόστος σαφώς πιο μικρό.

Το Intelligent Driving περιλαμβάνει πέρα από τα λίγο πολύ γνωστά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (έξυπνη πέδηση με τη αναγνώριση πεζών και ποδηλάτων, αναγνώριση κυκλοφοριακών σημάτων, η προειδοποίηση Blind Spot, η Προειδοποίηση Αναχώρησης Λωρίδας και η Έξυπνη Παρέμβαση Εσφαλμένης Αλλαγής Λωρίδας καθώς και η Προειδοποίηση Πίσω Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας) και το σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης ProPILOT καθώς και αυτό της αυτόματης στάθμευσης ProPILOT Park, αλλά και το e-Pedal. Το τελευταίο επιτρέπει την επιτάχυνση, την επιβράδυνση και την πλήρη στάση με την απλή αύξηση ή μείωση της πίεσης που ασκείται στο γκάζι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κούρασης και της πίεσης στην καθημερινή οδήγηση στην πόλη, επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιεί το πεντάλ του φρένου έως 90% λιγότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα.

NISSAN LEAF 9a

Άνετοι χώροι, πολύ καλός εξοπλισμός και σε ότι αφορά τα συστήματα υποβοήθησης και ένα εξελιγμένο σύστημα infotainment για τη νέα γενιά του ηλεκτρικού Nissan Leaf. Πηγή: Γιώργος Καραγιωργάκης

Το σύστημα πρόωσης του νέου Nissan Leaf, το Intelligent Power δηλαδή, περιλαμβάνει μια νέα μπαταρία 40 kWh -από του χρόνου θα είναι διαθέσιμη και μια μεγαλύτερη 60 KWh- ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του αποδίδει 110 kW (150 ίπποι) και 320 Nm. Αυτό του επιτρέπει να φτάνει από στάση τα 100 χλμ./ ώρα σε μόλις 7,9 δεύτερα, τιμή κορυφαία για τη μικρή- μεσαία κατηγορία (η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 140 χλμ./ ώρα για λόγους αποφυγής γρήγορης εκφόρτισης της μπαταρίας), ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 378 χιλόμετρα με βάση τον κύκλο NEDC και τα 270 με τον καινούργιο και σαφώς πιο ρεαλιστικό WLTP.

Σε ότι αφορά τη φόρτιση σε κοινό οικιακό δίκτυο (10 Α) για μία πλήρη, έως το 100% απαιτούνται 21 ώρες, με Wallbox των 32 A μειώνεται στις 7,5 ώρες, ενώ με ταχυφορτιστή των 50 Α απαιτούνται μόλις 40 λεπτά για τη φόρτιση έως το 80% της συνολικής χωρητικότητας.

Το νέο Nissan Leaf θα είναι διαθέσιμο από Σεπτέμβριο, σε τρία επίπεδα εξοπλισμού, τα Acenda, N-Connect και Techno και σε τιμές που ξεκινούν από τις 32.990 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ