ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Toyota είναι και πάλι η πρώτη σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία

H Toyota είναι και πάλι η πρώτη σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία

Για 6η συνεχόμενη χρονιά η Toyota είναι η πρώτη σε αξία αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα σε σχέση με πέρυσι αύξησε την αξία της κατά 5% φτάνοντας συνολικά τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που πρέπει να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στην επιτυχία των SUV της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Η Toyota τα 13 χρόνια που διεξάγεται η έρευνα ήταν πρώτη τα 11, ενώ το 2010 και το 2012 ήταν στη 2η θέση.

Φέτος πάντως στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Mercedes, η οποία προσπέρασε τη BMW που είναι τρίτη. Η αξία της εταιρείας της Στουτγκάρδης αυξήθηκε κατά 9% φτάνοντας τα 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η αύξηση για τη BMW ήταν 5% και έτσι η αξία της διαμορφώθηκε στα 25,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ κοντά μεν αλλά πίσω από τη Mercedes, η άνοδος της οποίας οφείλεται στην εμπορική της επιτυχία στην Κίνα, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, καθώς και στην εξαιρετική πορεία της E-Class. Στην 4η θέση είναι η Ford -από 3η πέρυσι- ενώ ενδιαφέρον είναι πως η αξία της είναι σχεδόν η μισή από αυτή της BMW. Πολύ κοντά της βρίσκεται η Honda, ενώ ακολουθεί η Nissan.

Αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η 8η θέση της Tesla, η αξία της οποίας διαμορφώνεται στα 9,415 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ κοντά στην αξία της Audi (9,63 δις) που βρέθηκε μια θέση πιο ψηλά, ενώ η αξία της είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της VW που μπήκε πάλι στη δεκάδα και παρότι πέρυσι πούλησε 6,23 εκατομμύρια οχήματα -πολλαπλάσια από αυτά που πούλησε η Tesla- αποτιμάται μόλις 5,986 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε πρώτες εταιρείες στη γενική κατάταξη είναι η Google (αξία 302,063 δις), η Apple (300,595 δις), η Amazon (207,594 δις), η Microsoft (200,987 δις) και η Tencent (178,990 δις).

most valuable car brands 2018

Η έκπληξη του top 10 των πιο πολύτιμων αυτοκινητοβιομηχανίων στο κόσμο είναι η παρουσία της Tesla στην 8η θέση, λίγο πίσω από την Audi. Πηγή: BrandZ/ Kantar Millward Brown

ΔΗΜΟΦΙΛΗ